Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.10.2017. u 18:38

Samo 30% Katalonaca, prema ispitivanju javnosti, drži da treba proglasiti neovisnost

Oporbena španjolska stranka Podemos, kroz riječi svog drugog čovjeka Pabla Echenique, ocijenila je odluku španjolske vlade premijera Rajoya o uvođenju članka 155. ustava “suspenzijom demokracije ne samo u Kataloniji nego i u Španjolskoj”. Pobornici samostalnosti u Barceloni smatraju da je proveden “državni udar protiv katalonskog naroda”. Jesu li vrata pregovora zatvorena, odnosno što bi se sada moglo dogoditi?

Rajoyeva vlada traži od Senata usvajanje mjera iz članka 155. ustava jer smatra da su vlasti u Kataloniji prekršile zakone. Dakle, traži se smjena katalonskog premijera Carlesa Puigdemonta i cijele vlade, a njihove dužnosti preuzet će vlada u Madridu. Generalitat će obavljati samo administrativne funkcije, a katalonski parlament neće moći predložiti novog kandidata za sastav katalonske vlade niti će moći donositi protuustavne odluke, dakle proglasiti neovisnost Katalonije. Rajoy objašnjava da te mjere “ne znače suspenziju autonomije ni autonomne vlasti Katalonije, već samo smjenu ljudi koji su regiju stavili izvan zakona”. Tim izrazom Rajoy zapravo ostavlja otvorena vrata za pregovore. Istina, ne želi pregovarati s Puigdemontom jer smatra da je on počinio protuustavno i protudemokratsko djelo raspisavši referendum o odcjepljenju Katalonije.

“Traženje od vlasti u Madridu da se prekrši zakon nije traženje dijaloga, već nametanje”, kazao je Rajoy. Osim toga, on smatra da se već tisuću tvrtki odselilo iz Barcelone, što će utjecati na ekonomiju i nezaposlenost u toj regiji. A radi spašavanja katalonske ekonomije Rajoy drži svoj potez opravdanim. Kada bi Puigdemont proglasio neovisnost Katalonije, mogao bi biti i optužen za protuustavni čin i dobiti do 30 godina zatvora, ali bi možda trebao biti oprezniji i prihvatiti raspisivanje izbora. Naime, samo 30 posto Katalonaca, prema ispitivanju javnosti, smatra da bi trebalo proglasiti neovisnost, a ostali su ili protiv proglašenja neovisnosti ili za raspisivanje izbora. Na izborima bi se moglo vidjeti koja će opcija pobijediti te onda započeti pregovore o većoj katalonskoj autonomiji. 

 

Komentara 4

SP
spancro
19:44 22.10.2017.

ako su regije manje to je bolje. onda dobijemo neke provincije a ne mocne zemlje koje svima zapovidaju kao sada njemacka francuska i druge vece zemlje.oni rade samo za svoj interes.treba .hocemo li evropu za evropljane onda treba ukidati velike zemlje. samo se onda tako pravi prava evropa za evropljane

SP
spancro
19:45 22.10.2017.

kako su srbi nama zapovidali i krali tako rade spanjolci kataloncima

DI
Diplomat2
21:18 22.10.2017.

A zasto Katalonija nebi mogla biti samostalna drzava, pa zar su Katalonci manje vrijedni od Francuza, Poljaka Njemaca, Ceha, Hrvata ili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije