Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Operacija Zagreb ili kako izdati “drugog oca” za šaku vlasti

Bandićev monolog koji je uslijedio nije teško zamisliti. 'Branko prijatelju... znaš kako je...nadoknadit ću ti, uvijek nadoknadim'
12. srpnja 2017. u 08:47 12 komentara 1085 prikaza
Milan Bandić
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Ovih se dana moglo čuti kako novi stanari zagrebačke Gradske skupštine, govoreći o svojoj novoj kući, rabe epitete poput malog parlamenta, mini Sabora, drugog zakonodavnog tijela u državi. I nije to daleko od istine, uostalom, tu su čestitu kuću, udaljenu od one “velike” i viđenije tek 20-ak koraka, nastanila svima dobro poznata lica, brojni dojučerašnji stanovnici Markova trga, među njima i gubitnici, povratnici, preletačevići i manje vješti trgovci koji su s nacionalne razine aterirali na lokalnu, pa će bolju sreću okušati na ovoj prestižnoj, ali ipak nižoj instanci vlasti. No, metode borbe za goli opstanak i samoodržanje ostale su navlas iste, ispostavilo se već na konstituirajućoj sjednici, evo neki dan.

Milan Bandić ZAGREB Bandić ima većinu: Mikulić izabran za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine!

Za sve one kojima u sjećanju već pomalo blijedi degutantni slučaj Saucha i način na koji je sastavljena krhka većina u onoj većoj, moćnijoj sabornici, zagrebački vijećnici priuštili su već viđenu dramu kada se, tek što su se ispozdravljali i zasjeli u drvene klupe, na trenutak doimalo da od Skupštine ništa biti neće. Na trenutak, nad vijećnicu se, naime, nadvio tamni oblak bojazni da će svoje ljetne odmore vijećnici biti prisiljeni prekinuti još koji put, a o prijetnji ponavljanja izbora da se i ne govori.

No, kada raštimanim orkestrom dirigira Milan Bandić, takvo što nije opcija. Širina kojom se dičio pri sastavljanju svoje liste, one koja okuplja i neovisne i početnike i stare političke lisce i branitelje i sindikate i manjine - Zagreb u malom, kako je volio reći - umalo ga je, međutim, koštala glave kada ga je jedna od njegovih glavnih uzdanica u ključnom trenutku nenadano ostavila na cjedilu nakon što je osvijestila da osim proslavljena imena ima i vlastitu savjest.

Riječ je o Branku Lustigu, koji je Bandiću skupio nemali broj glasova antifašista i birača židovske krvi, stradalniku nacističkih konc-logora kojeg su danima lomili da zatomi tu prokletu i u politici nepoželjnu osobinu, te da podigne ruku za sve ono protiv čega se cijeloga života borio, ali avaj, “moralna vertikala”, kako ga je Bandić nazivao u intervjuima uoči izbora, odlučio je to i ostati.

Preko noći je zaradio temperaturu, pa ako je i nije imao zasigurno ju je dobio, kada je mu je pred očima preletio cijeli njegov izniman životni put od Auschwitza i Bergen-Belsena do holivudskih visina s kojih se, u kasnu jesen svog života, trebao survati za šaku vlasti. Čovjek bez minute iskustva u političkoj močvari obavijestio je šefa da njegovu ruku za uklanjanje ploče s imenom maršala Tita neće imati, još nesvjestan da službeno vozilo s Bandićem već leti pred njegova kućna vrata, a monolog koji je uslijedio nije teško zamisliti. “Branko, prijatelju... znaš kako je... nadoknadit ću ti nekako, uvijek nadoknadim...”

Tri sata kasnije, u Skupštinu će stići pomalo zatečen ali zadovoljan novi, zamjenski Lustig, a gradonačelnik će pred novinare, neometan od vlastite savjesti, izjaviti kako mu je Branko Lustig bio i ostao prijatelj, i više od toga, nešto poput drugog oca. No, od čovjeka koji je u šest mandata s krajnje ljevice doplesao do krajnje desnice, prodaja “drugog oca” zapravo se, budimo realni, i očekivala.

Gradska skupština BRUNA ESIH: 'Nije koalicija, već sporazum. Zadržavamo politički identitet' Dominik Etlinger Gradska skupština Etlinger: Zagreb je od danas talac dvoje ljudi Franjo Habulin SABA RH Preimenovanje Trga maršala Tita bio bi oproštaj s demokracijom
Branimir Johnny Štulić
bori se već 4 desetljeća
Javio se bijesan Branimir Johnny Štulić, traži više milijuna eura: 'Nanijeli ste mi neizmjernu štetu'
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Ksantipa:

    Ovo je ispod svake razine, pogotova kad govori o nadoknadi. No nije za zamjeriti. Čovjek više ne funkcionira. S njim se iraju "neki novi klinci", koji pod egidom znanosti žele preokrenuti Zagreb, što se povijesti i kulture tiče.

  • dosadno:

    Iskreno, pun mi je kufer ovakvih kvazi članaka! Šta nam je autor ovim rekao, a što nam je dalo nešto novo, što već i sami ne znamo? Ništa! Obično prežvakavanje jednih te istih tema. Kao da je nekakva novost kako ... prikaži još!o se kod nas formiraju vlasti na svim nivoima. Uglavnom, pročitaš članak i pitaš se zar novinar nije imao pametnijeg posla?

  • bokida 2:

    Ništa osim još jednog cviljenja gospođe Rašović za milim maršalom.