Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.02.2021. u 17:44

Gledaju li se poslovni i ekonomski interesi, Martina Dalić vodit će Podravku na najbolji mogući način

Povratak Martine Dalić na javnu sceni izazvao je golem šok, i to ne samo u javnosti nego u stožernoj stranci, čiji su istaknuti članovi dobar dio dana vijest o njezinu imenovanju na čelno mjesto Podravke tumačili kao nevjerojatnu. Iz njih je prije svega progovarao politički instinkt za preživljavanje jer su pred vratima lokalni izbori, na kojima HDZ uglavnom ne prolazi dobro u velikim gradovima.

Svibanjski izbori bit će prvi veliki test raspoloženja i povjerenja birača nakon za samog premijera dobrih parlamentarnih izbora. Iza svih je teška godina iz koje su građani izašli prestrašeni i ozlojeđeni zbog pandemije i straha za vlastitu egzistenciju. U međuvremenu, valjalo se dosta afera vezanih za pojedine članove stranke, a HDZ-u ne idu naruku ni detalji vezani za čelne ljude u potresom pogođenim područjima.

1/6

Plenković je osobno izašao iz parlamentarnih izbora kao pobjednik jer je dobio glasove bez koalicije s desnim strankama i pomicanjem prema centru. Istina, važna osobna pobjeda nije HDZ-u donijela potrebnu parlamentarnu stabilnost jer je, pokazalo se, dovoljno da se samo jedan član koalicijske većine ne pojavi na glasovanju pa da vladajuća koalicija bude nadglasana. No, oporba ima više problema od vladajuće koalicije, pa postojanost vlasti nije ničim ugrožena. Postavljanje Martine Dalić za šeficu Podravke druga je premijerova velika odluka s kojom ide protiv vlastite matice, želja lokalnih stranačkih čelnika te prevladavajućeg raspoloženja javnosti!

Prva se odnosila na odmicanje od desnice na parlamentarnim izborima. Stoga je ona za premijera rizična ponajprije iz političkih razloga. Koprivnica i podravski kraj iznimno su osjetljivi na sve što se događa u toj kompaniji jer bi bez Podravke i Belupa i oni utonuli u bezlično sivilo koje se razlilo po mnogim dijelovima zemlje.

Gledaju li se ekonomski i poslovni interesi, ne postoji nijedan razlog zbog kojega bi dolazak Martine Dalić u Podravku bio loš za tu kompaniju. Riječ je o ženi koja ima golemo iskustvo, puno znanja, energiju i sasvim je sigurno da će voditi Podravku u najboljem mogućim interesu za dioničare, zaposlene, sredinu u kojoj se Podravka nalazi, pa i zemlju u cjelini.

Podravka je jedna od malobrojnih tvrtki iz prehrambenog sektora koja nešto može i znači i u regionalnim i u europskim okvirima. Taktičnost nije jača strana bivše potpredsjednice Vlade pa je i razumljiva nervoza kojoj je dočekuju u maloj sredini gdje svatko svakoga zna i gdje se preklapaju mnogi interesi. Nju u Podravci može doći glave jedino njezin karakter i manjak finih socijalnih vještina potrebnih za vođenje kompanije.

Martina Dalić otišla je iz Vlade prije tri godine zbog snažnog političkog pritiska na premijera i iz vlastite stranke, bilo je to razdoblje u kojemu je on kao bruxelleski čovjek teže upravljao ljudima u vlastitoj stranci nego procesima u državi. U međuvremenu Plenković je oslabio konkurente, u Vladi se okružio lojalnim i manje poznatim političarkama i političarima mlađe i srednje generacije, te se očito osjeća dovoljno politički snažnim da vrati dug Martini Dalić što je na sebe preuzela ‘krivnju’ za neke odluke vezane za restrukturiranje Agrokora.

Iz tog razdoblja ostalo je neodgovoreno pitanje tko su osobe koje su krojile propise po kojima je tvrtka gurnuta u bankrot, a poslije i u privilegirani postupak sanacije i restrukturiranja. Odgovor na to pitanje nije dobilo ni Povjerenstvo za sukob interesa, čije je odluke Martina Dalić uspjela osporiti na visokom upravnom sudu. Martina Dalić otišla je iz Vlade zbog dojma da se nešto mutilo, ali nakon njezina odlaska ostao je i dojam da je sve vrijeme šutjela kako bi ostala lojalna šefu koji ju je za tu lojalnost sada i nagradio. 

Komentara 4

Avatar southman
southman
09:28 06.02.2021.

Trebao je postaviti Todorića !

ZE
Zelen
21:17 05.02.2021.

Vrsna stručnjakinja! Vi crknite od zavisti🥵

AN
ante7
22:13 04.02.2021.

Sigurno ga je ucjenila jer kreće suđenje za Agrokor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije