Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANTE MIŠE:

Osijek je još 2009. godine spasio Mamićev zavjet

Ante Miše
Foto: Josip Maljak
04.09.2014.
u 19:00

– Nikada neću prežaliti utakmicu protiv Osijeka. Da smo tada pobijedili, siguran sam da bismo bili prvaci – kaže Miše.

Otkako traje Dinamova desetogodišnja dominacija, Hajduk je tek u sezoni 2008./2009. bio blizu da Zagrepčane porazi. To je bila baš Hajdukova godina, ali svejedno je Dinamo uzeo oba trofeja.

– Imali smo sve, bili vrlo blizu, ali nismo uzeli ništa. I danas žalim za tim trofejima, u prvenstvu je sve bilo otvoreno do samog finiša, a Kup smo izgubili na jedanaesterce – sjeća se tadašnji Hajdukov trener Ante Miše.

Da, bila je to sezona Hajdukova trijumfa nad Dinamom, u pet dvoboja bijeli su tri puta pobijedili, jedanput je bilo neodlučeno, jedanput su slavili modri. Najprije je Hajduk s Goranom Vučevićem na klupi slavio usred Maksimira, bilo je 2:0, ali kako to biva u Hajduku, uskoro je smijenjen, a palicu je preuzeo Miše.

Ona pobjeda ostvarena 22. veljače dugo će se pamtiti. Dinamo je te sezone bio iznimno jak, s Lovrenom, Butinom, Bišćanom, R. Kovačem, Mandžukićem, Sammirom, Badeljom... Nije ni Hajduk bio za baciti, napad su predvodili Ibričić i Kalinić, branio je Subašić, još su tu bili Vejić, Strinić, Gabrić, Andrić, Skoko...

– Ovo sadašnje ozračje na tribinama podsjetilo me na te dane. U toj smo utakmici išli 300 na sat, pobijedili 2:0, golove su dali Kalinić i Ibričić. Uh, kakvo je to bilo slavlje, i danas se naježim kad se sjetim te utakmice – priča Miše.

Plavi preokret protiv Cibalije

Tribine su tada ludovale, baš kao i protiv Dnjipra. Poljud je bio rasprodan, euforija je tresla cijeli grad. Nakon te utakmice kočoperio se naslov “Hajduk na prvom mjestu nakon 918 dana”. Dugo su navijači bijelih čekali taj dan, činilo se da se naslov smiješi. Dinamo je bio na konopcima, ali Hajduk je sve prosuo porazom u Osijeku. U istom kolu Dinamo je preokrenuo utakmicu u Vinkovcima, od vodstva Cibalije 3:1 u finišu su Zagrepčani došli do 4:3. I prednost više nisu ispustili.

– Nikada neću prežaliti utakmicu protiv Osijeka. Da smo tada pobijedili, siguran sam da bismo bili prvaci – kaže Miše.

Svih ostalih sezona od 2005., kada je Hajduk posljednji put bio prvak, a Dinamo igrao ligu za ostanak, bijeli nisu bili ni blizu kao tada. Čak se u nekim trenucima činilo da se i Zdravko Mamić, čuven po obećanju “deset godina bit ću prvak”, tada predao, ali Hajduk ga je tim porazom u Osijeku vratio u život. Bila je to sezona raznih kontroverzija. Sudac Ivan Bebek svirao je jedanaesterac za Hajduk kada je lopta u ruku pogodila Callela. Mamić mu je obećao “nećeš više suditi Dinamu”. I tako se dogodilo, Bebek godinama nije smio suditi Zagrepčanima. Tu je sezonu obilježio i “slučaj Bokšić”. U prvoj utakmici finala Kupa Hrvatske sudac Bruno Marić isključio je Hajduku dva igrača, da bi se poslije u istragu upleo famozni Robin Bokšić, koji se predstavljao kao Uefin istražitelj.

– Pokradeni smo, pokazali smo da se možemo ravnopravno nositi s Dinamom – urlao je Miše nakon te prve finalne utakmice Kupa Hrvatske.

Sudac Marić na sudu je dokazao nevinost, a Robin Bokšić završio je neslavno ostavši bez posla u Uefi.

U uzvratu je Mišina momčad nadoknadila poraz od 3:0, briljirao je Nikola Kalinić, sadašnji napadač Dnjipra, ali u jedanaestercima su Zagrepčani bili koncentriraniji. I u finalnom dvoboju Poljud je bio ispunjen. Ono što je zajedničko s današnjim danima navijačka je euforija u Splitu. Tada je bila prava pomama za Hajdukovim utakmicama, Poljud je stalno bio pun, Dinamo je dočekivan pred 30 tisuća grlatih navijača.

– To je poseban osjećaj, imao sam sreću igrati i voditi takve utakmice. Ne možeš biti loš kada u Poljudu igraš protiv Dinama. I ono što izgleda nemoguće, pred tom publikom pretvara se u moguće.

Dinamo je slabiji nego 2009.

Miše je znao igrače motivirati za utakmice protiv Dinama. Danas može otkriti kako je “španao” momčad za derbije.

– Nije im trebalo puno toga govoriti, oni su bili prava momčad, iznimno kvalitetni igrači. Baš su bili na razini Hajduka koji se borio za titule – rekao je Miše.

A današnji Hajduk? Kvalitetom ta momčad nije ni približna onoj iz 2009. Nije ni Dinamo blizu, nema danas zvijezda poput Mandžukića ili Lovrena.

– Bijeli su u nekim utakmicama pokazali da imaju kvalitetu, da mogu. Ali, teško je ponavljati kvalitetne partije, nema kontinuiteta, to je ono što najviše nedostaje. A nema dvojbi da je Dinamo kvalitetniji. Uostalom, toliko stranaca, koliko ih ima, 11-12... Istina, nisu svi pogođeni, ali oni daju kvalitetu koja je prijeko potrebna. Hajduk ima htijenje, želju, to je ono na što sada ide – zaključio je Miše.

>> Kakav preokret! Dinamo s dva gola u nadoknadi slavio na Poljudu

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar antuntun55
antuntun55
19:24 04.09.2014.

....da je kozi dugi rep...

CA
Caye
23:23 04.09.2014.

I molim urednika neka provjeri naslov, apsolutno nema veze sa ničim što je u tekstu

CA
Caye
23:17 04.09.2014.

Pa dobro, jel su ovi normalni? Ovo više nije normalno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije