Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.03.2016. u 23:00

Božje milosrđe temelj je njegove misli. Kada govori o temama mira i rata ili o važnim temama današnjeg društava u kontekstu globalizacije, o „kulturi odbacivanja“, o pravednosti i solidarnosti, poziva na milosrdnost.

Papu Franju izučavat će se stoljećima. Mi, kroničari današnjice, nismo (još) svjesni proročanskih i istodobno revolucionarnih promjena koje on uvodi u Crkvu. U nedjelju (13. ožujka) navršavaju se tri godine od izbora Jorgea Marija Bergoglija nasljednikom Petrove stolice. Treća godina njegova pontifikata vezana je za Jubilej milosrđa. Milosrđe je riječ, osim što se nalazi i u njegovu biskupskom geslu (Miserando atque eligendo), koju u svojim govorima i tekstovima najčešće ponavlja. Božje milosrđe temelj je njegove misli. Kada govori o temama mira i rata ili o važnim temama današnjeg društava u kontekstu globalizacije, o „kulturi odbacivanja“, o pravednosti i solidarnosti, poziva na milosrdnost. Slušaju ga i moćnici i siromasi. Zapravo, može se reći da je papa Franjo jedini svjetski lider. Nije nedostajalo ni kritika na njegov račun, ali one su očekivane kada se ide novim, za mnoge nepoznatim putem.

Mnogima se žuri da dobiju odgovore na pitanja o svijetu koji se mijenja i izaziva zabrinutost, zebnju, nesigurnost. Papa Franjo svoju bliskost s čovjekom zna izraziti i tjelesnim gestama, kojima govori cijelom čovječanstvu. Nikada ne određuje, posebno ne u geopolitičkim pitanjima, tko je u pravu, a tko u krivu jer je svjestan postojanja borbi za prevlast, a takve borbe ne dopuštaju ocjenjivanje. Ne daje nikakve „packe“ državama (Iran, Rusija, Kina, Sjeverna Koreja...) koje bi njegovi prethodnici vjerojatno upućivali zbog kršenja nekih međunarodnih načela.

Isti stav ima i prema ekumenskom dijalogu. Zagrlio je Kirila, patrijarha Ruske pravoslavne crkve, otići će u Švedsku na komemoraciju Martina Luthera, otvoren je i prema onima koji ne vjeruju. Papu Franju ne zanimaju rasprave oko stolova, nego susreti. Kazao je da se za ujedinjenje kršćana ne trebaju slušati teolozi i čekati njihove odluke, nego da se susretima može učiniti puno više na tome putu. Djela dolaze prije izjava i po tome je njegovo djelovanje revolucionarno i proročansko. A vezano za reformu Rimske kurije, nekima taj proces može izgledati spor. No, brzi potezi, kao brisanje spužvom, često su površni. Papa želi mnogo više od obične reforme Crkve. Želi njezino istinsko obraćenje, želi iz nje otkloniti blještavilo i raskoš.

>> Papa Franjo za Stepinca je čuo još od svog oca

Komentara 2

LU
lunar777
16:31 14.03.2016.

Slušaju da, ali ne poslušaju...

ST
Stjepan2103
14:57 14.03.2016.

Zato sto govori to i cini a drugi premazani svim bojama....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije