Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Odlaze školovani, dolaze oni koji to nisu. Čuje li itko?

Na žalost, ne odlazi samo mlado stanovništvo, a posljednji u nizu slučajeva nasilja prema liječnicima zasigurno će prema europskom tržištu rada gurnuti i novi kontingent visokoobrazovanog medicinskog osoblja
04. veljače 2019. u 16:59 3 komentara 2459 prikaza
Iseljavanje mladih
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Svim kritičarima sada već dugogodišnjeg, iscrpljujućeg egzodusa iz Hrvatske na Zapad, kao i uzročno-posljedične demografske katastrofe, opetovano je iz vrha vlasti replicirano kako članstvo u Europskoj uniji ne podrazumijeva tek grabež iz zajedničke riznice već i otvorene granice tržišta rada. I, tako, prvi se rezultati politike otvorenih vrata u Hrvatskoj tek zbrajaju pa evo što pokazuju. Većina od 43.219 stranaca kojima je lani odobren privremeni boravak u Hrvatskoj dolaze iz BiH, Srbije, Makedonije i Kosova, mahom su to sezonci, a njih tek 2064 ima visoku i višu stručnu spremu.

naslovnica Danas u Večernjem Hrvatski apsurdi - poduzetnik mora poštovati 3076 obveza

K tome, spomenute brojke trostruko su veće no tri godine unazad, što zorno demonstrira kako je trend rasta useljenika u uzlaznoj putanji. No, ne bi taj trend ni izbliza bio zabrinjavajući da istodobno s njim paralelno ne buja još jedan trend: trend iseljavanja iz Hrvatske. Zabrinjavajući je utoliko što prema Zapadnoj Europi, napose prema Njemačkoj, migriraju više obrazovani hrvatski građani. Drugim riječima, u tijeku je iseljavanje mladih iz Hrvatske koji trebaju biti nositelji razvoja, kao i useljavanje pretežno slabije obrazovanih radnika. Na ove trendove već niz godina upozorava demograf Stjepan Šterc, koji za Večernji list sada kaže kako ove brojke upućuju na to da se po broju privremenih i stalnih ulazaka stranaca približavamo gotovo razini vanjskog iseljavanja našeg stanovništva. “To je ozbiljan proces i, ako potraje intenzivno u sljedećih deset godina, tu počinje u demografskom smislu proces zamjene stanovništva”, govori Šterc, no čuje li ga – barem u izbornoj godini – itko?

kako je tamo Hrvatica o životu u Sloveniji priznaje: U Hrvatskoj je ljepše, ali iz ovih razloga neću se vratiti

Jer, s obzirom na to da Hrvatska nije našla način da zaustavi iseljavanje mladog stanovništva niti se ozbiljnije pozabavila tim problemom, očekivati je povećanje useljavanja stranih radnika. Na žalost, ne odlazi samo mlado stanovništvo, a posljednji u nizu slučajeva nasilja prema liječnicima zasigurno će prema europskom tržištu rada gurnuti i novi kontingent visokoobrazovanog medicinskog osoblja. I ne samo medicinskog. No, što kada i 43.219 useljenika na Zapadu potraži neku svoju “obećaniju” zemlju od Hrvatske?

>>Pogledajte video o hrvatskim apsurdima

Podijelio mišljenja
Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • narodnavlast:

    čuje ali škegri i šeksu kao mozgovima te operacij,hdz-u kao izvršiteljima iste i braniteljima i crkvi kao šegrtima koji odrađuju najprljavije poslove za mrvice koje padaju sa stola ovih mozgova to odgovara. istražite osobni život svećenika i lokalnih političara iz ... prikaži još!z hdz-a pa ćete vidjet da ga i nema normalna

  • deda1234:

    Samo mi slike vise slice na odlazak na more...

  • stefan:

    Navikli se ljudi, ali ne vidi se svjetlo na kraju tunela