Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Plenković u Bruxellesu, Mamić u Međugorju, narod u Njemačkoj

S pričom o unutrašnjim neprijateljima mogla bi početi priča o Hrvatskoj izvan sebe, o premještanju suštine njezina opstanka u EU, o gubitku financijske i gospodarske suverenosti te kilavosti države i njezina pravosuđa kraj kojeg kriminalci prolaze kao da ga nema. I ta Hrvatska izvan sebe postala je rutina, rutinski se prihvaća činjenica da smo kolonija moćnih zemalja EU
05. srpnja 2019. u 13:55 21 komentara 2950 prikaza
Europska centralna banka
Foto: Reuters

Jedna presuda Županijskog suda u Dubrovniku legendarnom Miroslavu Kutli – oslobođen je optužbe u slučaju Dubrovačke banke – potvrdila je jedan hrvatski apsurd koji bi se mogao opisati riječima: Hrvatska izvan sebe.

Miroslav Kutle ŽUPANIJSKI SUD Kutle oslobođen optužbe za aferu "Dubrovačka banka"

Presuđeno je čovjeku kojeg u Hrvatskoj nema i po svoj prilici nikad neće biti. Kao da nogometni suci iziđu na teren, glavni sudac trči, svira, nešto pokazuje rukama, pomoćnici mahanjem zastavicama sude zaleđe, nekoliko nezainteresiranih navijača na tribini karta a nogometaša nigdje!

To je slika hrvatskog pravosuđa i nemoćne države koja ne umije spriječiti bijeg osumnjičenih i osuđenih za teški kriminal niti je, bar zasad, dovoljno autoritativna i uvjerljiva da joj se bjegunci od pravosuđa iz BiH izruče. Tako su s Kutlom i Mamićem, koji sramoti svetište Međugorje u koje se sklonio od višegodišnjeg zatvora, hrvatsko pravosuđe i nedjelotvorna vlast – izvan sebe.

No to je samo jedan primjer Hrvatske izvan sebe, a prvi bi primjer mogao biti Andrej Plenković koji je više u Bruxellesu nego u Zagrebu, koji se po hodnicima EU ponaša kao europska veličina kojoj drugi državnici jedva čekaju pružiti ruku.

Svečani prijem povodom Dana državnosti u Uredu predsjednice Milan Ivkošić Vraća se Dan državnosti, ali ne i banke, Ina, Pliva, telekomunikacije...

Te koji slavi neka promaknuća Hrvata u tijelima EU kao “veliki uspjeh Hrvatske” dok istodobno od njegove Vlade u inozemstvo Hrvati danomice masovno bježe a zemlja mu je uvjerljivo pri dnu ili na samom dnu gospodarskih i drugih ljestvica EU – padamo ispod Rumunjske i Bugarske ili smo sretni kad nas te zemlje još nisu pretekle. Hrvatska se događa izvan Hrvatske, izvan sebe, u reprezentativnom rasporedu – Plenković u Bruxellesu, Mamić u Međugorju, Kutle u Mostaru, narod u Njemačkoj.

Hrvatska je izvan sebe i u potrošnji, jer se izvan nje proizvodi većina robe koju svakodnevno kupujemo, izvan je sebe u bankama, velikim tvrtkama i trgovačkim lancima koje drže stranci, a kad tome dodamo kako su izvan Hrvatske najbolji sportaši u najpopularnijim sportovima, ostaje nam još samo da se upitamo – što je još ostalo od države za kojom smo tako čeznuli i u krvi obranili?

Hrvatska će biti izvan sebe i kad euro zamijeni kunu, a za to, kažu Vlada i Hrvatska narodna banka, ne treba referendum jer smo euro prihvatili glasovanjem za ulazak u EU. I slijepac vidi da je to teška obmana jer je za ulazak u EU glasovalo manje od 29 posto ukupnog broja hrvatskih birača. Zbog svega spomenutoga Hrvatska gubi nacionalni identitet, a taj gubitak teče istodobno s gubitkom stanovništva, nestajanje naroda i nestajanje hrvatstva idu pod ruku.

Aida Batarelo Milan Ivkošić Javni poziv na prstace 
uputila je Splićanka političarima

Na početku stvaranja samostalne hrvatske države doslovce je cijeli svijet bio protiv nas, uključujući i Njemačku, što su priznali i Kohl i Genscher, a s Kaptola je poručivano kako Vatikan obično priznaje nove države tek kad to učini većina zemalja. Unatoč tome, država je stvorena te je počela stasavati, i kao da su oni koji su joj bili najveći protivnici vidjevši da je neizbježna, rekli – dobro, Hrvati, imat ćete državu, ali ona neće biti vaša.

Ako je bilo tih zlonamjernih planova, danas vidimo da su se oni i te kako ostvarili. Sjetimo se Carla Bildta i drugih koji su na samom početku nastojali ocrniti i “ratnog zločinca” Tuđmana, i Oluju, i hrvatsku obranu, te su tako zaprijetili samom opstanku države “stvorene na zločinu”.

Otuđivanje Hrvatske od sebe same, njezino premještanje izvan sebe, slabljenje njezine moći kao države, počinje poslije Tuđmanove smrti i traje do danas. Carl Bildt više nije morao žigosati Oluju kao ratni zločin, činilo se to u hrvatskoj politici i medijima, neko vrijeme stvarni vladar Hrvatske bit će glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte, a Gotovina i drugi generali bit će optuživani i progonjeni kao ratni zločinci.

Milan Kujundžić Iva Puljić- Šego Kada birokrati odluče da spašavanje života nekoga diskriminira

Nasuprot najavama nekih lijevih medija kako će pravomoćna presuda Gotovini i Markaču biti “presuda Tuđmanovoj Hrvatskoj”, to jest onoj nastaloj na zločinu, sudac Meron i njegovo vijeće oslobađanjem generala obranili su Hrvatsku među ostalim i od njezinih unutrašnjih neprijatelja.

S pričom o tim unutrašnjim neprijateljima mogla bi početi priča o Hrvatskoj izvan sebe, o premještanju suštine njezina opstanka u EU, o gubitku financijske i gospodarske suverenosti te kilavosti države i njezina pravosuđa kraj kojeg kriminalci prolaze kao da ga nema. I ta Hrvatska izvan sebe postala je rutina, rutinski se prihvaća činjenica da smo kolonija moćnih zemalja EU, na početku spomenuta vijest o oslobođenju Kutle od optužbe u jednom slučaju mediji su objavili rutinski, kao da je postalo normalno da se sudi zapravo – nikome. Kao na nogometnom terenu bez igrača.

Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • pinkec:

    Plenković u Bruxellesu, Mamić u Međugorju, narod u Njemačkoj! Bravo, naslov originalan!

  • burza:

    Samo je novinarima tu super nitko nejde van

  • sramitese:

    a sta reci za narod koji je zivio u komunizmu a posli nije bio spreman uciniti lustriraciju..nego..jadan narod pa sad ima sta je zasluzio..