Naslovnica Premium Kolumne

Poučak slučaja Rijeka: Opasno je svaki sukob proglasiti etnički motiviranim

Ako želimo da se to “hrvatsko-srpsko pitanje” ikad riješi, onda je nulta točka prestanak manipulacije s nacionalnom pripadnošću
27. kolovoza 2019. u 17:22 54 komentara 10778 prikaza
Zatvor u Rijeci
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Sigurno i mi mediji u ovom slučaju dajemo doprinos, ali zapanjuje lakoća kojom se različiti sukobi proglašavaju etnički motiviranim napadima.

Policija ISTRAGA U TIJEKU Nevjerica u Rijeci: Osumnjičen za napad na Viškovu poznati je HGSS-ovac

Razumljivo je da se svaki napad na pripadnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj može propitkivati na način je li motiviran nacionalnom pripadnošću tih osoba, ali to nikako ne znači da se ta činjenica smije zloupotrebljavati kako bi se sukob oko parkirnog mjesta ili sl. proglašavao inspiriranim nečijom nacionalnošću.

U Hrvatskoj ni 22 godine od potpunog ujedinjenja zemlje, tj. završetka rata, nisu posve minule strasti na relaciji Hrvata i Srba, ali manipulirati nacionalnošću ili politički živjeti na proglašavanju svakog konflikta atakom na Srbe ili bilo koju drugu manjinu opasno je i zastrašujuće.

U tome podjednaku odgovornost snose i mediji i dio političara koji su u tome pronašli platformu na kojoj uspješno preživljavaju. Odgovornost je HDZ-a da jasno, kada je to nedvojbeno tako, osudi napade koji imaju korijen u pripadnosti krvnih zrnaca, a SDSS-a da ne potpiruje vatru tamo gdje je jasno da to što je netko Srbin nema nikakve veze s nekom birtijaškom makljažom.

Zatvor u Rijeci Osumnjičen za napad Prosvjed podrške HGSS-ovcu pred zatvorom: 'Škalamera je kolateralna žrtva'

Češće se i revnije iz redova SDSS-a osuđuju incidenti u Hrvatskoj nego bilo koja teška riječ Aleksandra Vučića. I to ne doprinosi potpunoj normalizaciji društva po pitanju hrvatsko-srpskih odnosa. Jednako kao što je i predsjednica RH znala biti gruba i netaktična prema toj nacionalnoj manjini, što nije doprinijelo boljim odnosima. Mediji u tome prepoznaju vruću robu, pa cijela priča lako dobiva nezasluženi plasman.

Posljednji primjer je riječki HGSS-ovac koji je dobio 30 dana pritvora jer ga se optužilo da je dotičnog u Rijeci napao zato što je Srbin. U stvari, sve se zakuhalo oko parkirnog mjesta, a HGSS-ovac, kako tvrdi, nije imao pojma da je čovjek s kojim se sukobio Srbin.

Ako želimo da se to “hrvatsko-srpsko pitanje” ikad riješi, onda je nulta točka prestanak manipulacije s nacionalnom pripadnošću. U Hrvatskoj, u Vukovaru, djeca i danas idu u odvojene škole. To je žalosna istina koju će možda tek iduće generacije rješavati.

 

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar HILARIUS FELIX
  HILARIUS FELIX:

  Novinari su najveći lešinari. Razapeli čovjeka na naslovnicama ni krivog ni dužnog. Netko za to mora odgovarati!

 • Avatar panika
  panika:

  Ma jelte, sad ste se sjetili da i vi novinari sudjelujete u lažnim propagandama a nikako objektivnom izvještaju, da pogledate vlastitu arhivu našli bi hrpu huškačkih članaka, i dok su mnogi čitatelji ovdje upozoravali na to bili su sankcionirani "žutim ... prikaži još! i crvenim kartonima", prošla baba s kolačima, čovjeku je iz Rijeke učinjena nenadoknadiva šteta, ni kriv ni dužan pritvoren, ekspresno dobio otkaz, a zbog koga? Zbog samog incidenta nije mogao, već medija koji su od toga napravili hajku na srbe, i te fore, zapitajte se malo, niste li i vi odgovorni za sudbinu nedužnog čovjeka, koji usput budi rečeno radi plemeniti posao spašavanja ljudi u nesrećama?

 • ja-kan:

  Budimo iskreni mediji su prvi "zakuhali"s crno-bijelom pričom o mirnom i dobrom povrtniku Srbinu kojeg ugrožava neki zli Hrvat. Najbitnije je da cijela istina izađe na vidjelo.