Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ovo ima samo u Vučićevoj Srbiji – kako od domaćih fašista napraviti pobjednike!

Vučić u Beogradu ugostio njemačkog ministra vanjskih poslova  Maasa
Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
16.05.2021. u 10:41

Naši kao da i dalje misle da će problem novoga velikosrpskog pokreta nestati ako se mi u Hrvatskoj pravimo da ništa ne vidimo

Gotovo je fascinantna ta lakoća kojom srbijanska politika već desetljećima prilagođuje, iskrivljuje, falsificira i podmeće kada je riječ o vlastitoj povijesti, a i kada tretiraju tuđu povijest, počesto i hrvatsku. Naprotiv, mijenjanje i “prilagođavanja” hrvatske povijesti najslađa je poslastica novosrbijanske politike.

Činio je to rado i prvi novovjeki srbijanski vožd Slobodan Milošević, a tu je sposobnost još dodatno razvio drugi novovjeki srbijanski vožd Aleksandar Vučić. No, uštimavanje istina o vlastitoj povijesti ipak im ide najbolje i u tome nemaju premca pa su tako ovih dana, na svečanoj akademiji u beogradskome Narodnom pozorištu, uz nazočnost cijeloga državnog i društvenog vrha Srbije, plus ikone prečanskih Srba Milorada Dodika, proslavili Dan pobjede nad fašizmom. Već i sama ta činjenica da Vučić, koji ni po čemu ne spada u antifašiste s obzirom na svoju političku ostavštinu, tradiciju, pa i sadašnjost, slavi međunarodni dan pobjede nad fašizmom i nacizmom, Hrvatima zvuči morbidno. Jer nikad se neće moći potisnuti i zaboraviti ono njegovo arlaukanje 1994. na okupiranim dijelovima Hrvatske i obećanje kako više nikad ti teritoriji neće pripadati Hrvatskoj. No, Vučić je majstor “prilagodbe”, pravi politički kameleon i već se može ustvrditi da je u nekim stvarima nadmašio i Miloševića. Milošević je tek koketirao s četništvom i dopuštao da “dobrovoljci” nose četničke kokarde, ali kao komunist nije mogao legalizirati četništvo i izjednačiti ga s antifašizmom. Vučiću je to uspjelo odavno.

Draža Mihailović i četnici nisu samo legalizirani kao i njihovi spomenici nego se već ukorijenila u školskom, medijskom i znanstvenom prostoru službena “istina” da Srbija ima dva antifašistička pokreta, onaj partizanski i onaj četnički. Pa i generali Vojske Srbije javno pjevaju četničke pjesme. Sada Vučić ide korak dalje jer njegova mnogoglava politička Hidra najveći je dio recitatorskog programa Dana pobjede sačinila od ljotićevskih pjesama i koračnica iz zbirke “Tvrđava”, koju su objavili suradnici nacističkog okupatora u okupiranoj Srbiji 1944. Dimitrije Ljotić je domaći, srpski fašist čije su dobrovoljačke jedinice služile nacistima i u koncentracijske logore sabirale i tjerale Židove i Srbe i nitko se do danas nije usudio uklopiti ih u pobjednike. Kraj rata su dočekali kao službena formacija nacističkih SS jedinica. Nakon beogradske akademije izbio je omanji skandal zbog tog ubacivanja domaćih fašista među pobjednike Drugoga svjetskog rata i partizane, no to su bili samo nejaki i pojedinačni glasovi slabe oporbe i nekih antifašista. Dok Vučićeva Hidra funkcionira, problema s prilagođavanjem stvarne istine u Srbiji onoj novoiskonstruiranoj istini nema. Sve je podređeno ostvarenju nacionalne strategije zajedništva i pomirenja. I dok se u Hrvatskoj već 30 godina pokušavamo riješiti jalove rasprave o partizanima i ustašama, u Srbiji je ta rasprava odavna riješena. Desetljećima se konstruirala nova, “bolja” istina o unutarsrpskim sukobima tako da su se sada na istoj strani, naravno onoj pobjedničkoj, eto našli i partizani i četnici i ljotićevci.

Još je za “prisajedinjenje” preostao tek Milan Nedić, lokalni kvisling, pa ako i njega nekako prevedu na pobjedničku stranu, jao si ga njemačkim i drugim okupatorima. Zapravo, sada najgore prolaze partizani i pripadnici NOB-a, čak ih se optužuje da su šurovali s okupatorima. Tako da se, kako su primijetili i rijetki kritičari u Srbiji, Dan pobjede u Srbiji više ne slavi partizanskim pjesmama, nego nekom čudnom mješavinom ruskih i koračnica domaćih fašista. I opet, tek su rijetki primijetili da je poprilično morbidno na citat poeme “Krvava bajka” Desanke Maksimović o strijeljanju muškaraca i dječaka u Kragujevcu, kojih su 2831 za odmazdu strijeljali Nijemci, “nakalemiti ljotićevsku koračnicu”. Ljotićevci su, naime, prikupljali i za strijeljanje Nijemcima izručili spomenute Kragujevčane.

Hrvatski je ovdje problem što se na prste jedne ruke mogu nabrojiti oni koji su medijski reagirali i primijetili taj novi Vučićev nacionalgemišt ili točnije špricer, to miješanje nove legure istine u Srbiji. Ali su istodobno puni mediji priča o rastućem nacionalizmu u Francuskoj i pismu generala, kao i o onom pismu američkih generala Bidenu. A o reakciji hrvatske politike, HAZU ili Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, koja je potpuno izostala, da i ne govorimo. Jedini se, do sada, što će izazvati veliko iznenađenje kod hrvatskih suverenista, o tome beogradskom derneku kritički izjasnio povjesničar Hrvoje Klasić. Naši kao da i dalje misle da će problem novog velikosrpskog političkog pokreta nestati ako se mi u Hrvatskoj pravimo da ništa ne vidimo. Dakle, ono što se politički i vojno događa u Beogradu, naprotiv, mora izazvati legitiman hrvatski nacionalni i politički interes. Kako nas ovaj novi Vučićev nacionalšpricer ne bi iznenadio.

 

Komentara 44

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
11:18 16.05.2021.

Općepoznato je da je taj narod falsificirao čitavu svoju povjest pa ovakvi “sitni vremenski detalji” nisu iznenađenje .

EK
ekv
10:57 16.05.2021.

Ovo je službena samopotvrda da je fašizam duboko ukorijenjen u srpskom nacionalnom biću. I da civilizirani narodi moraju graditi zidove prema takvima.

ZA
zagabria5
11:46 16.05.2021.

Ide ta srpska urota i dublje. Dobar dio konclogora iz WWII u i oko Beograda srušen je i tamo su napravljeni stambeni blokovi i supermarketi. Očekuje se samo da još naprave lunapark i dojam o toj čardak državi biti će kompletan. Naši jadni političari nisu dorasli zadatku, oni gledaju Bruxelles umjesto da gledaju svoj interes. A mediji ionako više nisu naši, već američko srpsko germanski. Još jedino HTV odolijeva stranom utjecaju ali oni ne mogu prežaliti Jugoslaviju, koji Srbi vide kao veliku Srbiju. Naivnost nam je genetska mana. Još se sjećam dana kada se Srbija uvelike pripremala za rat devedesetih, a kod nas naivci su govorili ma neće biti rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije