Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Plenković bi trebao znati da u politici igraju brzi potezi, ne apeli

Plenković se, zapravo, obratio HDZ-u i svojim partnerima moleći da ne zazivaju nestabilnost
23. veljače 2018. u 07:55 2 komentara 977 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Petar Glebov/Pixsell

Kada se premijer Plenković jučer sa sjednice Vlade obratio svim političkim akterima u zemlji apelirajući da ne zazivaju političku nestabilnost jer će ona, po njemu, u prvom redu značiti destabilizaciju gospodarskog i financijskog sustava, dojam je da se on ponajprije obratio HDZ-u i svojim manjinskim partnerima.

Andrej Plenković Ivan Hrstić Plenković je najveći problem svoje vlade

Iako oporba prijeti inicijativom za opoziv Vlade ili ministrice gospodarstva Martine Dalić, izgleda da Plenkovića daleko više zabrinjava stabilnost u vlastitim redovima. Oporba je ionako prilično nemoćna, a kada se Plenković izruguje sa SDP-om, onda su selfiji Davora Bernardića s kiselim kupusom u kontekstu Agrokora neizostavni. Od kupusa sada ništa. Plenković ima razloga biti zabrinut za HDZ-ovu većinu u Saboru, odnosno za politički mir u vlastitoj kući. Veliki dio članova Predsjedništva HDZ-a, naime, neslužbeno zagovara smjenu Martine Dalić i smatra da su u paketu trebali otići i Ramljak i ona jer mu je potpredsjednica Vlade bila politička pokroviteljica. A Plenkoviću je to daleko opasnije od oporbenih akrobacija. Drugo, tajno glasanje o novoj šefici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pokazalo je da HDZ-ova tijesna većina nije baš stabilna jer za Natašu Novaković nisu uspjeli skupiti 76 glasova. Treće, u HDZ-u sumnjaju da su njihovi partneri manjinci (vjerojatno SDSS) bojkotirali taj izbor. Četvrto, to su glasanje vrlo moguće opstruirali i neki HDZ-ovi zastupnici.

Svojom poznatom neodlučnošću, koju Plenković naziva opreznošću, premijer je pokazao slabost jer je dva tjedna šutio o aferi Ante Ramljaka sa savjetnicima, a kada je Ramljak podnio ostavku, nije imao spremnog novog povjerenika. I premijer je sigurno svjestan da mu je Martina Dalić, kako komentiraju u HDZ-u, politički uteg i bolna točka, ali iz nekog razloga nije spreman riješiti tu situaciju. Umjesto toga, apelira na “normalno funkcioniranje Vlade i Sabora zbog Agrokora”. Premijer bi trebao znati da od apela u politici nema ništa, samo od odlučnih i brzih poteza. A njih nema.

Božo Petrov Čelnik Mosta Petrov najavljuje inicijativu za opoziv Martine Dalić Sjednica Vlade Agrokor Plenković: Zbog jednog šnicla nećemo ugroziti nešto više Andrej Plenković Davor Ivanković Ta tromost Plenkovićeve ekipe više ne može biti slučajna
Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • bakulušić:

    Plenković nije ni izabran da vuče brze poteze nego da što više odugovlači i produži postojeće stanje. Da se ispuni ona biblijska o četrdeset godina lutanja pustinjom.

  • Mimosvit:

    Hadezeove volove neće poubijati zbog jedne šnicle. Ta izjava mu je najjača.