Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.03.2021. u 08:26

Domaća poljoprivreda i dalje zaostaje, a igrači koji nešto znače u tom sektoru mogu se nabrojiti na prste jedne i pol ruke

Kapital nema nacionalnost i ne poznaje granice, temeljni je postulat suvremenog i globalno prevladavajućeg ekonomskog sustava. Pa ipak, prosječnom je patriotu draže čuti vijest da je neku tvrtku u Hrvatskoj preuzela kompanija u domaćem vlasništvu nego da je pala u ruke nekog međunarodnog investitora. U Hrvatskoj su gotovo sve strateške kompanije iz bitnih industrijskih sektora, osim prehrane, odavno u stranom vlasništvu. No ono što važi za bankarstvo, telekomunikacije, osiguravatelje, medije i naftu, ne vrijedi i za poljoprivredu.

Sve su zemlje pri ulasku u EU ispregovarale moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima. Hrvatska je 2013. dobila prijelazno razdoblje od sedam godina, a lani je taj moratorij produžen do 2023. godine. Za razliku od građevinskog i industrijskog, poljoprivredno zemljište ima socijalnu i demografsku funkciju i važnu ulogu u politici regionalnog razvoja. Poljoprivreda je stoga jedino područje gdje EU dozvoljava privremenu iznimku od pravila slobode kretanja kapitala. Hrvatski seljak jednostavno je preslab da konkurira njemačkim, francuskim i poljskim prehrambenim konglomeratima. A resursi za proizvodnju hrane prirodno su ograničeni i sve više deficitarni.

To što Hrvatskoj nije bilo dovoljno sedam godina da stvori uvjete u kojima će domaći seljak biti ravnopravan seljaku iz EU ne ide na čast nomenklaturama koje su sve ove godine imale priliku kreirati poljoprivrednu politiku. Unatoč milijardama koje su kroz poticaje upucane u agrar, domaća poljoprivreda i dalje zaostaje u međunarodnoj konkurenciji, a igrači koji nešto znače u tom sektoru mogu se nabrojiti na prste jedne i pol ruke. Državni je interes omogućiti uvjete u kojima će se razviti barem još toliko velikih proizvođačkih kompanija, a nekoliko sadašnjih imati temelje za stabilan i dugoročan rast.

Stoga je vijest da se finiširaju pregovori Fortenove i Osatine o preuzimanju PIK-a Vinkovci dobra. PIK bi tom transakcijom dobio priliku za nova ulaganja u modernizaciju, a Osatina toliko potrebnih 6000 hektara nasada i skladišni kapacitet od 86 tisuća tona. Ipak, promjena vlasništva u prvom od Fortenovinih kombinata, koji je Todorić pripojio svom koncernu prije više od 20 godina, samo je uvertira u neizbježnu prodaju najvećeg među njima – Belja. 

 

>> VEČERNJI TV Obnova nakon potresa - godinu dana poslije

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
10:40 26.03.2021.

Što mislite da li će se išta promijeniti produženjem moratorija na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima. Mišljenja sam do dodatno vrijeme netko koristi kako bi iskoristio povoljne cijene na tržištu. Vjerujem da će cijena poljoprivrenog zemljišta rasti kad stranci počnu kupovati. kao što je bio i slučaj s nekretninama na moru.

KR
kršnik
15:54 27.03.2021.

nek' prodaju i iseljenicima tvrtke i placeve.

EG
eg12du
15:35 26.03.2021.

belje je rezervirano za Orbana...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije