Naslovnica Premium Kolumne

Pala je sinkopa i opasan sudski presedan

Zbog dugotrajnosti postupka tragedija je za talijansku obitelj bila još teža i veća
14. ožujka 2019. u 08:22 3 komentara 364 prikaza
Šibenik: Tomislav Horvatinčić po izlasku sa suda
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Pala je sinkopa! Da nije, osim još jednog šoka kod javnosti i djece poginulih Talijana, postala bi vjerojatno opasan sudski presedan, a kratkotrajni gubitak svijesti najčešća dijagnoza ili izgovor svih koji na moru ili na cesti skrive tragedije s poginulim osobama. Iako teoretski moguća, novom sucu za pomorsku tragediju, u kojoj je u naletu glisera Tomislava Horvatinčića još davne 2011. godine smrtno stradalo dvoje talijanskih nautičara, bila je neprihvatljiva.

Branko Baica Nije došao na sud Baica: Horvatinčić je na liječenju, nadam se četvrtom suđenju

Sucu Ivanu Jurišiću nije bilo logično da Horvatinčić nije u telefonskim pozivima nakon nesreće nikom spomenuo sinkopu, da je nije spomenuo ni lučkom inspektoru, pa ni doktoru nekoliko dana kasnije.

Pa i to što je jednom od prijatelja Horvatinčić spomenuo da je pokušao i izbjeći nesreću, kao i to što je sudjelovao u izradi pomorske skice, a što nije mogao ako je bio u nesvijesti, sucu Jurišiću je bilo presudno. Presudio je Jurišić Horvatinčiću četiri godine i deset mjeseci zatvora, zabranio mu vožnju pet godina, naplatio sudske troškove.

Tomislav Horvatinčić - nastavak suđenja UOČI PRESUDE HORVATINČIĆU Mučno pismo djece poginulih Talijana: Osam godina čekanja na pravdu

Ta je presuda toliko različita od dviju presuda sutkinje Šupe koja je Horvatinčića prvo osudila uvjetno za nehaj, a potom i oslobodila zbog sinkope. Takav različit sudski epilog za isti slučaj zapravo je, dobacio je netko iz novinarskih klupa, za pasti u nesvijest (sinkopa). I nije to jedino što je bio problem u ovom suđenju jer i nakon ovih sedam i pol godina, i nakon treće presude, suđenje još nije gotovo. Jer tek slijedi čekanje pravomoćnosti, a po zakonu nema se što prigovoriti mišljenju Horvatinčićeva odvjetnika koji već najavljuje četvrto suđenje. I dok se čeka na pravomoćnost, nama ostaje dojam.

Šibenik: Tomislav Horvatinčić po izlasku sa suda Presuda 13. ožujka Horvatinčić o sinkopi: Kao da se bolesti naručuju na džuboks?!

Dojam o sucu koji je sve završio u manje od pola godine, koji, naš je dojam, uopće nije bio impresioniran ni odvjetnicima ni novinarima i koji, složit će se svi, po brzini postupka vraća vjeru u sporo i često i prečesto neučinkovito hrvatsko pravosuđe. Djeci poginulih talijanskih nautičara Francesca Salpietra i Mariele Patelli ostaje pak tuga zbog gubitka najdražih, koja im je baš zbog dugotrajnosti postupka i, kako su isticali, izostanka istine bila još teža i veća.

>>Tomislav Horvatinčić i Ognjen Frangeš nakon završnih riječi

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
 • Deleted user:

  Ne glasi li naslov prve lekcije: "Tko ima puno novaca, ne može biti kriv"?

 • mikrogrizzly:

  Stari šankerski uvodni kolegij iz prava, lekcija br. 1: Svi su jednaki pred zakonom, ali zakon nije jednak prema svima!

 • Avatar joj.jao
  joj.jao:

  Još jedna sramotna predstava korumpiranog sudstva - ovaj ga je osudio tako da nemora u zatvor zbog 2 mjeseca i vjerojatno se zbrinuo za cijeli život uz osiguran brzi napredak u karijeri.