Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pitanje je možemo li SDP uopće više smatrati velikom strankom

Izborni stožer kandidata za gradonačelnika Zagreba Joška Klisovića
Luka Stanzl/PIXSELL
17.05.2021. u 11:45

Malo je vjerojatno da će izborni neuspjeh presuditi Grbinu, ali čini se da je razdoblju u kojem su se borili za osvajanje vlasti došao kraj.

Nesumnjivo je da apsolutni trijumf zeleno-crvene platforme Možemo! u Zagrebu, što je i glavna vijest prvog kruga lokalnih izbora, predstavlja golem udarac za SDP, koji je u prijestolnici – glavnoj nagradi ovih izbora – doživio povijesni potop. Predsjednik stranke Peđa Grbin s razlogom je sa zebnjom dočekivao rezultate ovih izbora, pa i u Zagrebu, s obzirom na to da je osobno intervenirao pri izboru kandidata u Zagrebu i još nekoliko sredina u kojima stranka ne stoji dobro, čime je automatski preuzeo odgovornost i za rezultate.

Međutim, malo je vjerojatno da će ovaj izborni neuspjeh presuditi Grbinu, kako se to proteklih dana olako najavljivalo i zaključivalo, i to ne samo zato što su lokalni izbori onaj tip izbora na kojima veće stranke uvijek mogu pronaći neki razlog za slavlje, što je u SDP-ovu slučaju u ovom trenutku Rijeka. Od početka je bilo jasno da će SDP biti gubitnik ovih izbora, samo se nije znalo hoće li doživjeti potpuni potop ili će možda ipak uspjeti sačuvati obraz. SDP na ovim izborima zapravo uopće nije pokušavao pobijediti, nego samo preživjeti. Grbin je na stranačkom čelu tek nešto više od sedam mjeseci i loš rezultat na lokalnim izborima teško može biti opravdan izgovor za njegovu detronizaciju, iako će to biti razlog za novu rundu unutarstranačkih obračuna, koji su posljednjih nekoliko tjedana silom prilika stavljeni u mirovanje, a odmah nakon drugog izbornog kruga i raspleta situacije u Rijeci počet će propitivanje Grbinovih odluka.

Ipak, čak i bez dovođenja u pitanje Grbinove pozicije, ovi će izbori biti prijelomni i bolni za SDP. Na ovim se izborima, naime, nije odlučivalo isključivo o Grbinovoj političkoj budućnosti, nego o budućnosti SDP-a, s obzirom na to da je na ovim izborima definitivno doveden u pitanje SDP-ov status velike i urbane stranke, jedne od dvije najveće stranke u zemlji, koja se posljednja dva desetljeća u pravilu borila za osvajanje vlasti. Čini se da je tom zlatnom razdoblju SDP-a došao kraj. To je rezultat dvaju odvojenih procesa. Prvi je unutarstranački. Grbin u proteklih sedam mjeseci nije uspio konsolidirati stranku i zaustaviti njezino urušavanje i propadanje, što će se sigurno negativno odraziti i na njegovu poziciju u stranci i rezultirati preispitivanjem njegova vodstva. Iako nije osramotio SDP, što se njegovu prethodniku često događalo, Grbin je u ovoj kampanji bio neuvjerljiv i nevidljiv, zbog čega je upitno hoće li se, ako preživi ovaj neuspjeh, uspjeti održati na čelu stranke do sljedećih parlamentarnih izbora, koji će se održati 2024.

Drugi proces koji je doveo do ovog neuspjeha odvija se izvan SDP-a i na njega vodstvo SDP-a nema izravnog utjecaja. Riječ je o rastu zelene ljevice u Hrvatskoj, na što možemo gledati kao na dio šireg trenda u cijeloj Europi. SDP je izgubio povjerenje mlađih birača, a u novoj platformi Možemo! – iako SDP-ovci pokušavaju svojatati njezin uspjeh – dobio je artikuliranu i sposobnu konkurenciju, koja, ako Tomislav Tomašević uspije u Zagrebu dokazati da je najvećim gradom u zemlji moguće upravljati transparentno, nekoruptivno i u javnom interesu, može postati model i za cijelu Hrvatsku. A to pak znači da Možemo! u ovom trenutku predstavlja najveću prijetnju ne samo za nacionalnu poziciju SDP-a nego i HDZ-a. 

Video - Ankica Mamić: Pobjednik izbora je promjena, to su građani jasno poručili strankama

Komentara 10

DU
dubrix
12:21 17.05.2021.

A kako bi SDP tek prošao da mu Zoki nije vodio kampanju.....

Avatar matezanki13
matezanki13
11:53 17.05.2021.

nemežemo

Avatar Konjina3.0
Konjina3.0
12:24 17.05.2021.

Da je ljevica prava europska ljevica, bez komunjarluka, čak bi nekad i glasao za njih. U Hrv biti u SDP-u je ništa drugačije od članstva u nekadašnjoj partiji. Pa kad ti ljudi misle pustiti prošlost majkumu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije