Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.05.2018. u 12:03

Stranku je dosad podcjenjivao, zaobilazio, donosio odluke u uskom krugu...

Tomislav Tolušić jedan je od okretnijih ministara, ali premijeru Plenkoviću sigurno nije na listi omiljenih. A kako tek komentirati povratak u igru Darka Horvata koji prije godinu i pol nije prošao Plenkovićev filtar, nego je karijeru u Vladi završio odlaskom Tomislava Karamarka, a potom i Tihomira Oreškovića.

Sve to govori da je Plenković morao napraviti određene kompromise kako bi u trenucima krize zbog afere s mailovima koji su razotkrili sukob interesa Vladinih konzultanata pokušao učvrstiti svoju poziciju u HDZ-u, posebice uoči Sabora HDZ-a u subotu. Prvi put Plenković utočište traži u HDZ-u koji je dosad tretirao svisoka, zaobilazio u donošenju ključnih odluka (vodstvo stranke tek bi post festum izvijestio o svojoj odluci), a u konačnici stranku je nedavno podijelio kada je inzistirao na ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Andrej Plenković
1/10

Prema prvim odjecima jučerašnjeg Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, izgleda da je Plenković izborom Horvata i Tolušića uspio, barem zasad i možda samo prividno, kupiti mir u HDZ-u. Na stranačkim tijelima Plenković nije doživio ni napade ni propitkivanja o aferi Hotmail, a stječe se dojam da je Plenković uvjeren kako je politička šteta plaćena ostavkom Martine Dalić. Izbor Tomislava Tolušića s Plenkovićeve je strane mudar potez i zato što se ministra poljoprivrede doživljava kao HDZ-ovca koji ima potencijala u budućnosti biti i nešto više od ministra i potpredsjednika stranke. Plenković ga je ovim unapređenjem donekle neutralizirao kao moguću konkurenciju, a opet je zadovoljio njegovu ambiciju.

Budući da već izlaze novi kompromitirajući podaci o Plenkoviću i odvjetniku Šavoriću njegova je pozicija u Vladi i HDZ-u sve neizvjesnija. Iako u HDZ-u ne pokreću otpor prema njemu, neslužbeno komentiraju da nisu sigurni može li Plenković uopće preživjeti. Idući će dani, a posebno subotnji Sabor, biti ključni za Plenkovića. Njegova sudbina praktički ovisi o tome ima li još neugodnih novih informacija po premijera...

Pogledajte i galeriju: U Tuđmanovo doba HDZ je stalno padao, a onda se ukazao Sanader:

Andrej Plenković
1/10

Komentara 8

Avatar Django
Django
18:09 22.05.2018.

Kasno

Avatar MK
MK
13:16 22.05.2018.

Andrej Plenkovic v.d. (Vrsitelj Duznosti)... Jedino ga jos spasavaju "nagodba" i "Ronko"!

GU
Gustirna
15:29 22.05.2018.

Mislio je plenki pretvoriti hadeze u yudeze ali mu je samo kod ponekih to uspjelo ...unatoc obecanju brusselsu i udbi hadeze je promjenio njihov plenkija a ne obratno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije