Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.10.2018. u 18:18

Šefu SDSS-a Dalić je spočitnula da se posebnom zakonu protivio zbog vlastitog sukoba interesa. Pupovac joj je uzvratio oštro, ali i poručio da bi bilo tko drugi u istoj situaciji donio lex Agrokor

Promocijom knjige “Slom ortačkog kapitalizma” bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić u ponedjeljak je postigla sve što je htjela u posljednjih nekoliko mjeseci. Još otkako je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa poslala desetke dokumenata kojima je nastojala dokazati da su o postupku donošenja lex Agrokora čitavo vrijeme svi znali sve iako je jedino ona zbog njega morala napustiti Vladu.

Na skup u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici došli su gotovo svi koji u Hrvatskoj nešto znače, no dok nazočnost vodećih ljudi kompanija koje posluju s Agrokorom nikog nije iznenadila, s obzirom na to da je donošenje posebnog zakona dobavljačima omogućilo naplatu duga veću od 80 posto, što ne bi dobili po uobičajenim insolvencijskim postupcima, dolazak premijera Plenkovića u društvu nekih ministara i dvoje potpredsjednika Vlade potiho kritiziraju i mnogi u njegovu HDZ-u.

Pogledajte video: Promocija knjige “Slom ortačkog kapitalizma” Martina Dalić

Svoju nazočnost Plenković je nakon promocije obrazlagao prilično suzdržano, poručujući kako je Martina Dalić u njegovoj Vladi imala najcjelovitiji uvid u događanja vezana uz Agrokor pa je zato došao vidjeti njezinu verziju događaja. Suzdržani u komentarima bili su i ministri, no sama činjenica da su s premijerom bili tamo znači punu rehabilitaciju Martine Dalić, barem sa strane Vlade.

Da nisu bez temelja strahovi nekih HDZ-ovaca kako bi dolazak u NSK Plenkovića u javnoj percepciji još više mogao vezati uz sve što se događalo kroz donošenje lex Agrokora, uključujući i priče koje podgrijavaju dojam kako se zakon dotjerivao da bi se osigurala zarada za odabrane konzultante, potvrdila je i brza reakcija parlamentarne oporbe, koja je ovu promociju obilato iskoristila za napade na HDZ. Prvi čovjek SDP-a Davor Bernardić komentirao je tako kako se na “proslavi” u NSK okupila ekipa zbog koje Hrvatska trpi već 27 godina. Bernardić tumači da je smjenom Martine Dalić i prvog Agrokorova izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka Plenković priznao da je iz posrnulog koncerna izvlačen novac. Zbog čega je taj dvojac smijenjen ako je u poslu oko lex Agrokora sve bilo čisto, upitao je Bernardić. Slično je reagirao i Mostov Božo Petrov.

– Martina Dalić izašla je iz Vlade zbog afere Hotmail. Martina Dalić je napravila klasični državni intervencionizam. Martina Dalić sve ovo što je napravila napravila je u dogovoru s Andrejem Plenkovićem. A što se tiče cijele one ekipe, mogu samo reći – sastali se ortaci da pokažu tko vlada Hrvatskom u ovom trenutku – komentirao je Petrov. Pritom je, naravno, zaboravio spomenuti da je “državni intervencionizam” kao partner u Vladi i sam potvrdio te da je poseban zakon o Agrokoru donesen upravo na inzistiranje Mosta. No takve reakcije oporbe teško da dokazuju da je premijer mogao izbjeći pojavljivanje na promociji knjige Martine Dalić. Dapače, da se nije pojavio, tumačilo bi se kako je priznao da nešto s donošenjem samog zakona nije bilo u redu, a to si ne može priuštiti ni Plenković, ali ni HDZ-ovi ministri, kao ni zastupnici koji su, podsjetimo, jednodušno digli ruke za donošenje lex Agrokora.

No priča o knjizi Martine Dalić ne staje samo na obrani zakona kojim je spriječen nekontrolirani stečaj Todorićeva carstva. Ona se, naime, u knjizi obračunala i s nekim istaknutim HDZ-ovim dužnosnicima poput predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, za kojega tvrdi da je izjavama o aferi Borg naštetio procesu. Još je gore prošao HDZ-ov koalicijski partner Milorad Pupovac, kojega je prozvala za sukob interesa jer je, tvrdi, radio protiv posebnog zakona zbog toga što je Agrokor bio suvlasnik Tesla banke, propalog projekta Pupovčeva SNV-a.

Pupovac je uzvratio oštro optužujući Dalić da je “odlijepila”. Pritom je plasirao i tezu da je Agrokor ulagao u Tesla banku jer je to bio preduvjet za širenje Todorićevih interesa u Srbiji, što teško da stoji, s obzirom na to da je zadnje što je Agrokor kupio u toj državi bila veleprodajna tvrtka Idea, a ta je akvizicija provedena još 2005., dakle šest godina prije osnivanja Tesla banke. U vrijeme osnivanja te banke Todorić je već bio koncentriran na kupnju Mercatora pa je nejasno zašto bi trebao “poguranac” u Srbiji.

Pupovac je pritom protumačio i kako je Dalić iz Vlade otišla zbog propusta i dodao da ne vidi kako bi je netko mogao pozvati natrag u Vladu dok je SDSS u vladajućoj koaliciji. Ipak, kada je riječ o samom lex Agrokoru, šef SDSS-a puno je oprezniji i tumači da bi i bilo tko drugi u istoj poziciji posegnuo za istim ili sličnim instrumentom.

Pupovac je, dakle, svjestan da je i opstanak čitave vladajuće koalicije usko vezan uz postupak izvanredne uprave i da tu nema previše prostora za njegove standardne igre u kojima nezadovoljstvo ovim ili onim aktom pokazuje uvijenim prijetnjama da će napustiti koaliciju, da bi na kraju svaki put odustao. A ta činjenica potvrđuje da je i Plenković ispravno odlučio kada se pojavio uz Martinu Dalić na predstavljanju njezine knjige. Svi su oni zajedno donosili lex Agrokor, stali su iza tog postupka i sada nema natrag jer će, pokažu li i najmanju sumnju u ispravnost čitavog postupka, nanijeti nepopravljivu štetu i sebi i procesima unutar koncerna. Tu činjenicu, čini se, najbolje prepoznaju u HNS-u iz kojeg su, iako su kao oporba glasali protiv posebnog zakona, na promociju u NSK ipak poslali svog zastupnika Stjepana Čuraja.

Pogledajte izjavu Ivice Todorića nakon odluke o izručenju

Komentara 8

OO
onako_ovlaš
22:12 31.10.2018.

novinarka se dodvorava i u tome ne razlikuje razine, niti zna što je društvo kao pojam inače ne bi napisala da se na promociji okupilo skoro sve što nešto znači u društvu.kakvo siromaštvo duha

JK
ja-kan
07:29 01.11.2018.

Na ovom "balu vampira" Hrvatske nedostajao je samo glavni državni odvjetnik kojemu grupa Borg nije nimalo sporna.

DG
djurdjica.gasparic
14:51 01.11.2018.

Joj, joj, joj! Hvala bogu na HDZ-u, jer koga bi svi krivili i ako zakasne na posao. Sve ostale stranke u Hrvatskoj su ogledalo poštenja, dobrote, demokracije i ostalog. Pa kako se moglo desiti da u Istri koju vodi IDS dojde do kraha brodogradnje, kada se u nju ukucavalo na milijujune kuna i eura? Linić i ostala ekipa. Šakom i kapom. A sada će doći sa šatorom pred Vladu. Zar niste čuli izjavu da u Uljaniku rade uprosjeku 4 sata (prije nego što je sve grunulo), da u proizvodnji ima 1.600 radnika a u administraciji 3.000 djelatnika. Pa tko je tu onda normalan? I ako igdje pripada "tko je jamio, jamio je" to je onda za Uljanik i druga brodogradilišta. U njih se upucavalo brdo novaca. Dok su druge tvrtke išle u stečaj a radnici ostajali bez čega, a radili su i po nekoliko godina bez plaće. Gdje su onda bili ti radnici? Jesu li pokazali solidarnost? NISU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I gle čuda, neki i dalje deru grla dokazivaući da je HDZ-e za sve kriv. MALO MORGEN i uozbiljite se. Lijep pozdrav svima.......................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije