Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Plaćamo li bankarima sindrom karpalnog tunela?

U bankama će proraditi fini mehanizmi tržišta i zdravije konkurencije, tvrdi guverner HNB-a
28. studenoga 2018. u 08:00 2 komentara 616 prikaza
Bankarstvo
Foto: Dalibor Urukalovic/PD/PIXSELL

Svatko tko je pomislio da će, nakon slavodobitnog HNB-ova predstavljanja usporedbe cijena bankarskih naknada, znati koliko će platiti za pomak ruke bankarskog službenika kad pritisne mišem na ikonu “ispis” ili “prijenos” ili im doda obrazac da ispuni svoju suglasnost za korištenje osobnih podataka kako bi im izdao karticu ili ugovorio novu uslugu, u gadnoj je zabludi!

plaćanje nova pravila HNB otkriva prikrivene naknade svih banaka u Hrvatskoj

Novost je samo da će cijenu usluge znati, odnosno da će se iste stvari zvati istim imenom, ali ovo još nikako ne znači da će supervizor staviti i – pravu stvar na pravo mjesto. A stavio bi, kad bi pritisnuo financijske institucije da definiraju što stoji iza cijene svake usluge koju naplaćuju: vođenja računa, izdavanja kartice, transakcija u internetskom i mobilnom bankarstvu, trajnog naloga...

Iako se i kod kamata cijelu vječnost čekalo da se definira bar promjenjivi dio (fiksni je dio kamate još u sivoj zoni subjektivne percepcije cijene rizika), klijenti se tu mogu uhvatiti za neki vidljivi parametar, doduše kretanje neke druge referentne kamate – euribora ili nacionalne referentne stope.

Vlada RH Zvonimir Despot Jedina prava reforma bila bi reforma države

Guverner na upit o definiranju realnih podloga za cijene odvraća da svaka pekarnica može sama odrediti cijenu kruha, a da kupac neće ići tamo gdje mu ga naplaćuju više nego na drugom mjestu. Pa će tako i u bankama proraditi fini mehanizmi tržišta, zdravije konkurencije koju će donijeti ovaj HNB-ov alat. Kojeg, čisto da se zna, ne bi ni bilo da EU nije donijela Direktivu o usporedivosti naknada – koju središnja banka samo provodi.

No, iako o tome ne razmišljamo dok kupujemo brioše i kifle, imamo neku maglovitu percepciju da je iza svakog griza plaćeno neko brašno ili pšenica, struja krušne peći i noćni rad pekara.

stan OSIJEK Stan je prodao prije 15 godina, no od banke i dalje prima opomene

A kad ćemo znati koliko stoji cijena umorne ruke bankarskog službenika koji je, možda, dok pritišće tipku miša zaradio i sindrom karpalnog tunela? Vjerojatno kad neko drugo supranacionalno tijelo donese odluku, direktivu ili smjernicu.

U međuvremenu nema jamstva da se bankari međusobno neće dogovarati i o tome koliko ih stoje ti “karpalni tuneli”, što bi, poručuje guverner, trebala rješavati “antitrust” agencija. Da, poznata je po proaktivnosti.     

POGLEDAJTE VIDEO: Mrak-Taritaš o Amsterdamskoj koaliciji, Bandiću , zagrebačkom proračunu...

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?