Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.03.2018. u 08:40

Nije slučajan apsurd da zdravstvo otpušta stručnjake dok imamo deficit liječnika

Čuveni neurokirurg Josip Paladino od prekjučer se ne uklapa u „planove za funkcioniranje Klinike za neurokirurgiju KBC-a Zagreb“.

Tako barem glasi službeno pojašnjenje uprave naše najveće bolnice o neproduljenju ugovora o radu liječniku koji je, prema nekim procjenama, na Rebru do danas obavio oko 16 tisuća operacija. Naravno, diskrecijsko je pravo svakog poslodavca – javnog ili privatnog – da svom djelatniku produlji ili ne produlji ugovor o radu nakon što stekne pravo na starosnu mirovinu. Isto kao što je pravo javnosti zgražati se nad potezima onih koji u javnom sektoru donose odluke. A javnost je zgranuta činjenicom da je KBC Zagreb neurokirurgu Paladinu u 67. godini odbio produljiti radni odnos, unatoč tome što čovjek raspolaže rijetkim znanjima i kirurškim sposobnostima i činjenici da je u dobroj fizičkoj i mentalnoj kondiciji (postao je otac u 50. godini). Otkaz profesoru Paladinu, međutim, nije zgranuo javnost samo zato što se KBC Zagreb odriče jednog od svojih najboljih liječnika, već i zbog toga što je slučaj Paladino samo potvrdio da smo društvo koje ne cijeni znanje i kojem rad, sposobnost, iskustvo i izvrsnost u poslu nisu nikada bili temelj napretka. Jednostavno rečeno, hrvatski vlastodršci zaziru od sposobnih pa nije slučajan apsurd da naše zdravstvo otpušta svoje najbolje stručnjake u trenutku kada smo suočeni s deficitom liječnika. Treba pritom biti objektivan.

Paladino je koristio pravo, koje je svojedobno omogućila Milanovićeva Vlada, da nakon odlaska u starosnu mirovinu radi na pola radnog vremena, zadržavajući tako punu mirovinu i dodatno primajući polovicu plaće. Tako da kritike o ponižavajućem odnosu KBC-a prema kirurgu u posljednje dvije godine ne stoje. Međutim, ostaje gorak okus nakon saznanja da se najveća i najuglednija bolnica u državi, koja k tome nosi pridjev sveučilišna, olako odriče usluga svog cijenjenog stručnjaka. Tragedija bi tek bila da se Paladina sada odrekne i Medicinski fakultet, na što ima zakonsko pravo.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Retardo
Retardo
09:36 29.03.2018.

Pa upravo zbog politike stvaranja nasljednih carstava na čelu s faraonima po klinikama i zavodima i imamo situaciju da liječnici odlaze, jer nikako ne mogu napredovati i doći na poziciju gdje kapa lova. Budimo realni, u Hrvatskoj kirurzi ne rade za javnu plaću, netko tko u Hrvatskoj ima plaću od 10.000 kn može u konačnici, ako puno operira, zaraditi više nego da vani ima plaću 7.000 eura. 68 godina je sasvim dovoljno godina za micanje iz javnog sustava, a ako je čovjek i dalje sposoban, uvijek se može okušati kod privatnika. Ali kod privatnika nema kuverti, tako da je tu malo drukčija priča.

Avatar rubinet
rubinet
14:46 30.03.2018.

novokomponirana hrvatska podoknica/pjevati na melodiju Ustani bane /-- Bilo je to godine, dv'jetisuće i neke- kad su Hr.zdravstvo stigle nesreće-- mirovinu dobio dobar kirurg stari-. a vlast želi kirurgu starost da pokvari -- Ostani kirurže , Hrvatska te zove,zove -ostani kirurže, NEUROKIRURŽE--- Ostani kirurže, Hrvatska te zove,zove ostani kirurže,spasi bolesneeee--- Nema Hrvata, nema kirurga- kao što je bio neurokirurg naš-- a sada njega mirovina krije i zelena kuta prekrila mu drob - Ostani kirurže, Hrvatska te zove,zove ostani kirurže,spasi bolesneeee---

Avatar krile11
krile11
10:02 29.03.2018.

Opet novinarski uradak od strane novinara koji pojma nema kako sustav funkcionira , ali si zato uzima za pravo pljuvati po tom istom sustavu n bez ikakve objektivnosti . Recimo , niti prof. Paladino nije se rodio sa skalpelom u ruci . I on je prije sebe imao nekakvog predstojnika neurokirurgije ili kirurgije . I taj je njega učio i bio bolji svojevremeno od njega . I otišao u mirovinu sa 65 . godina i nije mu se produžavalo ugovore do besvjesti . X odličnih liječnika iz drugih zdrav. ustanova je otišlo u odličnoj kondiciji u mirovinu sa 65. godina i nije im se produžavolo ugovore .To da li ćete dobiti produženje ne ovisi samo o tome koliko ste stručni nego koliko ste i politički jaki, koliko je jak lobi koji stoji iza vas . Tako je npr. u ustanovi u kojoj radim bio produžavan ugovor i glavnom kuharu do 67. godine . A čisto sumnjam kako netko od danas službujućih kuharica/ra nije znao u to doba ispeći jaja ili skuhati rižu . Također , nisam čuo kako je nekome to pravo prolongirano i iza 67. godine u javnoj bolnici .Nikome. osobno cijenim rad prof. Paladina , netko tko napravi 16 000 operacija ne može biti loš, ali sustav je zamišljen da i drugi ljudi napreduju u svoje vrijeme . I ne sumnjam kako i za njega postoje dostojne zamjene . Ako ne na Rebru a ono u Vinogradskoj sigurno da .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije