Naslovnica Premium Kolumne

Pernar, Bulj i Grmoja udaraju direktno 'u glavu' problema

Teško se oteti dojmu kako ponekad svjedočimo cirkusu u svakodnevnom praćenju saborskih sjednica
22. listopada 2016. u 18:38 1 komentara 8372 prikaza
ivan pernar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Sabor zasjeda već tjedan dana i jasno je tko su nove “zvijezde” koje su unijele određenu živost u rasprave i koje su počele otvarati teme o kojima se na ulicama često govori.

Glavnu ulogu “saborskog klauna”, kako su ga po hodnicima počele nazivati kolege i politički protivnici, preuzeo je zastupnik Živog zida Ivan Pernar, čija cjelodnevna i uporna javljanja katkad graniče sa zabavnim programom.

Toga je sam Pernar i te kako svjestan. Puni su ga mediji a i on sam nakon svakog javljanja u sabornici brzo uzima mobitel u ruke i prati odjeke svojih istupa u virtualnom prostoru i na društvenim mrežama.

Nekada su ti istupi glupost ili čista provokacija, nekada obična zabava koja i njega samog od srca nasmije, no nekada “ubode” u pravu temu i bez zadrški progovara o ulozi banaka ili nekih istaknutih političkih ili poduzetničkih imena u današnjoj slici Hrvatske iz koje se svakodnevno iseljavaju cijele mlade obitelji bez ikakve želje da se ikada više vrate u Lijepu Našu.

U stopu ga u žestini istupa, ali i učestalosti u javljanjima, prate i zastupnici Mosta. Prednjače tu narodni tribun Miro Bulj, koji je i u prošlom (i svom prvom) sazivu Sabora bio najaktivniji saborski zastupnik, te novi zastupnik Nikola Grmoja, za kojeg se ni u jednom trenutku po načinu na koji raspravlja ne bi reklo da je tek neki dan prvi put zasjeo u saborske klupe.

Ivan Pernar Radi li se o pogrešci? Zanimljiv detalj uz ime Ivana Pernara na stranicama Sabora ivan pernar Oštro u Saboru Pernar ne bira riječi: Hanžeković je mason 33. stupnja koji je prodao dušu vragu ivan pernar NASTAVAK RASPRAVE Pernar protiv zabrane kandidiranja: Što da dobijem kaznu zatvora zbog borbe protiv deložacije? Vi onda mene deložirate iz Sabora?

I dok neki kažu da se takvim raspravama i prepucavanjima urušava dignitet Sabora, činjenica je da sve više građana po društvenim mrežama piše kako prvi put u životu prate prijenose saborskih sjednica i aktivnije razmišljaju o politici.

Teško se oteti dojmu kako ponekad svjedočimo cirkusu u svakodnevnom praćenju saborskih sjednica, no s druge strane teško je ne priznati kako je ovakav pristup radu novih parlamentarnih stranaka – Mosta i Živog zida – potaknuo i one stare stranke poput SDP-a i HDZ-a na aktivnije rasprave.

Jednako tako, čini se da su rasprave puno konkretnije, udaraju direktno “u glavu” problema, dok smo dosad nerijetko svjedočili cjelodnevnim birokratskim raspravama koje su izgledale miljama daleko od problema svakodnevnog života.

Međutim, u svemu tome ne smije se zaboraviti da se od zastupnika treba očekivati puno više od javljanja na apsolutno sve teme o kojima se raspravlja. Oni bi trebali poštovati institucije, što Pernar uglavnom ne radi, dapače, s ponosom naglašava kako ne vjeruje ni u jednu instituciju države.

To nije dobra poruka građanima, jednako kao što nije dobro negirati važnost poštovanja zakona i Ustava. Nije normalno, a ni opravdano, da Pernar građane javno poziva da ne plaćaju karte u javnom prijevozu ili da ne plaćaju RTV pretplatu. Ako misli da nešto nije dobro što, činjenica je, misli i veliki broj građana, neka to mijenja predlažući bolje zakone. Zato su ga građani i izabrali.

>> Hasanbegovićeva nasljednica: I Milanović i Josipović htjeli su u svom timu Ninu Obuljen

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • Deleted user:

    Slažem se s komentarom, osobito ovim posljednjim! Narod je izabrao zastupnike da zastupaju njihove interese, da ustroje zakone po mjeri čovjeke, ovog ovdje, hrvatskog građanina! E sad, o stilu rasprava više manje, cirkus, pošalice, dosjetke, lrepucavanje je daleko manje bitno ... prikaži još! od kvalitetnih normi koje će poboljšati život svima, a ne samo njima! Neki misle da zakoni ne mogu sami po sebi učiniti ništa, ja mislim da su oni upravo kočnica razvoja! Na djelije je odvjetnički i bankarski lobiji koji su sve učinili da dobiju zakone po kojima im nitko ništa ne može! Zato imamo takovo neučinkovito sudovanje, skuplje odvjetnike i kredite nego bilo gdje u EU!