Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.10.2017. u 16:23

Javnost ima pravo sumnjati da lokalna policija nije štitila žrtvu nego političku veličinu

HDZ je stranka u kojoj, bez obzira na aktualne reakcije na slučaj požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, nije zaživjela nulta tolerancija na nasilje.

Da jest, ne bi sada spašavali imidž raspuštanjem ogranka, već bi na vrijeme adekvatno reagirali, a ne gurali problem pod tepih. Nema razloga ne vjerovati premijeru da nije obaviješten o e-mailu županove supruge koja iznosi optužbe o nasilju u obitelji, ali je zabrinjavajuće što je to prošlo nezapaženo u HDZ-u bez obzira na to što je premijer to pripisao nesnalaženju mladog suradnika u “šumi mailova” u tajništvu HDZ-a. I to dvaput! Premijer si je time uzeo ogroman kredit, pogotovo kod slabijeg dijela javnosti, koji idućim postupcima treba i opravdati. Ako mladost u najvećoj stranci nije osviještena da reagira na to što žena piše da joj suprug prijeti da će je zadaviti, izbosti i zaklati, onda to nije samo veliki HDZ-ov već i društveni problem.

Tim više ako je ignorancija posljedica percepcije “veličine” mogućeg zlostavljača, odnosno potencijalne štete za HDZ. Zato su u pravu i oni koji to što policija nije sama objavila da je župan priveden i zašto, tumače zaštitom politički važne osobe. Jer, da je razlog tomu zaštita žrtve, kako policija tvrdi, onda bi sami objavili barem da je župan priveden zbog nasilja, te bi osobito izvijestili jesu li se pridržavali vlastitih protokola prema kojima se u slučaju prijave nasilja u obitelji: “od nasilnika oduzima oružje koje posjeduje legalno ili ilegalno”. Stoga su se jučer ujutro mediji i društvene mreže čudili kako to da županu, hrvatskom branitelju, nije oduzeto oružje!? Osobito u kontekstu sudske mjere prema kojoj se žrtvi ne smije približiti na pet metara, što zvuči kao farsa. Javnost ima pravo znati za sumnju da dužnosnici krše zakon! Uostalom, kad je mladić iz Austrije prijetio premijeru i njegovoj obitelji, policija je objavila razloge privođenja 21-godišnjaka bez obzira na “zaštitu žrtve”.

Što se tiče političke odgovornosti župana, ona jest osobna, ali su Plenković i HDZ najpozvaniji da ga uvjere što mu je činiti. 

Komentara 4

PR
prajdali100
20:00 05.10.2017.

Čovječe uozbilji se.Što dokazivati i komu dokazivati ? Sve je poduzeto i to expresno.Što bi ti htio?Da ga sutra objese!!! Ma daj......

AR
aristip
16:36 05.10.2017.

Zašto bi Plenković i HDZ trebali dokazati da ne toleriraju nasilje, zar ne bi trebali dokazati i da ne toleriraju kriminal, korupciju, klijentelizam, uhljebljivanje...

SM
san.martino
16:13 06.10.2017.

Rvat i katolik!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije