Naslovnica Premium Kolumne

Plenković i Penava igraju bajku o dobrom kralju

Iz Vlade sad stižu i tvrdnje da su potpise za referendum davali i mrtvi i bebe. No, nisu im smetali mrtvi dok su glasali za njih
20. rujna 2018. u 08:32 5 komentara 1653 prikaza
Plenković i Penava
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Tako je to bilo tisućama godina: tko nije imao snage monarha skratiti za glavu, promjene je pokušavao iznuditi tvrdeći da ih zapravo traži iz ljubavi prema dobrom kralju, kojemu zli savjetnici ne daju prave informacije, a on jadničak i ne zna koliko njegov narod pati. Naravno, takva naivna priča često ih ne bi spasila stratišta, pa bi na kraju njihove glave svejedno završile u košari.

Ivan Penava VUKOVARSKI GRADONAČELNIK Penava: Prosvjed nije napad na HDZ, ne podržavam koaliciju sa SDSS-om

Tako je neki dan i Dado Milinović jurišao na Zagreb tvrdeći da se ne buni protiv dobrog kalifa Plenkovića, već protiv njegova velikog vezira Jandrokovića. Naravno, baš nitko nije zagrizao na taj blef pa je bez ikakvog prava na obranu lički šerif izbačen iz HDZ-a prije no što triput kažeš Gospić.

No, svatko će razmisliti prije no što triput izgovori Vukovar, pa je tako mala šansa da će vukovarski gradonačelnik doživjeti sudbinu ličkog župana.

Plenković i Penava
1 / 5
Svečana promocija 153 polaznika vojnih škola HVU-a u Vukovaru

Ivan Penava koristi isti alibi kao Milinović: odmah nakon izlaska iz Banskih dvora, gdje je pozvan na žurni prijavak premijeru, uvjeravao me je da nema govora o pobuni protiv Plenkovića, jer da je Plenković njegov premijer – i to najbolji premijer do sada, baš kao i njegova vlada. A to što ima nekih koji bi prosvjed u Vukovaru htjeli iskoristiti za nešto drugo, to da nema nikakve veze s njim.

Andrej Plenković i Gordan Maras u Saboru Aktualno prijepodne Pogledajte prepucavanje Plenkovića i Marasa te Bulja i Jandrokovića

No, u njegovu slučaju premijer je očito svjesno odlučio zagristi na blef, pa će tako Plenković i Penava do samog kraja odigrati svoju ulogu u bajci o dobrom kralju.

Nema baš mnogo izbora, obračun s Milinovićem bio je jednostavan, on mu je sam, naivnije od Zrinskog i Frankopana, koliko god svetogrdna bila ta usporedba, stavio glavu na panj. Milinović je zapravo već prije toga bio pripremljen za odstrel – na marš na Zagreb je i krenuo zato što je namirisao da su mu već nasapunali dasku.

Postupiti na isti način prema Penavi ipak ne dolazi u obzir, on nije tek jahač koji se bori za svoje vlastito sedlo, iza njega je priča koja drži vodu. Malo je tko plakao nakon izbacivanja Milinovića, no iza Penave stoji mnogo šira fronta, a argumenti su mnogo teže oborivi. Cijena presude po kratkom postupku bila bi prevelika i uz sve svoje protivljenje, Plenković će morati otrpjeti održavanje prosvjeda koji će sasvim sigurno imati mnogo potencijala da se barem jednim svojim dijelom “otme kontroli” I pretvori u prosvjed protiv njega samog.

Andrej Plenković Mate Mijić Plenković uskoro odlazi sam ili HDZ čeka frakcijski rat

Mnogi su, doduše, Penavi zamjerili to ulizivanje Plenkoviću, smatrajući da nakon toga prosvjed više nema smisla, no, ključno je ipak to što Penava od prosvjeda nikako ne odustaje.

Je li Plenković stvarno najbolji premijer? Pa mogao bi i biti, ali to i dalje još uvijek ne znači da je – dobar, to nas samo podsjeća da konkurencija baš i nije jaka.

To i dalje ne znači da sve njegove politike zaslužuju prolaznu ocjenu. A ono što dobru većinu u desnom krilu HDZ-a posebno smeta jest što se Plenković ponaša kao da bi se lakše odrekao svih njih zajedno nego jednog Milorada Pupovca, kojeg ničim nije prozvao zbog toga što tri godine za redom na obljetnicu Oluje pokorno odlazi pod noge Aleksandru Vučiću i bez ikakve reakcije stoji pored njega dok Hrvate kao narod uspoređuje s Hitlerom.

Jednako lako je četiristotinjak tisuća ljudi koji su potpisali za referendum proglasio marginalcima. Iz vlade sad stižu i tvrdnje da su potpisa davali i mrtvi i bebe. No, nisu im smetali mrtvi dok su glasali za njih.

Nikola Grmoja u Saboru Burno u Saboru Grmoja se derao na Plenkovića: 'Ti ćeš mi reći da sjednem?!'

Nije on doduše tu usamljen. Krešo Beljak branitelje koji traže očitovanje retorički pita znači li to da bi se Pupovac morao nama stalno dokazivati? Da! Pa naravno, gospodine Beljak, jednako kao i vi i bilo koji drugi zastupnik u Hrvatskom Saboru! Pupovac u Beogradu predstavlja i Hrvatsku. Kako se Pupovac ispravno mogao ponijeti jasno mu je nacrtao Boris Jokić, koji je otkazao sudjelovanje na beogradskom skupu kad su organizatori pozvali i Vučića, čovjeka koji Hrvatsku uspoređuje s nacističkom Njemačkom.

No, premijeru takvo Pupovčevo ponašanje ne smeta.

Neće meni nitko određivati s kime ću stvarati većinu, kaže nam odlučno Plenković, taj dobri Kralj Sunce. Penavi pak poručuje da se “to tako ne radi”, da se uhvatio nečeg što neće moći kontrolirati, da iza toga stoje neki koji žele destabilizirati vladu i srušiti njega kao premijera.

Pad vlade žele oni koji su sebe proglasili suverenistima, domeće Jandroković.

No, to su sve gluposti, oni koji sebe smatraju suverenistima ne žele ni rušenje Plenkovića, niti pad vlade, već prije svega ono najočitije – da se hrvatska vlada u punom smislu riječi konačno počne ponašati suverenistički, a to nipošto ne znači bi se premijer trebao početi vladati kao da je on sam – suveren.

VIDEO Pogledajte kako je Grmoja vikao na Plenkovića

Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Django
  Django:

  Tvrdnja da su glas davali mrtvi i bebe je obična laž i manipulacija, jer niti mrtvi, a bome ni bebe, nemaju osobne iskaznice odnosno OIB. Ova Plenkovićeva kamarila izmišlja sve moguće razloge da bi izigrala volju birača. I dok to ... prikaži još! čine unutar vlastite stranke, možemo takvo ponašanje zvati politikom, sviđala se ona nama ili ne. Međutim, kada se to počinje dešavati u javnom prostoru i među biračima koji ga ne podržavaju, to se onda, da ne kažem težu riječ, zove diktatura.

 • mikrogrizzly:

  Referendum je tekovina skandinavske demokracije, korektiv odluka vlasti u slučaju da neka grupacija unutar društvo procijeni da su njeni interesi ugroženi nekim aktom izvršne vlasti ili tome slično - zato i jest toliko nepopularna u redovima vlasti jer izravno udara ... prikaži još! na ego vlastodržaca, tj. sve njihove odluke su neupitne i jedine ispravne, iz njihovog zornog kuta. Tako da ne čudi da garnitura na vlasti izvrdava referendum - tako je bilo i tako će i biti jer naprosto mi nismo skandinavska demokracija i prag je ne samo strahovito visoko postavljen nego podložan i (re) interpretaciji Ustavnog suda jer što nama znači npr. 10 % stanovništva ili biračkog tijela kad Ustavni sud može "prelomiti" i mimo ažurnih popisa birača ili stanovništva, čega smo bili svjedoci. Što se tiče Vukovara, 27 godina je nevjerojatno dugo razdoblje i razumljivo da bi vlast još malo pričekala, da se još slegne - recimo 50 godina bi bilo onako optimalno, da pomru akteri u međuvremenu. I na kraju, ni med cvetjem ni pravice - japanski fašisti su se relativno lišo izvukli nakon II svj. rata dok su njem. faš. glavešine uglavnom osuđeni na smrt. Zašto ne bi tako bilo i u Hrvatskoj, da samo Hrvati odgovaraju za ratne zločine na hrv. tlu - dapače, nek daju par milijuna kn da HAVC snimi film kako su gardisti napadali Kuršumliju i počinili tamo zločine kakvi se ne pamte.

 • neboiznadzagreba:

  Točno, gospodine Hristiću, suveren je narod, no vrli naši vlastodršci ga smatraju toliko nedostojnim te uloge, da rađe žrtvuju cijeli narod, nego svoje osobne probitke.