Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.06.2019. u 10:12

Od smrti Luke Ritza prije 11 godina do danas društvo se nije pomaklo ni milimetra

Prije 11 godina od posljedica premlaćivanja umro je Luka Ritz. Slučaj je zgranuo domaću javnost kako zbog tragičnog epiloga bezočnog i ničim izazvanog tinejdžerskog nasilja tako i zbog neadekvatne reakcije represivnog sustava i blagih kazna izrečenih počiniteljima zločina.

U tih 11 godina kao društvo nismo se pomaknuli ni milimetra, a posebno je tragično da smrt tada 18-godišnjeg maturanta nije ničemu poslužila. Samo ove i prošle godine zabilježen je niz slučajeva neadekvatne reakcije politike i represivnog sustava na nasilje. Primjera je pregršt: od govora mržnje djece saborskih zastupnika, širenja međuetničke nesnošljivosti na stadionima, obiteljskog nasilja političara, premlaćivanja djevojaka u kafićima, nasilja u školama...

Počiniteljima tih zlodjela zajedničko je jedno: represivni sustav prema njima bio je blag i spor u procesuiranju i svi su više ili manje adekvatno kažnjeni tek nakon pritiska javnosti. Svjesna okrutnost prema drugima nije novost ili produkt modernog društva, niti je hrvatska osobitost. Nasilja je bilo i bit će ga.

No, od šake u glavu više boli benevolentni odnos okoline prema tome činu i mlaka reakcija onih koji bi trebali suzbiti nasilje, prije svega policije i pravosuđa, a ponajviše političkih lidera u čijim će programatskim istupima borba protiv nasilja rijetko naći prostor. Da nije tako, ni nasilje iz davne prošlosti ne bi danas bilo pogonsko gorivo ideoloških prijepora. Upravo je zato istup gradonačelnice Supetra Ivane Marković oduševio javnost.

Nije ona ničim konkretno kaznila navijačku skupinu čiji su pripadnici pretukli sezonske radnike srpske nacionalnosti i njihove prijatelje koji su ih branili. Potporu za nogometni turnir uskratila im je i prije. Ivana Marković javnim je istupom nedvosmisleno pokazala da ima nultu stopu tolerancije na nasilje i usput očitala bukvicu svim nosiocima političke vlasti. Stoga je najmanje što očekujemo od predsjednice, Vlade, čelnika Sabora i svih onih koji imaju političku i društvenu odgovornost pravodobna, oštra i nedvosmislena osuda nasilja. Tada će i zakoni biti izraz društvene klime netolerancije prema nasilju.     

Ključne riječi

Komentara 8

BA
baegnian1
12:55 13.06.2019.

Najbitnije bi bilo da se ne tolerira nasilje prema nikome. Da su u Supetru izmlatili Hrvate nikom ništa ali kad su u pitanju druge nacije onda je problem. Onog dečka kojeg su pretukli u Zagreb nikom ništa, a ovo u Supetru već pet emisija i rasprava u saboru.

BA
bakulušić
12:50 13.06.2019.

Sinoć se na Večernjakovu portalu pojavila vijest kako je u međimurskom selu došlo do nasilničkog napada u kojem se jedna osoba automobilom zaletjela u stol za kojim su sjedile dvije osobe koje su pri tom ozlijeđene. Ozlijeđena je i treća osoba koja se slučajno našla u blizini. Nema imena, nema prezimena a i vijest je odjednom nestala sa portala. Odgovara li medijima ovakvo nasilje kad ga ne razotkrivaju i ne pomažu državi da ga zaustavi? Možda bi sociolog religije" mogao nešto više kazati?

EL
EldersRealm
05:40 14.06.2019.

Ova gradonacelnica je pokazala ko je i sta je kad nije osudila verbalno nasilje koje su isti ti likovi vrsili prema Janici. Tada joj je odgovaralo nasilje jer je bilo usmjereno prema politickim protivnicima. Ali zato kad isti ti huligani napadaju njenu politicku opciju, odmah se reagira. Licemjerno do bola.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije