Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.05.2018. u 08:32

Vodi se utrka s vremenom, bez nagodbe premijer Plenković nije uspio

Potvrda ustavnosti zakonskog rješenja po kojem se već godinu i mjesec dana sanira Agrokor očekivala se i u krugovima kritičara samog propisa, ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da je proces restrukturiranja – u koji je uključeno 105 kompanija unutar Agrokora, 5700 vjerovnika, čitava hrvatska ekonomija – otišao predaleko.

Ipak, mnogima je nakon odluke Ustavnog suda laknulo jer je mišljenje institucije argument više protiv eventualnih tužbi za odštetu manjinskih i većinskih vlasnika koje su se mogle namirisati u zraku posljednjih mjeseci. Ipak, najglasnije kritike o restrukturiranju Agrokora svodile su se na način primjene lex Agrokor, a ne na neustavnost zakona. Otvoren je još niz pitanja, od činjenice da nije ustrojeno stalno vjerovničko vijeće, a i neće biti dok izvanredna uprava ne predloži novu podjelu vjerovnika i njihovih tražbina na skupine, do odluke o tome tko ima pravo glasovati za nagodbu. Činjenica je da je izvanredna uprava došla u stisku s vremenom.

Ostala su samo dva mjeseca za potvrdu i izglasavanje nagodbe, a mnogi preduvjeti za njezino postizanje još nisu zadovoljeni. Vodit će se stoga u idućih mjesec dana ozbiljna bitka s vremenom, a istovremeno će nezadovoljni sudionici procesa upućivati sve oštrije kritike, tražit će se pod povećalom svaka greškica koja može rezultirati žalbama sudu. Trgovački sud u Zagrebu, točnije sutkinja Nevenka Siladi Rstić, donosio je dosad odluke koje su u pravilu popravljale proces, a istovremeno smanjivale prostor za tužbe nakon procesa koje bi mogle pokvariti ukupan efekt restrukturiranja pa je izgledno da će u tom tonu i nastaviti voditi ovaj kompleksan proces.

Odluka Ustavnog suda značajna je najviše za politiku i premijera Andreja Plenkovića koji je svoj politički ugled stavio na kocku zbog zakona u čijoj izradi nije igrao ključnu ulogu. Ipak, ova potvrda ustavnosti daje tek kratkoročno olakšanje jer, da bi mogao reći “bio sam u pravu”, Plenković za dva mjeseca mora pokazati potpisanu nagodbu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije