Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.05.2016. u 21:45

Žalosna zabuna bivšeg ministra pravosuđa kazuje da nije važno izvješće, već nešto drugo

Sva bijeda politike pokazala se jučer u Hrvatskom saboru pri glasanju o izvješću pučke pravobraniteljice za 2015. godine. Nakon što su ga najprije svi zastupnici podržali na odborima, tekst koji u 50 tematskih poglavlja opisuje stvarnost koju žive građani Hrvatske nije prošao. Žalosna zabuna bivšeg ministra pravosuđa, koji je jedini podržao izvješće pa priznao da je zapravo krivo shvatio stranački naputak, pokazuje da nije važno izvješće, već nešto drugo.

Saborska većina odbila je prihvatiti izvješće koje detaljno govori o stanju ljudskih prava u zemlji, diskriminaciji, govoru mržnje, siromaštvu građana i drugim osjetljivim područjima čijim se dosegnutim razinama mjeri demokracija. Izvješće vrvi poraznim podacima: trećina građana ne može podmiriti režije, najveći broj zločina iz mržnje počinjen je zbog nacionalne i vjerske pripadnosti, 92.000 umirovljenika ima 500 kuna mirovine... Znači li odbijanje takvog izvješća zatvaranje očiju pred problemima s kojima se suočavaju hrvatski građani? Paradoksalno je da je izvješće odbijeno baš za godinu u kojoj je ured pučke pravobraniteljice postupao u rekordnom broju slučajeva u dva desetljeća koliko postoji, u 4655 predmeta. Rezultat je to širenja ovlasti i jačanja tog ureda, koji otvaranjem u područjima gdje ga nije bilo postaje dostupniji građanima.

Želi li vlast taj trend zaustaviti? Zastupnici iz redova vladajućih pravobraniteljici su zamjerili da nije reagirala u nekim situacijama, kao “kad se hrvatskim građanima izvan Hrvatske onemogućava da glasuju” te je poučili da treba javno govoriti “i kad se osuđuju neki neprimjereni pozdravi, a trebali bi svi”. Možda nisu bili u klupama kad je ista pravobraniteljica kritizirala prethodnu Vladu zbog spore i nedostatne pomoći poplavljenim područjima izazvavši time njihovo nezadovoljstvo. Baš zbog takvih mogućih utjecaja na neovisnost ombudsmana, neprihvaćanje izvješća ne povlači i automatsku smjenu.

Mandat traje do 2021. godine. Ili će se pokrenuti nova zakonska izmjena?

>> Neprihvaćanje moga izvješća politički je pritisak na neovisnost pučke pravobraniteljice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije