Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.10.2017. u 13:15

O nasilju nad LGBT osobama raspravljalo je samo troje zastupnika. Sabornica je prazna...

Nastavi li HDZ opstruirati Istražno povjerenstvo za Agrokor, oporba bi trebala bojkotirati Sabor – zagrmio je u četvrtak sa saborske govornice Ivan Lovrinović, zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku.

Bojkot saborskih sjednica ne bi bio ništa novo u parlamentarnoj praksi. To je legitiman alat oporbe, koja se zbog broja ruku ponekad jedino tako može izboriti da se ideje koje smatra posebno važnima ne blokiraju pukim preglasavanjem. Pitanje je, međutim, tko bi uopće primijetio takav bojkot ako bi se oporba na njega odlučila. Jer istog tog četvrtka sabornica je ponovo bila toliko prazna da je predsjedavajući Furio Radin u jednom trenutku osjetio potrebu poimence zahvaliti svim zastupnicima koji su bili na sjednici – njih troje ili četvero. – Drago mi je da vas vidim – poručio je Radin kolegama. Da se razumijemo, ne smatramo da bi zastupnici neprestano trebali biti u sabornici. Ne, njihov je posao mnogo širi od toga, a ključni doprinos trebali bi dati radom u saborskim odborima, gdje bi, zajedno s vanjskim stručnjacima, trebali raditi na otkrivanju i otklanjanju eventualnih pogrešaka u zakonskim prijedlozima prije nego što zakoni stupe na snagu, a propusti izazovu probleme u njihovoj primjeni. No saborski odbori daleko su od tog stadija, upravo zbog posvemašnje nezainteresiranosti zastupnika. Sjednice odbora održavaju se istodobno s plenarnima. Ako nema plenarne sjednice, ne rade ni odbori pa je tako ponedjeljkom i utorkom Sabor uglavnom prazan. Tako je bilo i u četvrtak, dok je Radin prebrojavao kolege u sabornici. Paralelno je zasjedao Odbor za ravnopravnost spolova, i to na temu o kojoj svatko ima ponešto reći, barem dok su upaljene kamere. Dva i pol sata raspravljalo se o suzbijanju nasilja nad LGBT osobama, no to su činili uglavnom stručnjaci, što je HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović opisala kao poražavajući odaziv.

U takvim okolnostima bilo bi doista zanimljivo vidjeti kako bi tek izgledao oporbeni bojkot rada Sabora.

Komentara 1

DI
dinamic
16:05 21.10.2017.

Oporbeni bojkot? Konačno bez sjednica koje započinju stankom, bez mudrovanja Marasa, Bulja, i sličnih grmoja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije