Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Ospice nisu u Hrvatskoj prvi put, ali ih je iz godine u godinu više

Ospice prije 20 godina liječnici nisu prepoznali jer se većina njih nije susrela s tom bolešću
30. svibnja 2018. u 20:45 1 komentara 1199 prikaza
ospice
Foto: Thinkstock

Kolega iz dopisništva prije dvadesetak godina dobio je ospice. Zapravo, što je točno osip koji mu je zahvatio cijelo tijelo, liječnici nisu odmah znali. Sve dok nisu pozvali jednog starijeg liječnika, on se prisjetio bolesti koju desetljećima nije vidio: “To su ospice!”, dijagnosticirao je.

Ospice su odnijele i šestu žrtvu u Srbiji Obolio muškarac Ovo nije prvi slučaj ospica u Hrvatskoj, lani je bila zaražena beba

Virus je potvrđen, a svi su se tada čudili – odakle ospice, nije li ta bolest davno iskorijenjena?! Naš je kolega, naime, bio među rijetkima koji se nije cijepio protiv ospica u djetinjstvu, jer je tada imao nekih drugih zdravstvenih teškoća, a kada su one prošle, cijepljenja se jednostavno nitko nije sjetio. I tako je ostao necijepljen. Kako je dobio ospice nije utvrđeno, ali ih je, srećom, prebolio bez posljedica, a zaraza se nije proširila, kad su svi oko njega bili imunizirani.

U većini slučajeva ospice će proći bez posljedica. Međutim, može doći do upale srednjeg uha ili teške upale pluća, ili u jednom od tisuću slučajeva i do infekcije mozga, koja može rezultirati njegovim oštećenjem, ali i smrtnim ishodom. Za razliku od našega kolege, koji je bio rijedak slučaj necijepljenog djeteta u svojoj sredini, danas u Hrvatskoj imamo gotovo 16 tisuća predškolaca koji nisu cijepljeni protiv ospica, rubeole i zaušnjaka. To je osam posto predškolske djece koja lako mogu oboljeti od tog virusa jer trend traje već pet-šest godina.

Više oboljelih znači i više mogućnosti za komplikacije. I samo jedna komplikacija previše je, pogotovo uzme li se u obzir da se rutinskim cijepljenjem mogla spriječiti. Najnoviji slučaj 33-godišnjaka iz Dubrovnika koji se ospicama zarazio na Kosovu nije prvi slučaj u Hrvatskoj. U veljači prošle godine potvrđeno je pet slučajeva ospica, u Zagrebu i u Splitu. Prvo “novije” grupiranje ospica HZJZ je zabilježio još u prosincu 2014. godine, da bi do veljače 2015. bilo potvrđeno čak 60 slučajeva oboljelih. U Srbiji je već sedam osoba od ospica umrlo, i to samo u pet mjeseci. Nikakvu paniku ne treba dizati, ali zdravstvene vlasti ipak bi trebale ozbiljnije reagirati na taj rastući javnozdravstveni problem.

Bolnica u Dubrovniku SLUČAJ OSPICE Liječnici iz Dubrovnika: Svi se trebaju cijepiti, antikampanja šteti zdravstvenom sustavu! Ospice su odnijele i šestu žrtvu u Srbiji Ne žele cijepiti djecu Povećava se broj oboljelih od ospica u BiH, sud kažnjava roditelje novčanim kaznama Bolnica u Dubrovniku Hospitaliziran muškarac Ospice stigle do Dubrovnika?
Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • Avatar Jack Daniels
    Jack Daniels:

    To je sigurno dijelo udbasa i jugokomunistickih masona. Dragi bogec bu nas spasil, ne brigajte se horvati. Spas dolazi z nebesi.