Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.11.2017. u 08:14

Kroz Glas, koji po anketama dobiva 1% nastavlja se manjinska nametljivost koja je Pusićkin HNS obilježavala cijelo vrijeme otkad mu je ona (svjetonazorski) vođa

Velika opasnost s lijeve strane zaprijetila je Andreju Plenkoviću i njegovoj koaliciji. Za nove pothvate okuplja se lijevo-liberalno društvo, ali lider mu ne bi bio Davor Bernardić jer “on nije taj”. Razmjeri te opasnosti za HDZ i partnere najbolje se očituju u snazi stranke koja bi vodila to okupljanje, u Glasu Anke Mrak-Taritaš i Vesne Pusić. Sada Glas u anketama dobiva oko jedan posto glasova, s izgledima da doživi još šokantniji uspon na jedan i pol posto. Tako se nastavlja manjinska nametljivost koja je Pusićkin HNS obilježavala cijelo vrijeme otkad mu je ona (svjetonazorski) vođa. Nijedna stranka nije toliko rabila sintagme “svi hrvatski građani”, “građanska Hrvatska” i slične druge kojim se svojatala cijela zemlja.

No ta ju je zemlja držala negdje oko praga za Sabor, i da nije bilo SDP-a nikad Pusićka ne bi bila ni u vlasti, ni ministrica. Svoju manjinsku drskost pokazala je i prije koji dan između redaka nudeći sebe za lidera oporbe, jer “bez obzira na slabost ove Vlade i parlamentarne većine, ne vidim nikog na drugoj strani da preuzme cijelu priču”. Pri tome otpisuje Bernardića čija je stranka po naklonosti birača ipak dvadesetak puta jača od njezine.

Nitko u posljednjih dvadesetak godina na čelu neke stranke nije imao takvu sreću kao što je danas ima Andrej Plenković. Dok kao od šale u Hrvatskom saboru i drugdje odbija sve juriše Bernardića i SDP-a, kao zamjena za tu nemoć nudi se Vesna Pusić, osoba kojoj se kredibilitet godinama osipao te se posve osuo.

Sukobi u stranci s Čačićem, Vrdoljakom..., opanjkavanje Hrvatske koje je počelo još u ratu okruglim stolom u Zagrebu nazvanim “Hrvati i Srbi” a nastavilo se nepojmljivom optužbom da je hrvatska vlast izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, dvostruki neuspjeh u nerazumnom pokušaju da se dokopa visoke stolice u Ujedinjenim narodima..., srozali su joj ionako oskudan ugled do nepostojanja.

I dok mlaki premda u vlastohleplju vrući Bernardić čini oporbu sve slabijom, izranja islužena i nimalo vjerodostojna političarka da istoj toj oporbi vrati moć hvastajući se kako “ne vidi točno što bi mogla, osim imati jasan i dosljedan stav i biti artikulirana i argumentirana opozicija”. A na idućim izborima i poslije njih ta bi se opozicija krpila od Glasa, IDS-a i još nekih regionalnih stranaka, zatim možda HSS-a, HSU-a... te sve do SDP-a i Mosta, koji valjda poslije dva ružna iskustva ne bi više htio sa HDZ-om.

Oporba je ustinu loša i ona vapi za ljudima koji bi bili dostojni protivnici Plenkoviću, koji još dugo može trošiti kapital što ga je stekao usponom i na čelo HDZ-a i na čelo Vlade i liderstvom u kojem su se ujedinili autoritativnost i uljuđenost, što je u vrhovima hrvatske politike tako rijedak spoj. Trenutačno takvih dostojnih protivnika oporba nema, nema ih ni na vidiku, pa je teško zamisliti da bi možda i na više budućih izbora Plenkovića mogao tko ugroziti. Sada se vidi koliko nedostaje Milanović, koji je od sadašnjeg premijera i predsjednika HDZ-a bio bitno drukčiji, ali je također imao privlačnost vođe kojeg se slijedi. Ako je jedan od kriterija za dobrog vođu zaštitnička moć, zaštitnička i za stranku i za građane i za državu, zamislite koga bi mogao zaštititi Bernardić, a Vesnu Pusić da i ne spominjemo.

A tu zaštitničku moć, makar za nekoga i prividnu, dobro glumljenu, imaju i Plenković i Milanović, imali su je i svi uspješni političari u Hrvatskoj od Tuđmana do danas. Nesreća je što Hrvatska nema jaču oporbu koja bi ponudila konkretne programe kao zamjenu za toliko razvikanu stabilnost koju osigurava sadašnja vlast.

Ako je Hrvatska stabilna, tko od te stabilnosti može živjeti osim vlast i privilegirani?

Stabilno se Hrvatska i iseljava, stabilan je i sve lošiji život, stabilno je i sve veće siromaštvo, stabilno je i profiterstvo inozemnih banaka, stabilne su i sve krcatije pučke kuhinje, stabilana su i pretposljednja i posljednja mjesta na europskim i svjetskim ljestvicama ekonomskih i drugi pokazatelja.

Gotovo ništa od toga ne zanima oporbu, nitko da “artikulira i argumentira” što ona ima za te nevolje. Samo protivljenje radi protivljenja, samo zahtjevi za odlaskom ovoga i onoga, pa gotovo i nema ministra u Vladi, a nije iznimka ni njezin predsjednik, za kojeg nije tražen opoziv. Neuspjesi tih zahtjeva samo učvršćuju Plenkovića, povećavaju jalovost oporbene politike, troše ličnosti, pa se umjesto uvjerljiva glasa i stasa javljaju one koje su davno potrošene.    

Komentara 8

NE
Neonacionalist
12:07 17.11.2017.

Ja nekako imam osječaj kako tu lijevu oporbu poglavito SDP zapravo uopće ne tangira to što Hrvatska demografski propada i što se masovno iseljava kao i niz drugih goručih problema ove nacije jer to zapravo nikad ili vrlo rijetko tek onako usputno i nemušto populistički spominju bez ikakvog stvarnog programa ili plana , nažalost nije ništa bolje ni sa vladajučim u tom pogledu ali nekako mi se ipak čini da među hadezeovcima ima barem nekih koji shvačaju ozbiljnost tog problema o kojem dugoročno ovisi budućnost i sama opstojnost ovog naroda , naprosto je nevjerovatna i neshvatljiva kratkovidnost oporbe kojoj je izgleda samo stalo do pozicija vlasti , do fotelja i sinekura . Pusička i njoj sl. zasigurno nikada nisu ni željeli Hrvatsku niti su išta pridonjeli pri njenom stvaranju , ona se njima dogodila kao nužno zlo i tek kao takvu je prihvačaju , po mom mišljenju njih budućnost Hrvatske ne zanima nego samo njihove često nerealne ambicije koje mogu eventualno ostvariti samo unutar ili preko Hrvatske , ona je zapravo i zagovarala što masovniji odlazak mladih u EU i pravdala i promovirala ulazak u EU upravo s tim kako će to omogučiti lakše zapošljavanje izvan Hrvatske i još je prijetila umirovljenicima da će ostati bez mirovina ako ne glasaju za EU , nisu se naravno trudili da stvore uvijete koji će omogučiti zapošljavanje ovdje u domovini nego da nas istjeraju u što većem broju iz krvavo stečene domovine.

DU
Deleted user
23:16 17.11.2017.

sve dno dna,gorjeliu paklu

KN
KNEZodVARAZDINA
08:23 26.11.2017.

Gospodja Pusic Vesna,kao malo tko ambiciozna zena ali Toliko Ne talentirana za politiku...Iz politicke nise iz koje djeluje sve je a ne Hrvatska Politicarka.Napravila je nesagledive stete Hrvatskoj politickoj stvarnosti.Tuzno je gledati taj ANTITALENT....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije