Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Pape ovog vremena ne stoje na postoljima

U vatikanskim dvoranama prisutne se upozorava da ne kleče pred papom
01. travnja 2019. u 16:45 0 komentara 816 prikaza
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Mnogi su se čudili što je papa Franjo ovog tjedna u Loretu povlačio ruku svaki put kada mu je neki vjernik htio poljubiti Petrov prsten. Prihvaćao je samo jednostavan stisak ruke. Razvile su se razne teorije o tom papinu potezu pa su mu opet neki spočitavali da ukida tradicije. Istina je da papa sve pojednostavljuje.

PORUKE MIRA Papa katolicima u Maroku: Ne bavite se preobraćenjem!

Kada je Jorge Mario Bergoglio 13. ožujka 2013. izabran za Petrova nasljednika, kardinali su novog papu, po tradiciji, odlazili pozdraviti, no papa nije sjedio u velikom bijelom stolcu, odnosno fotelji, nego ih je dočekivao stojeći. I pape prije njega ukidali su određene običaje. Primjerice, više nisu htjeli da ih se nosi u posebnom stolcu po Trgu sv. Petra i slično pa je i papa Franjo uveo novosti u način na koji ga pozdravljati. Više ne dopušta da mu državnici ljube prsten (zaustavlja ih u pokretu kao što se jasno vidjelo kada je zaustavio bivšeg peruanskog predsjednika Kuczynskog), ali i kada ga tako žele pozdraviti biskupi i kardinali.

U vatikanskim dvoranama prisutne se upozorava da ne kleče pred papom. Primjerice, kada je u dvorani Sv. Pavla 14. prosinca 2018. primio umjetnike, spiker je prisutne prije papina ulaska u dvoranu upozorio da oni koji budu imali privilegij da mogu doći pozdraviti papu ne kleknu pred njime i da mu ne pokušaju poljubiti ruku. Dakle, već i prije, a ne samo sada u Loretu, papa nije prihvaćao rukoljub jer ne voli rituale ljubljenja ruke i padanja na koljena. Ima i onih koji to njegovo ponašanje tumače na osnovi onoga što je prenio evanđelist Luka (Lk. 22,32). Isus nije proglasio Petra kraljem, nego mu je rekao: “Utvrdi (učvrsti) braću svoju”. Papa u ovo naše vrijeme ne treba biti na uzvišenom postolju, ne treba biti udaljen od ljudi, treba biti među njima. I tako se tumači papino ponašanje.

BORIS BECK Papa Bergoglio ne želi 
mijenjati dogmu nego praksu

No, ono što se dogodilo u ponedjeljak u Loretu, objasnio je u petak novinarima akreditiranima u Vatikanu šef Ureda za tisak Svete Stolice Alessandro Gisotti. Osim svih navedenih mogućih razloga, ovoga puta u pitanju su bili i oni higijenski, ali ne zbog zaštite pape. Kada papa vidi mnogo ljudi koji mu žele poljubiti prsten, pokušava ih u tome zaustaviti da bi spriječio eventualnu zarazu među ljudima. Gisotti je dodao da papa radije zagrli osobu. Zapravo, sve je mnogo jednostavnije od onoga što neki žele prikazati.  

 

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.