Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi:

Parker: Želim opet na Jadran, uživat ću i bez Eve

'San Antonio Spurs Tony Parker (R) goes up to score against Los Angeles Lakers Andrew Goudelock during Game 4 of their NBA Western Conference Quarterfinals basketball playoff series in Los Angeles, Ap
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
31.05.2013.
u 12:00

Francuska ima 12 NBA igrača. Ako se svi odazovu, na EP-u ćemo biti vrlo jaki - kaže Parker.

Tijekom ove NBA sezone 31-godišnji Parker hvalio se najboljim statističkim brojkama u karijeri. Samo je jednom dosad imao veći prosjek postignutih koševa nego ove godine (20,3), a isto se dogodilo i s asistencijama (7,6), što je na trenera Warriorsa Marcka Jacksona ostavilo vrlo snažan dojam.

I sam Jackson bio je odličan organizator igre, a Spursi su njegovu momčad eliminirali u polufinalu Zapada ponajviše zahvaljujući hitronogom Tonyju:

– Parker je posve zaslužio da bude u konkurenciji za najkorisnijeg igrača. Igra još bolje nego prije, što je nevjerojatno jer je i prije toga bio vrhunski razigravač.

Parker pak uzdiže Tima Duncana (36), suigrača kojeg cijeni više nego bilo kojeg u karijeri:

– Timmy izgleda svježije nego ikad i sigurno ima neki tajni način održavanja vitalnosti. Valjda je išao k istom liječniku u Njemačku kao i Kobe Bryant. Ginobilija smo tijekom sezone štedjeli više nego ikad. Kada uđem u njihove godine, i ja ću otići tom čovjeku u Njemačku.

Tony smatra da su tajna uspjeha Spursa upravo Duncan i trener Gregg Popovich.

– Popovich mi je poput drugog oca, a Duncan poput starijeg brata. Momčadska sloga ključna je za našu uspješnost. Trener Popovich propovijeda da nitko nije veći od momčadi, po tome i bira igrače, a i Duncan se ponaša upravo tako i on je najveći dar mojoj karijeri. Bez takvog suigrača ne možete ni imati pravu slogu u momčadi, a da do nje nije lako doći mogli ste vidjeti na primjeru Lakersa.

Poseban sam slučaj

Već 14 godina mali je francuski div lokomotiva San Antonio Spursa. Tony Parker ostao je vjeran momčadi iz Teksasa u kojoj će, vjerojatno, i završiti karijeru. No, malo je nedostajalo da završi u Celticsima.

– U noći NBA drafta bio sam na licu mjesta. U jednom trenutku jedna je službenica NBA lige došla do mene i donijela mi šiltericu Boston Celticsa rekavši mi da će me oni izabrati. No, ta ista gospođa vratila se minutu kasnije i uzela mi šiltericu kazavši da su se Celticsi predomislili. I doista, Celticsi su draftirali Joea Fortea, a ja sam cijelo vrijeme htio znati što se dogodilo pa sam nekoliko godina kasnije pitao glavnog menadžera Chrisa Wallacea. Ispalo je da su trener i on htjeli mene, ali da je \"big boss\" Red Auerbach htio nekoga drugog.

To je očito stara priča o groznici nepovjerenja u internacionalce koja je zahvatila i ponajveću trenersku legendu NBA lige. No ne i Gregga Popovicha.

– Mi u klubu imamo francusku mafiju – Diawa, DeCola i mene, potom Australce Baynesa i Millsa te Argentinca Ginobilija i Brazilca Splitera, što je pola momčadi. U tom međunarodnom društvu ja sam valjda poseban slučaj. Rođen sam u Belgiji, majka mi je Nizozemka, a otac Amerikanac.

O kakvim se zabludama radilo dok su odlučivali konzervativni tipovi poput Auerbacha govori i današnji broj stranih igrača u NBA klubovima, ali i njihove igre. Recimo, Ricky Rubio igra čak bolje u NBA ligi nego što je igrao u Barceloni.

– NBA košarka je puno otvorenija od Fibine. Teren je zbog toga \"širi\", a mi braniči možemo više prodirati, nisu svi u reketu kao u Europi. Osim toga, u Fibinoj košarci teško možete biti dominantni ako ste branič a nemate šut – objašnjava Tony.

Poput Parkera, i njegovi San Antonio Spursi često su podcijenjena momčad.

– Naviknut sam na to. Ne smeta mi kada u raspravama o najboljem razigravaču svi pričaju o Kiddu, Nashu, Paulu ili Williamsu ne spominjući moje ime, jer ja od svih njih imam više prstenja. Ja sam igrač momčadi iz manjeg američkog tržišta pa nas zaobilaze, no sve dok osvajamo naslove i ulazimo duboko u završnice to mi ne smeta. Uostalom, za mene je uspješna svaka sezona u kojoj dospijemo do konferencijskog finala.

Parker je u vezi sa Spursima puno dulje nego što je bio s glumicom Evom Longoriom. O tom propalom braku nerado govori, no nedavno je za dnevnik Paris Match ipak rekao ovo:

– Upoznao sam je sa 22 godine, sa 25 sam je oženio, a sa 28 smo se rastali. Bila je to pogreška, jer razdvojenost je učinila svoje. Ona u Los Angelesu, a ja u San Antoniju i vrlo često na putu. No, ne žalim, proveo sam s Evom lijepe godine pa smo i dalje u kontaktu.

Neke od tih lijepih trenutaka s Evom proveo je i na Jadranu.

– Znajući koliko mi je 2000. bilo dobro u Zadru, a tamo sam nastupao na Europskom juniorskom prvenstvu, nisam odbio ideju da dio odmora provedem na vašem moru. Doista je bilo privlačno i poziva na još.

Htio bih imati troje djece

Tko zna, možda na hrvatsko more dođe s novom djevojkom Axelle. I ona je mala, slatka i tamnokosa pa je usporedba s Evom vrlo laka. Axelle je novinarka koju je upoznao na svoj 29. rođendan. Ona živi u New Yorku, ali s obzirom na to da je web novinarka ne veže je mjesto kao što su Evu uz Los Angeles vezali filmski studiji.

– S Axelle je sve nekako spontano. Mi smo ista generacija, dijelimo isti svemir, slični smo po stavovima i te sličnosti su nas zbližile.

Je li možda na putu neko malo biće koje bi ih dodatno zbližilo?

– Ne, beba još nije na putu, kao ni brak. Ovaj put ne želim ići prečacem, nećemo žuriti, no planiram da ćemo imati troje djece.

Upravo toliko NBA naslova Tony ima, a planira barem još jedan. Najviše je dao za onaj 2007. kada je postao prvi Europljanin MVP NBA finala.

– Volio bih da Duncan, Ginobili i ja osvojimo još jedan prsten i da tako pečatiramo našu odanost bojama Spursa, ali i vjeru vodstva kluba u nas sve ove godine. Duncan i Ginobili već su ušli u godine pa mi trener daje još veće ovlasti i odgovornost no što sam ih imao prije.

Priželjkuje Tony i još jednu medalju s francuskom seniorskom reprezentacijom, za koju igra od 2001. O tome smo s njim popričali u Los Angelesu, nakon posljednje utakmice Spursa u osnovnom dijelu sezone.

– Posljednjih pet-šest sezona osvojili smo dvije medalje i preostaje nam završni, ali i najteži korak. Srećom, francuska reprezentacija ostaje u dobrim rukama. Evan Fournier se nametnuo u Denveru, a dolaze Leo Westermann i Rudy Gobert.

Na prognozerskoj ljestvici Europske Fibe, Francuska je prvi kandidat za osvajanje naslova europskog prvaka u Sloveniji. Uostalom, Francuzi su ove sezone imali čak 12 igrača u NBA klubovima.

– Ako ih većina dođe, bit ćemo vrlo jaki. Naš izbornik Vincent Collet obišao je sve naše NBA igrače i nadam se da će se svi odazvati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije