Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIRKO GALIĆ

Pobjeda Europe u Francuskoj

Foto: Reuters
08.05.2017.
u 11:25

Otklonjena je svaka dvojba gdje je Francuska: na svojim povijesnim, humanističkim i demokratskim tradicijima.Macron je predstavnik takve Francuske

Izborom Emmanuela Macrona za šefa države, Francuzi su izbjegli krizu koja bi se očitovala u groznici na burzama, u vjerojatnim redovima pred bankama ili u mogućem neredu na ulicama. Do takvoga scenarija neće doći, jer su birači honorirali pobjednički projekt modernizacije zemlje i istodobno prepoznali opasnosti napuštanja eura, izlaska iz EU i novih podjela u društvu, koje je inspirirala Marine LePen.

Rekordna apstinencija i rekordni broj nevažećih glasova svjedoče o tome da u Macronovoj pobjedi Francuska nije plebiscitarno sudjelovala kao prije 15 godina, u sličnom dvoboju Chirac-LePen (otac). Otklonjena je svaka dvojba gdje je Francuska: na svojim povijesnim, humanističkim i demokratskim tradicijima.Macron je predstavnik takve Francuske.

S njim počinje obnova francuskoga optimizma, i nade u pravednost, u solidarnost, u uspješnost, kako je to sam istakao u pobjedničkome govoru. Ali i era neizvjesnosti: s kime će vladati zemljom ako mu Francuzi za mjesec dana ne dadu i parlamentarnu većinu. Svi njegovi prethodnici uživali su u početku mandata potrebne kredite parlamentarne većine da mogu provoditi svoj politički program.

No, svi su imali iza sebe jake političke stranke. Iza novog šefa države ne stoji nijedna klasična politička formacija; pokret „EnMarche“, uspio je u godinu dana iznijeti svoga osnivača do samoga vrha. Može li ga ista energija služiti i u drugoj utrci? Odbrojavanje je počelo iste večeri, s mnogo udvaranja s lijeve i s desne strane, a osobito iz centra.

Zabrinuti dio Europe može odahnuti: ne samo da Francuzi nisu srušili planove o nastavku europskoga ujedinjenja, nego su izabrali „uvjerenog Europejca“ za predsjednika. I briselska birokracija, koja slavi, i berlinske vlasti, koje čestitaju, trebaju računati da Macron neće odlaziti ni u europsku, ni u njemačku prijestolnicu po mišljenje. Sam jer istu večer objavio da želi Europu bližu svojim građanima. S time svi trebaju računati.

Francuzi su izabrali najmlađeg predsjednika u povijesti. Može taj podatak govoriti o nedostatku iskustva, ali i o višku energije. Mladost u politici zna biti pozitivni znak neopterećenosti politikanstvom. Njegova glava ionako ima više godina nego što mu piše na licu.  

Komentara 2

SJ
Sve je uzalud
12:13 08.05.2017.

......................koja farsa od izbora u Francuskoj a buduće svigdje..................nikad desnica više neće pobjediti tj izgubit će svi koji su protiv banaka , kapitala GMo-a..........uvjek će pošteni gubiti s 2% razlike.....................i tko dalje u nedogled..................izbori ovog tipa stvaraju gubitnike i sirotinju...................samoo revolucija i puška.................................listići su napisani niti ih ima tko kontrolirati........................demokracija je upravo alat koji ubija slobodu čovjeka koji ga zlostavlja...........Zlostavljači uvijek pobjede za malo .....panta rei.....................

Avatar Ironman0105
Ironman0105
02:37 09.05.2017.

Europa i EU tesko su izgubile u Francuskoj, mada je tesko za povjerovati da bi stari germani vecinom glasovali za ultra lijevu liberalno homoseksualnu frakciju. Tu se vide prsti sorosa i obame....katastrofa, kraj europe i krscanstva, bar na tom podrucju...bar dok se konzervativni franci ne podignu, i makar i oruzjem ne zatraze svoju drzavu.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije