Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.07.2018. u 08:38

Zato ne čudi, i potpuno je zasluženo što je Vlada RH prvi put proglasila Dan nacionalne sućuti u povodu Oliverove smrti

Od velike euforije do velike tuge. Hrvatsku je ove godine zadesilo ljeto velikih emocija. Od krova svijeta u nogometu do žalosti zbog odlaska velolučkog galeba, barda dalmatinske šansone, čovjeka kojeg većina nas uživo nije susrela, ali je u našim domovima i životima bio neizbježan.

Oliver je bio Dalmacija, on je bio Hrvatska, bio je i bivša Jugoslavija. Duša Hrvatske, napisao je premijer Plenković u svojoj poruci sućuti i baš dobro opisao suštinu Oliverova života. Zato ne čudi, i potpuno je zasluženo što je Vlada RH prvi put proglasila Dan nacionalne sućuti u povodu Oliverove smrti, danas na dan njegova ispraćaja.

VIDEO Odlazak Olivera Dragojevića

U njegovu čast zastave će se spustiti na pola koplja i to je najmanje što je Oliver zaslužio. Oliver je bio pravi, nepatvoreni domoljub. Nije bio etnobiznismen, pjevao je iz duše i slavio svoju Dalmaciju, svoju čakavicu. Slavio je život. Da je išta radio s figom u džepu, ne bi se Splićani na dan njegove smrti spontano okupili i pjevali njegove pjesme.

Rijetko viđena scena premda smo proteklih dana već svjedočili dosad neviđenom slavlju na hrvatskim ulicama hrvatskih srebrnih nogometaša. Oliver je bio i nepotkupljiv. Nakon rata ni za koji novac nije htio u Srbiji održati koncert. Možda je to gotovo 30 godina od Domovinskog rata bilo posve nepotrebno, niti bi mu itko zamjerio da je pjevao u Beogradu, ali Oliver se pokazao principijelnim čovjekom koji se čvrsto držao svoje odluke.

Nije Oliver odbacio ni cigaretu kada mu je lani dijagnosticiran karcinom pluća. “Ako sam u njoj mogao uživati cijeli život, onda nema razloga da prestanem”, rekao je u jednom intervjuu. I to je Oliver. Dalmacija i cijela Hrvatska od nedjelje tuguju za dalmatinskim galebom.

“Oprosti mi, pape”, “Dobro jutro, tugo”, “Žuto lišće ljubavi”... nikad više otpjevane njegovim promuklim, oporim glasom. Ali uspomene na Olivera ostaju. Njegove predimenzionirane naočale, sitne žive oči i prepoznatljiva frizura ostat će simbol jednog vremena. Jednog čovjeka koji je obilježio barem pet desetljeća lijepe glazbe otpjevane srcem.

>> Oliver Dragojević

'02.07.2012., Zadar - Oliver Dragojevic odrzao koncert u klubu Hitch.  Photo: Dino Stanin/PIXSELL'
1/25
Ključne riječi

Komentara 31

CH
CharlesBukowski
08:44 31.07.2018.

Oliver je bio covjek.. a ostalo se podrazumjeva ako si covjek..

UM
umnjak
09:04 31.07.2018.

Veliki čovjek, domoljub, karakter i nadasve umjetnik. Počivaj u miru dobri čovječe!

PP
pp
10:26 31.07.2018.

Oliver je bio domoljub. I Thompson je domoljub. Svatko na svoj način. Ja volim i Olivera i Thompsona. I klape i 2Cellos i Ultru. Kao i 90% ljudi u Hrvatskoj. Hrvati su uglavnom ujedinjeni. Jugo peta kolona sije razdor i stvara toksičnu atmosferu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije