Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Pažljivo s optužbama, mom bratu nije mogao pomoći nitko

Nigdje u svijetu nije to tako jednostavno – samo nazoveš 911, Hitna je tu za dvije minute i nitko nikada ne umre.
16. kolovoza 2018. u 13:45 76 komentara 92947 prikaza
Prosvjed stanovnika Zaprešića ispred zgrade poglavarstva zbog mladića koji je preminuo
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Pažljivo s optužbama za ubojstvo s predumišljajem.

Pogreb Mattea Ružića poslala poruku ministru Majka preminulog Mattea: Meni svaki život vrijedi isto, a ministru Kujundžiću?

Godine 2002. moj 16-godišnji brat srušio se u pivnici u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu i umro je, a Hitna pomoć nije ni došla.

Ne moram navoditi koje su sve bolnice u blizini i koliko ekipa Hitne postoji u gradu. Na kraju su ga dečki, meni još uvijek nepoznati, uz pomoć njegovih prijatelja utrpali u auto i odvezli u Draškovićevu. U našem smo slučaju, u vezi s nedolaskom Hitne, kasnije mogli reći da je to bilo nebitno jer mu je pukla aorta. Čak i da se to dogodilo na kirurškom stolu, ne bi mu bilo spasa.

Ministarstvo zdravlja INCIDENT Priveden supredsjednik Slobodne Hrvatske čiji su aktivisti jajima gađali zgradu Ministarstva

Tada nije bilo Facebooka i nije se mogla složiti drama oko smrtnog slučaja. Jedino su mi prijatelji nudili da polome noge konobaru u spomenutoj pivnici jer uopće nije reagirao i još ga je ismijavao jer je bio uvjeren da je riječ samo o jednom pijanom klincu nakon dočeka Janice na Trgu koji se dogodio koji sat prije toga.

Naravno da mi nije padalo na pamet da nešto poduzimam jer, kad netko umre tako kao što je umro moj brat, ništa to neće promijeniti niti olakšati. Tada nismo smatrali da treba uzbunjivati medije jer je u našem slučaju bilo očito da je tako moralo biti i nije imalo smisla otvarati rane. Obitelji sigurno nije lakše kada tvrdite da je riječ o ubojstvu s predumišljajem, samo oni mogu reći doživljavaju li to tako i samo oni mogu pokretati u tom smislu nekakav postupak.

Stanovnici Zaprešića blokirali dio prometnice, zapalili svijeće ispred Poglavarstva

Prosvjed stanovnika Zaprešića ispred zgrade poglavarstva zbog mladića koji je preminuo
1 / 11
Prosvjed stanovnika Zaprešića ispred zgrade poglavarstva zbog mladića koji je preminuo

Znam za mnoge ljude kojima je Hitna pomoć spasila živote. Ne znam, ali mislim da nigdje u svijetu nije to tako jednostavno – samo nazoveš 911, Hitna je tu za dvije minute i nitko nikada ne umre. Ako se stvar tako postavi, svima onima koji su nekoga izgubili možete sve otežati. Treba pažljivo govoriti o svim aspektima.

Kolaž građani o tragediji u zaprešiću 'Trebamo spriječiti da se u budućnosti nešto takvo ponovno dogodi'

U konkretnom slučaju treba utvrditi zašto u kolima nije bilo defibrilatora i kazniti odgovorne zato što ga nije bilo. Isto tako bitno je da  ekipa bude osposobljena za reanimaciju i da ima opremu za to. Medicinskim sestrama i tehničarima treba dati sve ovlasti da mogu djelovati na terenu. Važno je i da ne zovete Hitnu pomoć i ne idete na Hitnu baš zbog svake gluposti poput uboda ježa jer netko kome je doista potrebna hitna pomoć možda je zbog vas neće dobiti.

Nadam se samo da će ekipe biti još spremnije i opremljenije za reanimaciju.

>> Pogledajte što građani misle o tragediji u Zaprešiću

NEVJEROJATNO!
Fotografija s vjenčanja otkrila tajnu njezina supruga: 'Posumnjala sam kad sam vidjela muževe sestre'
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • Deleted user:

    Žalost... no, konačno nešto realniji osvrt.. ima još pameti na ovim prostorima.. hvala

  • bakulušić:

    Jadno je društvo u kojemu se tuđe drame i tragedije koriste za političke i politikantske obračune!

  • protin:

    pametnom dosta