Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Ovo je virus bogatih koji plaćaju danak zbog njegove visosti kapitala

Katastrofičari, distopičari i lovci u mutnom sada su u idealnoj prilici da na valovima straha od infekcije ugrabe što više. Za njih je i sada jedino pitanje: kako profitirati?
31. ožujka 2020. u 16:21 7 komentara 2703 prikaza
Transfer operation of people infected with coronavirus disease (COVID-19) in Strasbourg
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

U početku su nas, ohrabreni smirivanjem zaraze u Kini i sezonskim karakterom starijih rođaka novog koronavirusa, i znanstvenici uvjeravali kako je COVID-19 tek nešto jača gripa. U nedjelju je američka ikona imunologije i vodeći ekspert Bijele kuće u borbi protiv koronavirusa Anthony Fauci za CNN iznio procjenu da će od virusa umrijeti između 100 i 200 tisuća Amerikanaca (zasad više od 2500) i da će ih u pandemiji milijuni biti zaraženi.

May 14, 2018 : Pope Francis attends a meeting with the diocese of Rome at the Archbasilica of St. John Lateran in Rome, Italy. Angelo De Donatis Od koronavirusa obolio prvi kardinal, karantena u Italiji će se produžiti

I sam je potom rekao da ga ne uzimamo za riječ pa se nadamo da je, unatoč zakašnjeloj i konfuznoj reakciji SAD-a te surovosti njihova zdravstvenog sustava, ipak pretjerao, odnosno da će moć SAD-a doći do izražaja kad virus počne zadavati i kadrovske udarce ekonomiji. SAD će, jednako kao i zapadna Europa, platiti danak u ljudskim žrtvama zbog njegove visosti kapitala. Nisu slučajno upravo tamo gdje se vrti najveći novac velika žarišta zaraze, skijališta i turistička središta u sjevernoj Italiji i Austriji, Španjolska, Francuska, Velika Britanija, Nizozemska... i ostale najveće zapadnoeuropske ekonomije, te New York i Washington.

SARS CoV-2 zapravo je virus bogate srednje klase, tako se u Kini proširio preko mesa za bogatije slojeve i najžešće je zasad pogodio baš one zemlje gdje se dugo i dobro živi, putuje, troši... Bogata srednja klasa bila je početni širitelj zaraze, a zbog njihova novca se i odugovlačilo s uvođenjem rigoroznih mjera jer je virus na kušnju stavio jednu od stožernih ideja o slobodi kretanja ljudi i roba.

Ilustracija uobičajeno za virus Stručnjaci tvrde da je koronavirus mutirao: Sada ima osam sojeva i kruži planetom

U znatno nižem standardu života u zemljama istočne Europe te za razliku od zapadne tradicije, još relativno svježem iskustvu ograničenja sloboda i prava, te stoga lakšem discipliniranju građana, treba tražiti razloge njihove zasad znatno bolje epidemiološke situacije. Ali očito je, sada su i pesimisti svih vrsta, pa i katastrofičari i distopičari, došli na svoje. Konačno mogu nikad uvjerljivije nizati svoje crne vizije hrvatske i svjetske budućnosti. Nisu loša vremena ni za teoretičare zavjere, dok kreatori lažnih vijesti, kojima ni prije nije bilo loše, sada uživaju u obilju mogućnosti. Kojekakvi amoralni likovi prvi su uočili psihologiju masa, tržišne promjene, poremećaje u ponudi i potražnji te našli različite puteve kako da iskoriste naše strahove, slabosti pa i elementarnu potrebu za preživljavanjem.

Dobro je i onima koji su oduvijek lovili u mutnom, jer im je i sada idealna prilika da na valovima straha od posljedica infekcije ugrabe što više za sebe. Za njih se, kao i uvijek, postavlja samo jedno pitanje: “Kako profitirati iz ove situacije?” I briga ih za sve oko sebe, oni će glumatati, cviljeti, ronit će ako treba i krokodilske suze što su svoje partnere, suradnike i zaposlenike gurnuli u egzistencijalnu provaliju hineći kako ih sve to teško pogađa. Riječi “solidarnost”, “empatija”, “humanost” i “opća dobrobit” u njihovu (ekonomskom) rječniku ne postoje. Ono što je za neke “nužno zlo”, za njih je “idealna prilika”. Njihova je osobna i poslovna filozofija uvijek bila i ostala “ja pa ja” i sada će vrebati šansu za svoje trenutačno “mrtve kapitale”, jednako beskrupulozno kako su ih stvorili i nagomilali. I neće se libiti tvrditi kako upravo na njima počiva ekonomija i život nacije, premda je veći dio njihova poslovanja utemeljen na radu na crno, lažiranim računima, izrabljivanju radnika, izbjegavanju plaćanja poreza, rođačkim poslovima...

Šibenik: Stroge mjere sigurnosti na gradskoj tržnici koja je ponovno otvorena za stanovnike GORAN GEROVAC Hoćemo li ‘ratnim’ profiterima proglasiti i kapitaliste koji u jeku krize planiraju obračun s radnicima i sječu radnih mjesta

Na žalost, kao i za rata, idealna su vremena za profitere. Iskoristit će svaku slabost zajednice, njezinu nesposobnost da se zaštiti. Ipak, i reakcija većine, koje je ova nevolja zbližila i produhovila, pokazuje kako su ljudska bića silno prilagodljiva. Zapravo, čudesno je kako se čovječanstvo u kratkom vremenu reorganiziralo i s kakvom smo lakoćom odustali od svakodnevice, hedonističkih, šopingholičarskih i inih užitaka, poslova, putovanja, šetnji, druženja, sloboda i prava... Stoga ne treba sumnjati, čak i da se život s ovim virusom produlji, pa i kad se pojavi neki novi, naučit ćemo se živjeti i s tim rizikom, kao što smo i s mnogim drugima. Naravno, države i ekonomije još će dugo vidati rane.

I kad sve ovo mine, podvući će se crta i, ovisno o posljedicama, svatko će za sebe odgovoriti je li vrijedilo sve to, pa i u kontekstu podataka kako je, po Worldometersu, ove godine od zaraznih bolesti već umrlo 3,1 milijun ljudi, od raka dva milijuna, 1,8 milijuna djece do 5 godina, od posljedica pušenja 1,2 milijuna, od alkohola 612 tisuća, od AIDS-a 411 tisuća, u prometu je poginulo 330 tisuća ljudi, od sezonske gripe više od 119 tisuća, a od koronavirusa do danas više od 35 tisuća.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • bali1zg:

  Meni nije jasno gdje su ti silni znanstvenici i što su konkretno do sada napravili osim što savjetuju ljude o brojkama i da se drže preporuka !

 • hacker:

  Naravno da je to virus bogatih, tako je i došao u Hrvatsku. Skijanje u Austriji, utakmice u Italiji, turistički izleti u Tursku, pa ne leti sirotinja avionima. Zbog bogatih opet će nažalost nadrljati sirotinja.

 • Avatar Warded
  Warded:

  Da, da, spoj bogatstva i komunizma=katastrofa. Drugi su prvima na menu servirali egzotične životinje. Prvi su se razmiljeli po skijalištima i ostalim hedonističkim centrima, a drugi su šutjeli i pokušavali suzbiti virus kod kuće. Kad je sve eksplodiralo, naj.bali su, ... prikaži još! kao i uvijek, oni koji nisu ni luk jeli ni luk mirisali.