Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.08.2020. u 09:58

Plenkovićeva globalna strategija umnogome se prelama u BiH. Baš kao i Tuđmanova u ratu, kada je Hrvatskoj slobodu i mir donio preko te države. Vjetar koji je zapuhao iz Knina možda je danas povjetarac, ali u budućem vremenu mogao bi prerasti u oluju koja će se proširiti na cijeli Balkan

U projektu stvaranja ambijenta europskog uljuđenog civilnog društva predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u “prvom poluvremenu” svoga mandata morao je paralelno dobiti nekoliko bitaka. Pobijediti na unutarstranačkim i parlamentarnim izborima te spriječiti da mu tranzicijski kosturi, koji su iskakali iz Agrokorovih, COVID-ovih, ratnih, ideoloških i drugih ormara, ne pokopaju tu strategiju. Istodobno, borio se za političko preživljavanje Hrvata u BiH. Diplomacijom u svijetu te financijskom i političkom podrškom umnogome je zaslužan što su oni, kao politički narod, preživjeli. Ni na međunarodnom ni na domaćem terenu nije mu bilo lako senzibilizirati sve opcije oko hrvatskog pitanja u BiH. Mnogi su na njega gledali iz različitih perspektiva. Brigu o Hrvatima u BiH dio javnosti u Hrvatskoj, osobito ljevica, smatrao je miješanjem u odnose u drugoj državi.

Unatoč svim zaprekama, uspio ih je uvjeriti kako je to strateško pitanje ne samo za RH nego i puno šire. Čak je za “svoj projekt” pridobio i dobar dio ljevice. Stoga danas nije čudno kada s tog spektra dolaze izjave ili (zakašnjela) odlikovanja kao priznanje za zasluge hrvatskom narodu u BiH. No, takva podrška sunarodnjacima u susjednoj državi bit će krhka, kratkoročna platforma koja će na nemirnim bh. rijekama potonuti bez dugoročnog stvaranja europskog ambijenta u cijelom okružju. Prije svega, to znači prestanak mirnodopskog rata. Za gašenje požara mržnje potrebni su hrabri vatrogasci, a ne podmukli piromani. I unutar i izvan zemlje. Potrebna je, dakle, europeizacija cijelog susjedstva, a nje neće biti sve dok se potpaljuju vatre povijesti. Zato Plenkovićev govor u Kninu može imati itekako koristan učinak na požarišta u BiH. A brojna su i danas aktivna.

Nikoga ne treba zavarati to što su hrvatsko-srpski odnosi u BiH naizgled bolji nego u drugim državama jer je ratne neprijatelje zbližio tek mirnodopski bošnjački unitarizam. Čim bi njega nestalo, povratak starim neprijateljstvima bio bi izvjestan. Jedino je globalno normaliziranje hrvatsko-srpskih odnosa jamstvo normalne suradnje tih dvaju naroda i u toj državi. Još je važnije normaliziranje hrvatsko-bošnjačkih odnosa koji su, pak, u Hrvatskoj mnogo bolji nego u BiH.

VIDEO Gotovina, Plenković, Reiner, Milošević u Kninu

Plenković, naravno, zna da se njegova globalna strategija umnogome prelama upravo u BiH. Uostalom, baš kao i Tuđmanova u ratu, kada je Hrvatskoj slobodu i mir donio preko te države.

Velikosrpsku strategiju slomio je političkim dogovorom s Izetbegovićem i time legalizirao vojne operacije u BiH. Plodovi Oluje i za BiH su golemi – deblokada Bihaća, Daytonski/Pariški sporazum, završetak rata, mir… Zato čude primjedbe iz Sarajeva na odličja dodijeljena HVO-u. Nažalost, Bošnjaci, vođeni emocijama, a još više Srbi, ne sagledavaju kontekst, odnosno što je prethodilo Oluji i što su joj posljedice. I da su zbog svojih balvana ‘90. istom cestom pobjegli na traktorima ‘95. Nažalost, Srbija, još uvijek zarobljena u ratovima, od (kninskih) balvana ne vidi šumu pomirbe. Za razliku od političara, patrijarh SPC-a Irinej poziva na iskorjenjivanje mržnje i mir među Srbima i Hrvatima.

Današnja, mirnodopska oluja, treba donijeti ne samo u Hrvatskoj već i na cijelom Balkanu međunacionalnu pomirbu i dogovor. Nadajmo se da je zapuhala iz Knina i prema područjima u drugoj državi s kojih je akcija njegova oslobođenja i krenula. Sve do dalekih rijeka. Zato je Plenkovićev govor u Kninu (2020.), poput Tuđmanova dogovora s Izetbegovićem u Splitu (1995.), povijesno strateški bitan.

Za pretpostavke ratne Oluje, ali i mirnodopske, trebalo je stvoriti temeljni preduvjet – svehrvatsku pomirbu. Tuđman je to u ratu gotovo potpuno uspio. S mirom zajedništvo je blijedjelo. Radikali s obaju krajeva spektra ponajviše su rušili i dijelili narod. Nitko se nije imao hrabrosti obračunati s njihovom zapaljivom retorikom. Godinama su sužavali prostor za uljuđeno društvo i pojačavali neprijateljstvo prema drugima i drukčijima. Pa čak i prema sunarodnjacima u BiH.

Plenkovićevo prvo poluvrijeme mandata obilježeno je (i) obračunom s takvim pojavama. Nije podlegao jeftinom populizmu. Bez podilaženja gradio je svehrvatski projekt i preko očuvanja hrvatske pozicije u BiH. I stranku i državu uspio je vratiti u uljuđene europske vrijednosti. I stvoriti ozračje za Knin 2020. Vjetar koji je zapuhao iz kraljevskoga grada možda je danas povjetarac, ali u budućem vremenu mogao bi prerasti u oluju koja će se proširiti na cijeli Balkan. Oluju koja će otpuhati sve prepreke koje sprečavaju normalizaciju odnosa Hrvata sa Srbima i Bošnjacima. Tuđmanova ratna oluja zapuhala je s Dinare prema Kninu, a Plenkovićeva europska od Knina preko Dinare do, nadajmo se, Drine. Ne zaustavljaj se, vjetre s Dinare…

Ključne riječi

Komentara 8

ML
mljet22
12:11 11.08.2020.

sretno, dobro more kapetane. PAZI, makar znaš...! Stari vuci Opet ona lica znana presvučeni kao glumci opet prijete sa ekrana jaganjcima stari vuci U trenu smo vjerovali novo vrijeme, novi puti al' i dalje vuk se žali da mu janjeje vodu muti Gotovo je sa snovima na kozliće opet hajka vuk im stoji pred vratima tvrdi, ja sam vaša majka Oni nikad neće pasti nove face, stari znanci bilo tko da je na vlasti na kraju se kolju janjci Vuk u janjećoj koži Danima su mi na tragu, nemam više kud, Naći će me lovci pokažem li ćud. Pa da čitav život bježim i obilazim zamku - Riješio sam zato da promijenim dlaku. Na na na na naaa na na naaa, Naaa na naa naa naaaa ! Dosta mi je bilo leda, gladovanja i hajke, Dok prijetvorno janje muči dvije majke. Pristao sam protiv volje na ovakvo stanje U času kad se više cijenilo blejanje. Na na na na naaa na na naaa, Naaa na naa naa naaaa ! Al' vrpolji se zvijer, muči je pitanje : Da l' je gore skončat kao vuk Il' živjeti kao lažno janje ? Na na na na naaa na na naaa, Naaa na naa naa naaaa ! Pristajem na Crvenkapu, al' protiv mog je bića Da prijatelj budem s luda tri praščića. Nisam još zaboravio na brlog i raku Mada sjajno živim prerušen u baku. Na na na na naaa na na naaa, Naaa na naa naa naaaa ! Drugi vuci zavijaju izdajnički zvuk, Stajat će ih glave "Mama, to je vuk!" Krivom toče med i mlijeko, nije to moj ukus, U janjećoj koži izludjet će lupus. Na na na na naaa na na naaa, Naaa na naa naa naaaa ! Al' vrpolji se zvijer, muči je pitanje :

DU
Deleted user
12:31 11.08.2020.

gospodin predsjednik vlade rh bi se trebao najprije pomiriti sam sa sobom...a pomirba sa agresorima iz srbije kao i pomirba sa proteroristickim sdssovcima u hrvatskoj moze biti samo na rijecima...zasto djeca u vukovaru ne idu zajedno u jaslice vrtice i u skolu ???

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
12:34 11.08.2020.

Zašto nas tjerate da se silom mirimo sa agresorom kad 90% nas to ne želi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije