Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.01.2015. u 12:00

Sloboda izražavanja i sloboda vjeroispovijesti temeljna su ljudska prava i ne može ih se kršiti, a ubijanje u ime Boga aberacija. Vjeru treba iskazivati u slobodi, bez vrijeđanja, bez nametanja i ubijanja

Franjo je papa koji na udarac uvrede odgovara udarcem šakom? Šakački je opisao što može očekivati onaj koji uvrijedi njegovu majku.

–- Ako mi dr. Gasbarri (Alberto Gasbarri, organizator papinskih putovanja, o.a.), koji je i moj prijatelj, opsuje majku, normalno je da može očekivati da će dobiti udarac šakom. Ne može se provocirati, ne može se ismijavati tuđu vjeroispovijest. To nije u redu... Tada se može dogoditi ono što bi se dogodilo dr. Gasbarriju kada bi rekao nešto protiv moje majke, kazao je Franjo novinarima u zrakoplovu na putu iz Šri Lanke na Filipine.

Franjo ne opravdava nasilje, ubojstva novinara satiričkog lista Charlie Hebdo, ali upozorava kako oni koji vrijeđaju tuđe osjećaje mogu očekivati neku reakciju.

To je objasnio na najslikovitiji način, odnosno kada se vrijeđa nekoga najdražeg – majku. Franjo je kazao kako svaka religija ima svoje dostojanstvo i ne smije biti ismijavana, čime je ponovio riječi svoga prethodnika Benedikta XVI. koji je 2005. godine na identičan način komentirao danske karikature Muhameda.

Obojica odbacuju nasilne odgovore na provokacije, ali pozivaju i na izbjegavanje vrijeđanja. U slobodi izražavanja postoje granice, kao što je ona glede moje majke (odnosno vrijeđanja nečije religije), objasnio je Franjo.

Sloboda izražavanja i sloboda vjeroispovijesti temeljna su ljudska prava i ne može ih se kršiti, a ubijanje u ime Boga aberacija. Vjeru treba iskazivati u slobodi, bez vrijeđanja, bez nametanja i ubijanja.

Sloboda izražavanja je također pravo. Imamo obvezu izraziti naše misli, ali bez vrijeđanja.

Papa Franjo kazao je kako iznenađuje ono što se događa danas i retorički pitao koliko je bilo vjerskih ratova: “Pomislimo samo na Bartolomejsku noć!“ Nije naveo primjer kada su katolici bili žrtve, već kada su zbog vjere poubijali desetine tisuća protestanata u Francuskoj u 16. stoljeću.

Papine riječi su udarci šakom.

>> Papu Franju tajfun Amang 'potjerao' iz Taclobana

Komentara 44

PA
pacoje
12:44 18.01.2015.

iskreno govoreci, ne moze biti netko krscani a da islam vredja, i muslimanima je zabranjeno da vredjaju...to ne kazem ja to kaze kuran... dali znate sta je Bog u kuranu, i sto kaze kuran o isusu..kuran kaze da je on isus.a.s jedan pravednjak,pravedan i svaki musliman,ce biti pogodjen u dusi ako on cuje da netko vredja isusa...eto to je islam.

IS
istri
18:15 18.01.2015.

bravo nas papa.

B2
bokida 2
20:43 18.01.2015.

Svatko normalan neće vrijeđat nečiju svetinju.Europa svojim shvaćanjem demokracije počinje živjeti u strahu i teroru . Jel to normalno da su ljudi opkoljeni naoružanim vojnicima kao u jednoj velikoj vojarni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije