Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Ove školske godine nitko nema prava rangirati maturante

U 11 godina državne mature dva ministra uplela su se u sam sadržaj – Jovanović i Divjak
09. lipnja 2020. u 13:34 1 komentara 657 prikaza
državna matura
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Iako je jučer tek počela državna matura, i to ispitom iz hrvatskog jezika na višoj razini, već je sada jasno da baš nitko nema prava ovogodišnju generaciju rangirati po uspješnosti, a na temelju konačnih rezultata tog jedinog nacionalnog testa u Hrvata koji će pristići sredinom srpnja. Kakvi god rezultati bili, ova generacija može biti ponosna. Onoliko koliko je u njihovoj moći oni su uspjeli obraniti maturu kao jedini “alat” po kojem su pri upisu na fakultete svi jednaki, neovisno o tome jesu li djeca saborskih zastupnika, liječnika, odvjetnika, uspješnih poduzetnika ili pak djeca tek običnih radnika.

Svi pišu isti ispit – ili znaju ili ne znaju. Ova generacija nije tražila ukidanje mature, to je tražila politika. Ova generacija nije tražila ukidanje lektira iz ispita, to je politika tražila i izbrisala. Ovi su učenici tražili jasne upute i na vrijeme datume pisanja državne mature. Politika je odlučila “izaći” u susret mladima, a oni su u liniji manjeg otpora koja im je prostrta besprijekorno prepoznali politički populizam. Prepoznali su ga i u odluci da ove školske godine praktički nitko ne može pasti razred – taman u toj aktivnosti dao sve od sebe.

državna matura Ispitni tjedan Državna matura počinje polaganjem testa iz hrvatskoga jezika na A razini

Znaju dobro učenici, nisu sve te mjere za lakši prolaz zbog brige za njih, to je zbog brige za “perfektne” rezultate “perfektne” Škole za život. I perfektnih reformskih procesa koji će se upravo tako prezentirati. A posve neizrečena ostat će činjenica da je u jedanaest godina provođenja mature ovo drugi put da se politika, čitaj aktualni ministar ili ministrica, uplela u sadržaj ispita. Prvi je to put bilo u doba ministra Željka Jovanovića, koji je sazvao ekspertnu skupinu zbog “mnogobrojnih” pritužbi roditelja na dvosmislena i teška pitanja na državnoj maturi koja, kazao je tada, nije provjera znanja, nego iživljavanje na učenicima.

Digla se prava buka, izdvojena su teška pitanja i onda je uslijedio šok. Stigli su rezultati i ta teška pitanja, koja je izdvojio Jovanovićev tim, uspješno je na maturi riješilo 86 posto učenika. Drugi put to je učinila ministrica Divjak. Naime, lani su je dočekali najlošiji rezultati učenika, a ove godine, osim za prolaz razreda, sniženi su kriteriji i za prolaz na državnoj maturi. Sve zato što se nije znala nositi s izazovima u sektoru. 

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • zeljko markic:

    Ne kužim što je ovo, članak, komentar, ispljuvak? Uglavnom, kako u 3-4 paragrafa ništa ne reći, ništa ne zaključiti i ništa ne predložiti. Osim jednog ideološkog proseravanja, veliko ništa. Autorice - pala bi na maturi s ovakvim člankom.