Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.10.2017. u 19:23

U euforiji rasta BDP-a zaboravlja se na visoke kamate i veliku zaduženost države

Politika stvaranja ‘crnog fonda’ dobro je poznata u našem narodu. Svaka iole spretna i iskusna domaćica zna da u dobrim vremenima treba štedjeti da bi se domaćinstvo moglo bez prevelike krize održati u vremenima koja nisu tako povoljna ili pak da bi se bez većih problema moglo podmiriti nepredviđene troškove.

Kad je riječ o javnom novcu, odnosno onome koji porezni obveznici uplaćuju iz svojih primanja i zarada državi, praksa štednje se zaboravlja. U euforiji oko gospodarskog rasta lako se zaboravlja da Hrvatska ima izrazito visok udio javnog duga u BDP-u, da zbog niskog kreditnog rejtinga njezini građani i poduzetnici plaćaju veću kamatu nego ostali Europljani te da izdvajamo više od 10,5 milijardi kuna svake godine na plaćanje kamata.

Unatoč tome, čim je malo narastao BDP, stvara se pritisak interesnih skupina na rast rashoda. Država ima novca, kažu sindikati, zašto nam ga ne da! Puno tiši od tih skupina koje glorificiraju potrošnju glasovi su skupina koji zagovaraju smanjenje poreza, za što ima prostora zbog podizanja gospodarstva.

Da to ima više rezona nego podizati rashode, pokazuju i prvi efekti porezne reforme koji su pridonijeli ubrzanju rasta potrošnje koja je donijela i više prihoda od PDV-a u državnu kasu. Ipak, da bi se rezalo poreze, mora se štedjeti i provoditi oštre reforme koje uključuju smanjenje državnog aparata i oštru racionalizaciju upravo sada kada su vremena najpovoljnija.

Prema prvim najavama za proračun iduće godine tako nešto od Vlade Andreja Plenkovića nećemo vidjeti, već će se i dalje voditi politika kontinuiteta i kozmetičkih promjena. To je vrlo rizično u situaciji kada gospodarski rast počiva isključivo na rastu potrošnje domaćeg tržišta te popularnosti turističkih destinacija.

Sada je tajming za poboljšanje investicijskih uvjeta, privlačenje kapitala, liberalizaciju poslovanja, smanjenje državnog aparata; hrabre poteze kojim se postavljaju puno stabilniji temelji za novi model tržišta nego transformiranjem Agrokora.

Komentara 12

BI
bikica7
21:50 26.10.2017.

SDP-ovcima i liberalima je jedino stalo da traze smjenu vlade nisu ponudili aman bas nista.

PR
prajdali100
20:45 26.10.2017.

Draga Marina što ti nudiš ?

DU
Deleted user
11:34 27.10.2017.

Duboko sam uvjeren da su svi u Hrvatskoj za duboke rezove, samo da to rezanje ne zahvati njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije