Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.04.2018. u 10:28

Ili će svi sjesti za stol ili će čekati epidemiju pa se natjecati upiranjem prstom u – odgovorne

Broj oboljelih od ospica u EU i dalje raste, od prošlog mjeseca najviše u Rumunjskoj, Grčkoj, Francuskoj i Italiji – zemljama u kojima je u ovoj godini od te bolesti preminulo 13 oboljelih. Maleni je to dio posljednjeg izvještaja o zaraznim bolestima Europskog centra za kontrolu bolesti i prevenciju.

Epidemija ospica vlada i u Srbiji odakle je ovih dana stigla vijest i o 15. žrtvi te bolesti. Hoće li se i Hrvatska naći u ovakvim izvještajima, stručnjaci ne sumnjaju, štoviše najavljuju, pa čak se i čude kako, s obzirom na pad procijepljenosti protiv ospica, rubele i zaušnjaka, kod nas još uvijek nema epidemije. Na posljednjem skupu o cijepljenju to je izjavio dr. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji je predstavio podatke o procijepljenosti – 15.881 dijete u posljednjih pet generacija predškolaca u Hrvatskoj nije cijepljeno protiv ospica što znači oko osam posto djece.

Neke su županije “obojene crvenom” poput Dubrovačko-neretvanske gdje je procijepljenost najniža. No to ne znači da sutra, kad se ospice vrate i u hrvatsku svakodnevicu, opasnost ostaje “na jugu”. Tada su ugroženi svi i svugdje. A tko će biti odgovoran? Upravo se tim izrazom – odgovornost – godinama nonšalantno razmahuje sa svih strana. Roditelji koji ne cijepe djecu traže odgovornost liječnika ako njihovo dijete nakon cijepljenja ima reakciju, liječnici traže odgovornost od roditelja da cijepljenjem svojeg djeteta štite i svu ostalu djecu, pa tako i onu koja zbog nekih svojih poteškoća i teških dijagnoza ne smiju primiti cjepivo. Puno priče, uglavnom, a odgovornosti nigdje.

Neodgovorni su svi oni koji su na račun svojeg mišljenja utjecali na odluke tolikih ljudi i njihove djece. Neodgovorna je i zdravstvena administracija koja je isto godinama svisoka gledala ovakvu opoziciju.

O činjenicama, opasnostima i prednostima počelo se govoriti paralelno s izvještavanjem o poraznim brojkama s terena. Ili će svi sjesti za stol ili će čekati epidemiju pa se natjecati u upiranju prstom u – odgovorne.

Komentara 8

Avatar essek22
essek22
10:51 16.04.2018.

Možda portal Dnevno.hr, Sladoljev, Gajski? Vole se proglašavati domoljubima a kad krene epidemija i umiranje djece što će se neminovno dogoditi padom procijepljenosti i njihove ruke će biti zaprljane hrvatskom krvlju!

DU
Deleted user
10:56 16.04.2018.

odgovorni su fanatici koji svoja uvjerenja stavljaju ispred znanosti...

Avatar krcedolac
krcedolac
11:04 16.04.2018.

Krivnja je onih koji se nisu dovoljno molili direktoru svemira...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije