Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.07.2017. u 08:22

Obitelj je morala znati da je tijekom 455 dana na ratištu vidio i činio ono što zaboraviti i potisnuti mogu samo najsnažniji

Nakon sukoba koji je životom platio liječnik s Raba dr. Siniša Rakić analiziraju se, kako to obično bude, uzroci koji su doveli do strašnog zločina koji je dvije obitelji zavio u crno. Jer posljedice su, nažalost, vidljive i bolno opipljive. Djelatnici tamošnje Psihijatrijske bolnice oplakuju svog kolegu, njegova supruga u riječkoj bolnici liječi teške prijelome ekstremiteta zadobivene nakon skoka s balkona kojim je spasila goli život, a 16-godišnji sin, sudeći prema izvještajima medija, o tragičnoj smrti oca doznao je putem društvene mreže.

U obitelji ubojice, razvojačenog branitelja Srđana Smojvera, nije bilo djece, no iza njega je ostala utučena sestra, bivša supruga i 77-godišnja majka ionako bolesna i nemoćna, kojoj će tragična smrt sina kao i činjenica da je prethodno usmrtio jedno ljudsko biće, zasigurno ubrzati odlazak s ovog svijeta. Posljedice su uistinu zastrašujuće, motiv besmislen, minoran i nedostojan tako strašne kazne, no što je s uzrocima koji bi mogli prevenirati da se takvo što ponovi? Sa svih se strana već danima može čuti o tome kako je ponovno zakazao sustav. Među prvim vijestima pristiglim s Raba čula se i ona da je ubojica liječen u obližnjoj bolnici, čak se doimalo kako je u pitanju sukob između liječnika i pacijenta, pa se počeo upirati prst u osoblje koje je počinilo silni propust kada je, očito, teško bolesnog i PTSP-om mučenog Smojvera pustilo na slobodu.

No uprava tamošnje bolnice ubrzo je demantirala taj izvor, argumentirajući da pacijent toga imena u njihovoj kući nikada nije liječen. Potom se krivac tražio u redovima policije. Tvrdilo se da je naoružani i opasni Smojver prethodno prijavljen zbog nedopuštenog posjedovanja oružja, no ubrzo se i ta vijest pokazala netočnom. Čulo se o njemu, također, da je nasilnik i obiteljski zlostavljač, no u MUP-u danas tvrde da prijava nikad nije podnesena. Jedini trag u sustavu ostao je na Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci gdje je temeljem prijetnji koje je prijavio danas pokojni liječnik podignuta optužnica protiv Smojvera, no prvo ročište nažalost nisu dočekali. No, zar je u pravnoj državi optuženog, prije sudskog pravorijeka i precizno utvrđenih činjenica, trebalo uhititi preventivno? Susjedi koji o Smojveru danas govore kao o simpatičnom čovjeku uvijek spremnom pomoći, to nisu morali, ali obitelj je morala znati da u kući postoji arsenal oružja. Obitelj je morala znati da je tijekom 455 dana na ratištu vidio i činio ono što samo najsnažniji mogu zaboraviti i potisnuti, skupa s impulsom stečenim u ratu da je nužno ubiti da ne bi bio ubijen. Obitelj je morala znati da je čovjek koji živi sa sedam mačaka, koji je u godinu dana ostao bez posla i supruge, tempirana bomba koja može olako posegnuti za oružjem – zbog klimatizacijskog uređaja koji kaplje. Jer sustav je ovdje nemoćan: da bi se izvršila pretraga doma potreban je sudski nalog, ali tek ako je ispunjen uvjet o osnovi sumnje, a taj uvjet ispuniti može samo obitelj. Premda je tako najlakše, posve je besmisleno uvijek upirati u imaginarni sustav. Pomoć češće leži unutar četiri zida, u odgovornosti koju imamo jedni za druge.     

Komentara 12

MX
Mister X
09:46 05.07.2017.

Odgovornost za zločin na Rabu ne leži na sustavu već u četiri zida, Vjeruju naivni ,djeca i oni koji nemaju iskustva ili moraju sa svog posla da štite "nepogrešivi sistem" na Balkanu ; koji i zakonski ne pozna pravdu ""pravičnostnost = pravednost""" ....Karakter . Dokazivo je da se 90% ubojstava događa zbog neriješenih imovinskih odnosa i to policija riješi u 100% slučajeva jer znaju kad sud nije presudio pravedno to obavi oštećen ili onaj tko je posudio novac i ne vrača tom """zlotvoru što mu dade""" tražen novac, a nazivaju ga svi kamatari ! ) Dok su banke samo ne-kamatari za pametne samo klazuari.. Naravno ovdje se radi o ""Branitelju""" koji je uvijek u pravu pa tako i sada sustav nije odgovoran nego zidovi za naivčine .. I to od Psihijatra !!!!

SC
schwertransport
09:10 05.07.2017.

Dali su prijatelji zivotinja dosli po sedam macaka

MX
Mister X
10:00 05.07.2017.

Ja hranim moje 2 mace i par lutalice kojima nitko ne da redovito ili dovoljno papice : No nemajte straha Psiholozi liječnici i susjedi iako novinarka proba da dokaže ukaže laže da je to ""znak za posjed bombe kalašnjikova iva i moguće ubojstvo susjeda liječnika ...Za branitelja - evo još jednog hrvatskog neprijatelja .... Kako reče jedna žena jednom prilikom ( Osim lažnih branitelja ima i skrivatelja , ) pravi branitelji su uglavnom i izginuli, preživjeli su uglavnom oni koji su se znali dobro sakriti... Nemam svoj stav o tome ali vjerujem da ima i tu istine za neke . Hrabar je i kreče u akciju na ne naoružanog liječnika i ženu mu kalašnjikovim naoružanjem - herojčina naša !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije