Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.02.2019. u 12:45

Naša Vlada gura kao novinu demografsku mjeru koju je obećala još 2016. godine

Mađarska izdašnim novčanim povlasticama za obitelji s djecom želi stati na kraj demografskim problemima koji muče cijeli jugoistok Europe te planira do 2030. dosegnuti održivu stopu fertiliteta od 2,1 koja jamči zamjenu generacija. Hoće li Orban uspjeti u svojoj namjeri ili ne, ovisit će planiraju li i druge mjere populacijske politike. Dotad se samo može reći da Mađarska nije smislila ništa novo nego je krenula stopama Švedske i Francuske koje već stoljeće vode populacijsku politiku koja nužno znači i izdašna izdvajanja za obitelji s djecom uz druge mjere kojima se roditeljima olakšava usklađivanje obiteljskog i poslovnog života poput dostupnosti vrtića, skraćenog i fleksibilnog radnog vremena.

Nije slučajno da najveće stope fertiliteta (broj djece po ženi u reproduktivnoj dobi, op. a.) jako dugo imaju te zemlje koje ne mijenjaju pronatalitetnu politiku bez obzira na to tko bio na vlasti. Nasuprot Mađarskoj, koja ima kao i mi stopu fertiliteta ispod prosjeka EU, kod nas iz Vlade kao novinu guraju staru mjeru za demografske probleme – delimitiranje roditeljskih naknada na punu plaću svih 12 mjeseci i 10 dana dopusta za očeve nakon rođenja djeteta, što ionako cijela EU mora uvesti za koju godinu. Punu plaću na roditeljskom dopustu, što je dobra mjera, HDZ je obećao u izbornom programu 2016. pa, kad su došli na vlast, tek su polovično ispunili obećanje. 

A sad opet uoči izbora koji kucaju na vrata obećavaju istu mjeru uzdajući se u kratko pamćenje ljudi. Djeca u nas nisu prioritet, na dnu smo EU po izdvajanju za djecu i obitelj, po obuhvatu djece vrtićima ispod prosjeka EU, ali iz populističkih razloga uvijek se prije izbora obećava da će se to promijeniti. Da ne govorimo o tome da se ni jedna vlast nije uhvatila s problemom rada na određeno mladih i ravnomjernim regionalnim razvojem kao dijelom demografske politike.

 

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
13:48 12.02.2019.

orban je pravi politicar i voli svoj narod ..vodeci politicari u hrvatskoj ili se bave odjecom i frizurom kao kgk ili plenkovic koji je prvi briselski cinovnik i bavi se interesima svojih gospodarima i totalno je otudjen od stvarnosti i i naroda...murganicka je totalni promasaj za demografsku obnovu....bog joj dao svako dobro kao zeni...

ST
stefj
13:56 12.02.2019.

Možda bi i Hrvatska mogla uvesti takve mjere da nema toliko uhljeba i toliko interesnih skupina koje primaju ogromne novce iz proračuna... Rashodovna strana proračuna je 140 milijardi. Parafiskalni nameti su negdje 15% BDP-a. Kako u svemu tome još odvojiti 10-tak milijardi za natalitet...

SV
svakogdana
19:42 12.02.2019.

orbanu je cilj mađarska sa što više mađara,škegri išeksu(stvarnim vlasnicima hdz-a) je cilj hrvatska sa što manje stanovnika kako bi onda pustu zemlju kupili za kunu i preprodali strancima. dok se hdz ne makne s vlasti tako će biti,pustimo sad priče o domoljublju i kršćanstvu,domoljubi i kršćani u hdz-u ne mogu odlučiti zatvoriti ili otvoriti prozor na središnjici hdz-a ako to ne odobre škegro i šeks. drugi je dio problema što ljudi koji za sebe vole reć kako su patrioti unatoč toj činjenici i dalje podržavaju hdz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije