Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Papina poruka: Kršćanin ne smije biti licemjer

Franjo potiče mlade da ne slušaju lažne vijesti, da ne budu licemjerni i da se ne plaše snova.
14. kolovoza 2018. u 17:05 12 komentara 1749 prikaza
Papa Franjo
Foto: Mauro Fagiani/IPA/PIXSELL

Riječi, pokoji put, kada i govore o Bogu, izdaju njegovu ljubav. Tu rečenicu papa Franjo je dva puta ponovio mladima koji su se okupili u Rimu, na prostoru Circa Massima (11. kolovoza) i na Trgu sv. Petra (12. kolovoza). Oko 70.000 mladih iz cijele Italije hodočastilo je u Rim na susret s papom u povodu Biskupske sinode koja im je posvećena, a održat će se od 3. do 28. listopada.

Papa Franjo rim Papa Franjo pred 70.000 mladih kritizirao 'slobodu bez ograničenja'

Franjo se ponovno osvrnuo na prijevod molitve Očenaša i potvrdio kako je ona, na talijanskom jeziku, pogrešna. Izraz “i ne uvedi nas u napast” pogrešno je preveden, rekao je Franjo mladima, jer može li nas Bog “uvesti” u napast? Može li prevariti svoju djecu, pitao je papa i naglasio kako pravi prijevod glasi “ne dopusti da padnemo u napast”, “oslobodi nas od zločestih misli”, “ne dopusti da budemo uvedeni u napast”... Zatim je kazao kako i riječi koje govore o Bogu mogu izdati njegovu ljubav i naglasio kako mi “pokoji put izdajemo Evanđelje”.

Cijena otvorenosti Papi Franji zbog migranata pada popularnost

Dakle, jedna tema kojoj će svakako biti posvećena Biskupska sinoda o mladima riječi su i kako ih upotrebljavamo. Više je puta pozivao na oprez od lažnih vijesti. To je učinio i u ovogodišnjoj poruci, u svibnju, za Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija. Druga tema svakako će biti činimo li dobro ili zlo. Potičem vas da budete protagonisti u dobru, kazao je Franjo. Odricanje od zla znači reći “ne” napastima, grijehu, sotoni. Odnosno, to znači reći “ne” kulturi smrti koja se očituje u bijegu od stvarne sreće prema lažnoj koja se očituje u laži, prijevari, nepravdi i prijeziru drugih.

Papa Franjo silvije tomašević Poglavar katoličke crkve nikad ne može biti svima po volji

Često se može čuti kako neki kažu da nikomu ne čine zlo. Ali, čine li dobro?, upitao je papa. Koliko ljudi ne čini zlo, ali ne čine ni dobro; svoj život žive ravnodušno, bezvoljno i mlako. Dobro je ne činiti zlo, ali je loše ne činiti dobro. Kršćanin ne smije biti licemjer, naglasio je Franjo. Treća je poruka mladima da ne odustanu od svojih snova. Franjo je pozvao mlade da prihvate rizik i sanjaju velike stvari. Franjo želi potaknuti mlade da ne slušaju lažne vijesti, da ne budu licemjerni i da se ne plaše snova.

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
 • Avatar krcedolac
  krcedolac:

  Koji se to kršćanin dao razapeti u ime vjere ili je podijelio svoju imovinu sirotinji!?Niti jedan...zato i jedino mogu biti licemjeri.

 • Avatar VrliNoviSvijet
  VrliNoviSvijet:

  Kad će se VL zahvaliti penzioneru Silviju na uslugama i kad ćemo imati nekog dopisnika koji nije iz Rima izvještavao još u vrijeme Jugoslavije?

 • Avatar rijetko kulturan
  rijetko kulturan:

  Kršćani opet po starom, samo o nemogućem lamentiraju...