Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.05.2016. u 15:22

Papa je govorio o tajnom đakonatu, kroz ulogu koju već obavljaju oženjeni muškarci

Veći katolici od pape, osobito oni s liberalno-lijevoga krila, ponovno su ishitreno zaključili nešto što ni sam papa Franjo nije znao da misli, a to je da će on omogućiti ženama da postanu svećenice.

Potpuno pogrešno! Služba đakona nije svećenička služba. Zapravo, papa na audijenciji članica Međunarodne unije viših redovničkih poglavarica s njima nije razgovarao o đakonatu (koji se podrazumijeva kao put prema svećeništvu), nego o trajnom đakonatu, kojega već poznajemo npr. kroz ulogu oženjenih muškaraca koji su postali trajni đakoni, koji su od velike pomoći svećenicima.

No, oni nisu svećenici i po njihovim rukama u transupstancijaciji (pretvorbi) kruh i vino neće se pretvoriti u Kristovo tijelo i krv. Ali njihova je uloga tijekom liturgije vjernicima vidljiva i značajna, pa papa želi žene izjednačiti s tim njihovim statusom, premda i danas ima žena (redovnica) za koje bi se moglo reći da obavljaju poluđakonski posao tijekom liturgije, poput podjele svete pričesti. Kada su spomenute poglavarice na audijenciji upitale papu mogu li žene propovijedati na misi, papa je rekao kako “treba razlučiti homiliju tijekom Službe riječi – koju bez problema može držati žena, bila ona redovnica ili laikinja – od euharistijskog bogoslužja, u kojem je homilija vezana uz predsjedatelja slavlja, koji je svećenik”.

I tu je vidljiva granica koju postavlja papa da ne otvara vrata mogućnosti ženama da postanu svećenici. No, zasigurno ih svojim prijedlogom da se preispita uloga đakonica u povijesti Crkve uzdiže na višu razinu u crkvenom patrijarhatu. “Pogled žene može pridonijeti obogaćivanju kako procesa razdradbe tako i provedbe odluke”, kaže papa i upozorava na dvije napasti: “feminizam – jer žena živi u Crkvi s uzvišenim dostojanstvom koje joj dolazi od krštenja” i “klerikalizam, koji se događa kad svećenici žele sami voditi vlastite župe, ne potičući sinodalnost i suradnju, poduprti laicima koji se olako daju klerikalizirati”. Prema tome, možemo očekivati žene kao trajne đakonice, ali svećenice još nikako ne. Što je mnogo, osobito na demontaži klerikalizma, koju zagovara sadašnji papa.

>>Biti izbjeglica ne smije biti zločin

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije