Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Opet nam strani sudovi čiste dvorište

Najviše od svega je poražavajuće da nikakva reakcija na teške optužbe i priznanja za počinjeni kriminal nije došla od stranaka čiji se članovi pojavljuju u priči o kriminalu.
22. kolovoza 2016. u 10:45 0 komentara 3009 prikaza
25.09.2013., Zagreb - Raspravom o dopuni zakona o ustrojstvu i djelokrugu rada ministarstava i drugih sredisnjih tijela Hrvatski sabor je nastavio redovitu sjednicu. Davorin Mlakar.  Photo:
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kad su dvije državne institucije teško kompromitirane ljudima koji su, uz debele dokaze, javno teško osumnjičeni da su počinili teška kaznena djela, tada to svima treba biti znak za uzbunu. Kad se radi o Ustavnom sudu i Državnom izbornom povjerenstvu, tada je znak za uzbunu svakako velik. Ali kada gotovo nitko ne reagira na teške optužbe za kriminalno djelovanje koje tereti članove tih tijela, tada je to još jače i veće zvono za uzbunu. Kao što je i velika zabrinutost za hrvatski pravosudni sustav jer očiti kriminal u vrhu hrvatskih institucija nisu otkrile hrvatske službe, hrvatsko pravosuđe nije procesuiralo, nego se opet u sve uplelo strano pravosuđe, ovaj put austrijsko. I tako opet dolazimo do poražavajuće činjenice da nam strani sudovi čiste dvorište koje je godinama teško zaprljano domaćom sustavnom korupcijom, nepotizmom i klijentelizmom. Prvo nam njemački sud odere po Perkoviću i Mustaču, a sad austrijski udara u glavu državnih institucija. I tako treba! Bolje igdje nego nigdje. Jer se kod kuće ima dojam da su slučajevi koji su došli na sudove u prvom redu ispolitizirani i da je riječ više o političkim obračunima, a ne o radu neovisnih pravosudnih institucija.

josip vresk Navodna izjava o primanju mita Odgovor DIP-a: 'Vreska može razriješiti samo Ustavni sud' Božo Petrov Oštra osuda Most: Josip Vresk mora odstupiti sa dužnosti, u DIP-u ne smije biti mjesta za osobe s kriminalnom prošlošću

Najviše od svega je poražavajuće da nikakva reakcija na teške optužbe i priznanja za počinjeni kriminal nije došla od stranaka čiji se članovi pojavljuju u priči o kriminalu. Znači, kako HDZ može ići u kampanju pod egidom „vjerodostojno“ ako ni po čemu stranka nije vjerodostojna? Po čemu bi bila, samo po tome što je promijenila vrh glave s novim predsjednikom? Ako bi bila „vjerodostojna“, onda bi se isti trenutak očitovala o slučaju Davorina Mlakara kojega je kao svog člana gurnula u Ustavni sud za ustavnog suca. No ne samo da sad HDZ uopće ne reagira nego nije reagirao ni kad su Mlakara predložili i za njega glasovali u Saboru, iako je već tada u medijima izašao kompromitirajući materijal za Mlakara u slučaju Hypo banke, čiji se nastavak sad samo razvio. Ništa to HDZ-u nije smetalo da ga stavi u Ustavni sud, jer je bilo bitno imati svoju kvotu i dogovoriti se sa SDP-om, a tko mari za moral i političku odgovornost.

Ako ne znate, ako još niste čuli, afera se tiče primanja mita za poslove Hypo banke na Pagu, a glavni su u toj priči već u dva mandata član Državnog izbornog povjerenstva Josip Vresk te novopečeni ustavni sudac Mlakar. Vresk je sve priznao na austrijskom sudu, posvjedočio da je uz njega i Mlakar dobivao mito, kolega Marinko Jurasić je već postavio jasno pitanje zašto o tome svi šute, i nakon njega opet šute, pa ih opet treba pitati: Zašto šutite? I stalno postavljati takva pitanja, i raditi neprekidni javni pritisak na sve odgovorne. Kako je moguće da HDZ javno ne zatraži od Mlakara očitovanje i njegovu ostavku? Ako žele biti „vjerodostojni“, nema druge HDZ-u nego se samo tako postaviti, ne ulazeći u to hoće li Mlakar tako i postupiti. Ali Mlakar je toliko narušio vjerodostojnost Ustavnog suda i sebe kao ustavnog suca da više ni na koji način ne može obnašati tu dužnost. U zdravim demokracijama o tome nema zbora. Javni pritisak je takav, kad se otkrije neka takva afera, da dužnosnik ne može taj pritisak izdržati. Ako su njemački mediji mogli srušiti njemačkog predsjednika, pa valjda smo dovoljno zreli i jaki da srušimo jednog Mlakara i Vreska?!

Ali nije HDZ taj jedini koji šuti. Ista je stvar i s HSS-om čiji je član Vresk, inače već u dva mandata član DIP-a, a bio je i saborski zastupnik te zamjenik ministra unutarnjih poslova u mandatu Šime Lučina, u Vladi Ivice Račana. Znači, ni SDP ni HSS ni Narodna koalicija u cijelosti ne može prijeći preko ovoga. Ali i oni šutke prelaze. Jer će Zoran Milanović reći, kao u slučaju Jamba kojega je pravomoćno optužio USKOK, da je to stvar HSS-a i da njih treba pitati. No kako da na išta takvo odgovori šef HSS-a Beljak koji iza sebe ima pravomoćnu presudu, i nakon koje u zdravoj demokraciji ne bi ni prismrdio politici?!

Ili, kako na sve ovo sad šuti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a inače su joj često puna usta ustavne fraze kako je zadužena za „bdjenje nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti“. Gdje je sad to njezino bdjenje? Nema reakcije, jer je i ona dio istog taloga u kojemu su i HDZ i SDP i njihovi sateliti. No možda je sve ovo i dobro, da padaju maske, da je sve ovo dio nekog oporavka, pa da krenemo od nekog novog početka. Jer sve ovo više nema nikakvog smisla!     

>> Ustavni sud i DIP kompromitirani, a svi o tome šute!?

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.