Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANAČKI KLJUČ

Plenković je trebao ukinuti natječaje za državne tvrtke, a ne raditi farsu

Andrej Plenković
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
03.10.2017.
u 20:12

Vlada je direktore trebala politički imenovati, a ne se skrivati iza natječaja kada su šefovi izabrani dogovorom HDZ-a i HNS-a

Velika farsa. Te dvije riječi najbolje opisuju izbor predsjednika i članova uprava u javna i državna poduzeća nakon provedenih natječaja.

Vlada je grubo iskoristila natječaje kao paravan za dogovor HDZ-a i HNS-a i stranačko kadroviranje na čelnim pozicije u državnim tvrtkama. Nije HDZ sada učinio ništa što dosad već nije činio, samo je nastavio svoju dobro poznatu politiku. Ali ta se politika ne uklapa u mantru premijera Plenkovića koji sebe označava kao onog koji uvodi promjene i mijenja političku paradigmu u hrvatskom društvu. Nećemo biti licemjerni pa zdvajati da su nad stručnim izabrani stranački ljudi. Država je vlasnik svojih poduzeća, stranke vode državu i jasno je da će na te pozicije namjestiti stranačke ljude. Ali premijer Plenković trebao je imati hrabrosti i ukinuti javne natječaje, a ne od njih raditi farsu.

Trebao je politički imenovati direktore poduzeća i stati iza njih, a ne se skrivati iza javnih natječaja. Posebno je apsurdno to što su političke odluke o kadrovskim rješenjima već bile donesene, a za pojedina poduzeća još je trajala procedura natječaja, odnosno još su se vodili razgovori s kandidatima. Ministar državne imovine Goran Marić za svako poduzeće morao je pripremiti i provesti natječaj, a u startu je znao (odnosno zna jer još nisu izabrane sve uprave) da je sve već dogovoreno. Zato i ne čudi da je nedavno najavio kako će nakon izmjena zakona resorna ministarstva Vladi, a Ministarstvu državne imovine, predlagati kandidate za direktore. Osim što je Plenković imao priliku ukinuti natječaje, mogao je i racionalizirati javna poduzeća pa ukinuti uprave (ostaviti samo generalnog direktora) jer su u većini poduzeća predsjednici uprava zadnjih godinu dana kao vršitelji dužnosti vodili tvrtke. Dokazali su da to mogu činiti i bez članova uprava. Uprave su najvećim dijelom i nastale, odnosno nabujale kako bi što više stranačkih ljudi moglo dobiti pozicije. U cijeloj priči posebno čudi da se oporbeni SDP ni jednom riječju nije osvrnuo na farsu od natječaja HDZ-ove i HNS-ove Vlade.

Očito okupirani unutarstranačkim problemima, nemaju vremena brinuti tuđe brige. Uostalom, prije nego je po bruxelleskim direktivama uveo natječaje za direktore, SDP je u Kukuriku Vladi sve šefove politički imenovao. Plenković očito slijedi naputke Bruxellesa, ali kadrovira po stranačkoj liniji.

 

 

Komentara 2

AR
aristip
20:33 03.10.2017.

Ne radi se ovdje o nikakvoj velikoj farsi nego o velikom političko-korupcijskom skandalu !! U nekoj ozbiljnoj i demokratskoj zemlji, uzmimo za primjer mali Island ili nama sličniju Dansku, da su provedeni fiktivni javni natječaji za menagere njihovih najvećih i najbitnijih državnih poduzeća i da su izabrani stranački podobnici ne samo da bi Predsjednik Vlade morao odstupiti nego bi gotovo sigurno bio i sudski procesuiran zbog korupcije.

SA
sarajevo2015
20:56 03.10.2017.

Žalosno je što u ovoj kolumni piše, ovoj novinarki očito nije jasno da Hrvati bježe iz Hrvatske upravo što se u njoj vrše politička imenovanja u državne tvrtke (ali ne samo u njih) i bježe u države u kojima postojee javni natječaji koji nisu farsa nego se uistinu biraju najbolji. Pravilo je što je u nekoj državi manje političkih imenovanja i farsi s javnim natječajima to je država uređenija, pravno sigurnija a građani bolje žive.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije