Naslovnica Premium Kolumne

Plan reformi: Ista meta, isto odstojanje

Posebnu pažnju zaslužuju mjere koje se konkretno tiču života građana, one s područja socijalne skrbi usmjerene na borbu protiv siromaštva i mirovinskog sustava oko kojega se naveliko lome koplja i najavljuju referendumi
19. travnja 2019. u 11:12 4 komentara 638 prikaza
Vlada - sjednica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska javnost i ove je godine s posebnom pažnjom dočekala objavu Vladina plana reformi, no tekst s jučerašnje sjednice Vlade budi samo jednu misao – ista meta, isto odstojanje.

Vlada - sjednica Kinezi stižu u svibnju Vlada predstavila nacionalni program reformi: Glavni cilj je jačanje konkurentnosti gospodarstva

I ciljevi i reformska područja i mjere unutar tih područja uglavnom se ponavljaju već godinama, a da nam ispunjenje reformskih planova baš i ne ide od ruke pokazuje već i činjenica da se u istom dokumentu ponovno našla mjera izmjene sustava plaća u državnoj upravi. Da će se taj sustav prilagoditi kako bi se nagrađivalo najbolje službenike i kažnjavalo one kojima se njihov posao baš i ne radi, slušamo još od premijerskog mandata Jadranke Kosor.

U prilog ovoj Vladi treba spomenuti tek da je zakon koji bi trebao omogućiti takvo što ovoga puta doista u proceduri i već je prošao javno savjetovanje pa će se, valjda, konačno i donijeti. Slično je i s pravosuđem, koje je po javnoj percepciji područje u koje građani imaju najmanje povjerenja. Tamo se kao ključne mjere najavljuju one vezane uz digitalizaciju, koja se po najavama već davno trebala dogoditi, no tu su neke promjene koje su u posljednje vrijeme ipak pokrenute, poput reforme parničnog postupka i uvođenja oglednog postupka, koji bi konačno trebao omogućiti ujednačavanje sudske prakse.

Sjednica Vlade Sjednica Vlade Plenković: Učinili smo sve da Kineze zainteresiramo za Uljanik i 3. maj

Ipak posebnu pažnju zaslužuju mjere koje se konkretno tiču života građana, one s područja socijalne skrbi usmjerene na borbu protiv siromaštva i mirovinskog sustava oko kojega se naveliko lome koplja i najavljuju referendumi. U sustavu socijalne skrbi tako se najavljuje novo povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada, a za starije osobe bez adekvatnih primanja ponavlja se obećanje o uvođenju nacionalne mirovine. No u vezi nacionalne mirovine ponavlja se tek formulacija iz Vladina programa i Strategije socijalne skrbi o njezinu uvođenju do kraja 2020. godine.

Koliko će nacionalna mirovina iznositi i koji će biti kriteriji za njezino stjecanje, ovisit će o fiskalnim i gospodarskim prilikama. Ista formulacija, ovoga puta bez rokova, ponavlja se i kada je riječ o povećanju rodiljnih naknada pa oni koji mu se nadaju iz plana koji je predstavila Vlada zapravo ne mogu iščitati ništa konkretno.

VIDEO Ministar Zdravko Marića o Nacionalnom programu reformi

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • i:

    Plan je uvijek isti...odrzavati se na vlasti...otimati domcim i rasprodati strancima....itd

  • stefan:

    Nista od toga dok je stara garda sa svojim mladim uhljebima, samo sebi pogoduju, ma zaboravite vi sve to što pričaju

  • stefj:

    Ma ništa od reformi... Ukidanje parafiskalnih nameta, smanjenje birokracije i povećanje konkurentnosti se najavljuje zadnjih 10 godina, a dobili smo potpuno suprotno; poslovanje nikada nije bilo skuplje, administracije nikada nije bilo više, parafiskalni nameti nikada nisu bili veći. A i ... prikaži još! porezi su jako blizu maksimalnih iznosa... I kako onda itko može vjerovati u ovakvo naklapanje vlade? Digli su plaće u javnim strukturama više od rasta gospodarstva, digli su rashodovnu stranu proračuna za 10 milijardi, povećali su broj zaposlenih u javnim strukturama za preko 20.000... Kako onda vjerovati u ta pusta obećanja i puste strategije koje se nikada ne sprovedu?... Ha ništa, sve je podređeno uhljebima, da bi oni imali, svima se mora puno uzeti, a što više sposobnih, stručnih i poduzetnih treba otjerati. I to se radi. Vlada se sa sindikatima državnih i javnih službi dogovara u kojem smjeru idemo i sigurno nas vodi na dno EU-a i ne odustaje od tog smjera... Evo za primjer, Hrvatska će rasti 2.5% u najboljem slučaju, a Rumunjska, koja nas je nedavno prestigla, s 4.5%. Znači nema više niti teoretske šanse da ih stignemo... Jedna Slovenija će rasti preko 3.5%, Bugarska isto. Znači vlada u dogovoru s uhljebima radi sve da nas i Bugarska prestigne... Nevjerojatno. Sve se manje isplati raditi, još manje otvoriti poduzeće ovdje. Uz sve probleme s birokracijom i zakonima sada još imamo i gubitak radnika. Ne znam koji su ciljevi vladajućih, no već dugo nema smisla ostati ovdje, nema budućnosti