Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.03.2020. u 17:46

Predsjednik kaže da se naši iseljeni ne vraćaju u većem broju i da mu brojke ne daju razloga za optimizam.

Hrvatskoj na naplatu stiže višegodišnja nebriga o iseljavanju mladih i obrazovanih građana te nepostojanje imigracijske politike pa rapidno raste potreba za uvozom radnika.

Lani je izdana 71 tisuća radnih dozvola za strance i dobro je dok još rupe na tržištu rada kako tako popunjavamo, prije svega radnicima iz susjednih zemalja. Ali i njima su privlačnije Njemačka, Irska, Austrija i druge zemlje kojima ne možemo konkurirati ni po plaćama ni po radnim uvjetima.

Odakle ćemo uvoziti radnike kad presuše i bazeni u susjedstvu? Poslodavcima može biti svejedno odakle će dovesti sirotinju na plaće još niže nego što ih primaju preostali hrvatski radnici, ali nije državi i građanima.

I dosad smo najviše uvozili jeftinu, nižeobrazovanu radnu snagu za poslove u turizmu, građevini, poljoprivredi, ali na tim se radnicima ne može temeljiti razvoj zemlje niti oni pune proračun.

K nama ne hrle obrazovani radnici, ne činimo ništa da privučemo strane studente i da ih zadržimo kao druge zemlje. Demografi su davno upozoravali da će nam trebati selektivna imigracijska politika i da se u naše društvo najlakše integriraju radnici iz susjednih zemlja, da možemo povući radnike iz istočne Europe i potomke iseljenika iz Južne Amerike, koji su visokoobrazovani. Ali zalud.

Za razliku od razvijenih zemlja koje danas vode selektivnu imigracijsku politiku i ciljano povlače radnike koji će im pridonijeti razvoju i obrazovane, mi ne znamo što će biti kad presuši bazen radne snage u susjedstvu.

Poljska je s 38 milijuna ljudi 2018. ciljano uvezla 413 tisuća Ukrajinaca i 126 tisuća Bjelorusa.

I Irska povlači radnike iz EU, a nakon njih najviše obrazovane Brazilce, Amerikance i Indijce. Velika Britanija useljava obrazovane Kineze i Indijce.

Stručnjaci su već upozorili na to da u EU slijedi doba restriktivne useljeničke politike i da će razvijene zemlje ciljano privlačiti radnike koji se lakše integriraju, i to najprije iz EU, a zatim i izvan nje uz jasna pravila integracijske politike.

I Njemačka najviše povlači radnike s jugoistoka Europe pa ih onda traži dalje. Mi nemamo ni integracijsku ni migracijsku politiku, od 2021. ukidamo kvote na uvoz radnika pa što bude.

Premda predsjednik tvrdi da se naši iseljenici vraćaju njegov optimizam ne potkrepljuju brojke

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar southman
southman
07:53 03.03.2020.

Uvijek će biti radne snage u susjedstvu samo što je malo kvalificirane.

Avatar Observer
Observer
10:45 03.03.2020.

Nit se gradi, nit se radi , nit nam treba radna snaga , osim mozda kojeg konobara !

DU
Deleted user
20:15 02.03.2020.

Sto će nama radna snaga mi imamo političare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije