Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.02.2021. u 08:05

Od izbora novoga prvog čovjeka ovisit će i politika Srpske pravoslavne crkve prema Stepinčevoj kanonizaciji koju je papa Franjo, kao što se sjećamo, stopirao upravo nakon dva pisma pokojnog patrijarha Irineja

Zanimljiva je slučajnost kojom su se ove godine gotovo u tjedan dana preklopila dva potpuno različita, a opet povezana događaja. Jedan je Stepinčevo - spomendan preminuća blaženog kardinala Alojzija Stepinca, koji Katolička crkva svake godine od njegove smrti slavi 10. veljače. A drugi je izbor novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, koji je najavljen za 18. veljače.

I dok pripreme za ovogodišnje Stepinčevo prolaze u dostojanstvenoj tišini tj. bez podizanja prašine oko vatikanskog kočenja njegove kanonizacije, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ispod površine sve ključa predizbornim aktivnostima u traženju imena novog lidera SPC-a. Dakako, od izbora novoga imena ovisit će i politika SPC-a prema Stepinčevoj kanonizaciji koju je papa Franjo, kao što se sjećamo, stopirao upravo nakon dva pisma pokojnog patrijarha Irineja. Nije tajna da neki episkopi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi nisu podržali taj Irinejev potez, jer drže da srpska Crkva nema ama baš nikakve veze s imenovanjem svetaca u drugim crkvama te da se u to uopće nije trebalo miješati.

Naravno, ti su stavovi nisu baš mogli doprijeti do javnosti, jer je i vrhu SPC-a, kao i političkom vrhu Srbije, bilo u interesu da se zaustavi Stepinčeva kanonizacija kako bi se mogao nastaviti hraniti mit o njegovoj nedovoljnoj uključenosti u zaštitu pravoslavaca u NDH, koji katkad poprima tako velike razmjere da se o Stepincu govori kao o zločincu i egzekutoru. Izgradnja takvoga mita ne bi trebala biti imanentna jednoj kršćanskoj crkvi, pa je očito da služi isključivo u političke svrhe i da s kršćanstvom nema nikakve veze. U traženju novoga patrijarha spominje se nekoliko viđenijih imena među episkopima i mitropolitima SPC-a. Među prvima je, kako piše beogradski tisak, ime vladike bačkog Irineja (Bulovića), kojega se svrstava u “jastrebove SPC-a” i spočitava mu se bliskost srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Padne li izbor na njega, može se, što se Stepinca tiče, očekivati isti smjer kao dosad. Beogradski mediji navode i da sve ovisi o ishodu klanskih srazova (bosanski, vojvođanski, crnogorski) ili pak o tome tko je pripadnik ruske ili grčke struje, odnosno tko više gleda prema Moskvi, a tko prema Carigradu. Nabrajaju se pritom imena mitropolita dabrobosanskog Hristozoma, episkopa düseldorfskog i njemačkog Grigorija, zagrebačkog mitropolita Porfirija…

Ne postigne li se dogovor, postoji mogućnost da kao prijelazno rješenje episkopi izaberu episkopa šabačkog Lavrentija koji je prošloga mjeseca napunio 86 godina i ima dobar rejting unutar svih lobija u SPC-u. No pravila za izbor patrijarha predviđaju neizvjesnost do kraja, čak i bez obzira na veliki broj glasova koji može dobiti neki kandidat. Naprosto zato što se imena trojice kandidata koji su dobili najveći broj glasova u odvojenim kuvertama stavlja u Evanđelje i izvlačenjem se bira novi lider. Tako je u prošlom izboru za patrijarha mitropolit Amfilohije dobio najviše glasova, ali je izvučena kuverta s Irinejevim imenom.

Episkopi na taj čin gledaju kao na izravno djelovanje Duha Svetoga i uopće ne pridaju važnost medijskim nagađanjima. Bit će, naprosto, onako kako mora biti. I tek će se nakon službenog otvaranja kuverte znati tko će krojiti politiku SPC-a sljedećih godina. Odnosno, hoće li doći do zaokreta iz Beograda i prema kardinalu Stepincu. A ujedno i popuštanja vatikanske stege oko kanonizacije kako bi se Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj omogućilo da na sljedeća Stepinčeva slavi svojega sveca. Jer, kao što je u više navrata rečeno iz Vatikana, a potvrdio je to i sam papa Franjo, cijeli je proces dovršen i čeka se samo papin potpis. Na koji, eto, mogu uskoro utjecati i novi vjetrovi iz Beograda. Ako do njih dođe, dakako.

Komentara 2

DU
Deleted user
12:12 04.02.2021.

Gospodine Pavičiću, rado čitam Vaše kolumne, no imam zamjerku (u ovom članku). U dva navrata (u dvije rečenice) stekla sam dojam (kao) da kanonizacija blaženog kardinala Alojzija Stepinca zbilja ovisi o SPC-u, a ne o Katoličkoj Crkvi. Molim Vas, ispravite to u Vašim sljedećim kolumnama, i ne pridajite, ne veliki, nego uopće značaj drugim (kršćanskim) crkvama kada je riječ o unutarnjim stvarima Katoličke Crkve. Papa Franjo (u nekim stvarima) nema tu odlučnost njegovih prethodnika, prvenstveno Svetog Ivana Pavla II, pape i pape emeritusa Benedikta XVI, ali imat će njegov nasljednik (ako on ostane "neodlučan" po ovom pitanju). S poštovanjem, Vaša redovna čitateljica.

AE
a e
15:33 04.02.2021.

A što je Stepinčevo i je li to službeni kršćanski dan ili još jedan hrv.izum.?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije