Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.10.2014. u 11:15

Premda bi trebali biti odvojeni, sudstvo i politika su isprepleteni.

Gradonačelnik Napulja, bivši tužitelji, Luigi de Magistris, osuđen je na prvostupanjskom sudu u Rimu na 15 mjeseci zatvora zbog istrage koju je vodio kao tužitelj.

U Italiji ima i toga. De Magistris nije i neće biti u zatvoru, jer je kažnjen na manje od tri godine. Nije htio ni podnijeti ostavku, pa ga je suspendirao prefekt. "Bit ću gradonačelnik s ulice", kazao je De Magistris, koji je na čelo Napulja izabran 2011., s listom stranaka ljevice. Osuđen je 25. rujna za zloporabu položaja, ali ne kao gradonačelnik ili političar, već kao tužitelji. Slučaj se odnosi na 2007., kada je De Magistris bio tužitelj u gradu Catanzaru i vjerojatno još nije ni sanjao ulazak u politiku. Pokrenuo je istragu nazvanu "Why not" o navodnoj zloupotrebi državnih i europskih fondova za obrazovanje, doškolovanje osoba u regiji Calabriji. U istrazi je, uz pomoć policijskog istražitelja informatičara Gioacchina Genchija, nabavio ispise razgovora osam telefonskih brojeva, među kojima su bili brojevi tadašnjeg premijera Romana Prodija i ministara pravosuđa Clementea Mastelle – i to bez dozvole Parlamenta.

Prema ocjeni rimskog suda, De Magistris je prekršio Zakon o zaštiti parlamentaraca, premda nije uzeo transkript njihovih razgovora, već samo ispis s podacima o tome koliko puta i kako dugo ih je netko nazvao. De Magistris kaže kako mu se zbog te istrage netko želi osvetiti i kako će napuljski gradonačelnik biti do isteka mandata 2015. bez obzira na to što ne smije ući u gradsku upravu. Njegov slučaj nije jedini. U velikoj istrazi o korupciji "čiste ruke" s početka 90-ih, uhićen je 1993. Roberto Lassini, načelnik Turbiga pokraj Milana, zajedno s još pet osoba zbog zlorabe položaja. Odležao je 42 dana u istražnom zatvoru, a na procesu su svi oslobođeni. Tužitelj Enrico Tranfa, koji je dao zatvoriti Turbiga, unatoč grešci, napredovao je u karijeri. Sada je podnio ostavku, na položaj predsjednika prizivnog suda u Milanu, ali zbog presude koja je oslobodila bivšeg premijera Silvija Berlusconija u slučaju Ruby. Premda bi trebali biti odvojeni, sudstvo i politika su isprepleteni. Najgore je kada sudstvo istragama zlorabi svoj položaj i koristi ga za vlastitu političku promociju.

>> Netrpeljivost Vlade i sudaca nikad veća, odnos nikad lošiji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije