Naslovnica Premium Kolumne

Opasna “korekcija granica” Srbije i Kosova

Apetiti lokalnih lidera su veliki, situacija nalik na utakmicu koja se već šest godina igra u Siriji
30. kolovoza 2018. u 11:50 5 komentara 2170 prikaza
kosovo
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Prema najavama i signalima koji posljednjih dana dolaze iz Beograda, ali i iz Prištine kosovski će gordijski čvor biti riješen razmjenom teritorija. Srbijanski predsjednik Vučić ustvrdio je kako će uskoro ponuditi smjernice koje bi mogle voditi srpskom priznavanju samostalnog Kosova, dok je kosovski premijer u jednom razgovoru izjavio kao Srbija i Kosovo ne bi bile ni prve ni posljednje zemlje koje svoje prijepore rješavaju “korekcijom granica”.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović Nebojša Stefanović Srbijanski ministar poručio Plenkoviću da "nije pozvan" određivati granice Srbije

Iako bi ovakav potez mogao donijeti bar privremenu stabilizaciju na jugozapadu Balkana, s druge strane može se otvoriti svojevrsna Pandorina kutija jer se definitivno uklanja načelo nepovredivosti postojećih granica koju je još 1991. Badinterova komisija ustvrdila kao polazišnu točku u priznavanju država nastalih raspadom nekadašnje Jugoslavije. A apetiti lokalnih lidera su, najblaže rečeno, veliki.

'Ne volimo se međusobno' Vučić i Thaçi: Najbolje nam je razmijeniti sporni teritorij

Nema tog argumenta kojim bi se moglo, u slučaju podjele Kosova, parirati Dodikovim zahtjevima za odcjepljenje Republike Srpske od BiH i njezina pripojenja Srbiji. Ujedno, gotovo je sigurno da bi se granice Makedonije, zemlje koja je ionako već godinama paralizirana na međunarodnom planu zbog spora s Grčkom oko imena, počele raspadati i pucati po šavovima. Gotovo je sigurno da bi Albanci u Makedoniji, vrlo izvjesno uz zdušnu potporu Tirane, počeli raditi na unutarnjem raspadu zemlje i pripajanju dijela teritorija Albaniji. A sve pod izlikom “korekcije granica”, prema presedanu ustanovljenom na Kosovu.

Ivica Dačić Srbijanski ministar Dačić: Kosovo je fikcija koja ne postoji, kao ni kosovsko-srpska granica

Prilično je izgledno da bi ova zamjena teritorija između Prištine i Beograda u skoro vrijeme mogla uroditi novim ratom na jugu Balkana, ratom prema kojem bi ono što se događalo devedesetih godina prošlog stoljeća na istim prostorima moglo izgledati samo kao prvo, blaže i civiliziranije poluvrijeme velike krvave geopolitičke utakmice. Utakmice čiji se kraj ne nazire, utakmice na kojoj bi Zapad i Istok opet mogli otpočeti “proxy rat”. Utakmice koja se već šest godina igra i u Siriji, no očito su igrači sada odlučili promijeniti “stadion”...

Kompanije
ŠTO NAS ČEKA
Koja je tajna rasta velikih kompanija - software koji zna sve o njihovim kupcima

A1 izdvaja za Vas

 • Sve je uzalud:

  ....kad uskoro dođe do rata.....tu je 500 000 dobro uhranjenih i situiranih domobrana....tu se jos aktivira Tompsona ...Skoru...a tu je i Torcida Blue Boysi i slicni ocijedeni mozgovi....

 • Avatar southman
  southman:

  Nema rata ako ga ne želi međunarodna zajednica. Tako je u Hrvatskoj i BiH i počeo i tako je i završio. Koliko je međunarodna zajednica htjela toliko se i ratovalo. Kao i u Siriji i drugdje ! I zar netko ... prikaži još! misli da cijela ova priča nije i uz blagoslov Rusije ? Ova priča stvara povoljnu situaciju za " zakonodavnu " aneksiju krima i Istočne Ukrajine. Nama je jedino bitno u cijelom procesu da izvučemo maksimum iz budućih izglednih pregovora o podjeli Bosne ili u manjoj i neizglednijoj varijanti njenog novog preustroja. To je Hrvatski glavni strateški nacionalni interes !

 • zlatan456:

  Mijenjam manji stan u centru za veći stan u periferiji. I radi toga će drugi, koji se ne mogu dogovoriti, započeti neprijateljstva? Što se ima koga ticati što ja i onaj s kojim sam se uspio dogovoriti, zamjenjujemo stanove?