Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.07.2018. u 22:46

Zašto ljudi odlaze? Rad bez plaća, doprinosa i poreza država je nekim gazdama (pa i sebi) tolerirala godinama

Egzodus građana Hrvatske, koji traje već godinama i radi kojega su gradovi i sela sve prazniji, iz dana u dan dovodi do situacija koje se po logici stvari mogu očekivati. Nedostatak mladih i radne snage primjetan je na svakom koraku tako da broj oglasa za prazna radna mjesta je sve duži. Radnike, a posebno one kvalitetne i koji žele raditi, traže svi.

Nedostaje liječnika, medicinskih sestara, kuhara, konobara, informatičara… Može se slobodno reći da u Hrvatskoj danas gotovo da nema zanimanja gdje se ne bilježi manjak radnika. Ne manjka nam jedino političara ali ne zato što su oni kvalitetni i znaju što rade i svojim su odlukama doveli da nam nedostaje radne snage nego zato što su kroz godine stvorili državu po svojoj mjeri.

Koliko god to ružno zvučalo nedostatak kvalitetne radne snage doveo je i do toga da su konačno i poslodavci počeli drugačije tretirati i plaćati svoje zaposlene. Velika većina njih, čast izuzecima, godinama se prema radnicima ponašala kao prema modernim robovima koje su plaćali kako su i koliko htjeli. Pri tome su ih tjerali da rade i više nego što mogu.

Mogli su jer su znali da će za upražnjeno radno mjesto uvijek moći pronaći novog radnika kojega je život natjerao na to da radi još više i da se ne buni kakva god mu plaća bila. Stjerani u kut, jer im ovisi posao i prihodi, poslodavci se sada natječu u osiguravanju uvjeta koje nude svojim radnicima. Sada više nije problem ni veća plaća, ni manje norme, ni manji broj radnih sati, ni slobodni vikendi… Više ništa nije problem kada su u pitanju njihovi interesi i prihodi.

Zašto gazde tako nisu razmišljali i radili prije nekoliko godina. Bilo dovoljno malo dobre volje i ljudskosti da se dobar dio građana, koji danas žive i rade u Irskoj, Njemačkoj i drugim država Europe i svijeta, zadrži. Nisu, jer im nije bio interes. Tada su davali minimalce, branili odlaske na zahod, tražili da se radi prekovremeno vikendima i praznicima… I to, naravno, besplatno! Poznat je i niz slučajeva psihičkih maltretiranja kao i da su zaposleni dio isplaćene plaće morali vraćati poslodavcu.

Zbog svega toga radnici su s grčem u želudcu odlazili na posao. Mrzili su i posao i sebe ali nisu imali alternative. Nešto se mora jesti i računi nekako platiti. Ne treba u svemu tome ni amnestirati državu jer su mjerodavni znali za sve to ali nisu ništa činili da sve to zaustave. Mudro su šutjeli i čekali da se problem sam nekako riješi.

Problem je riješen ali tako da su mnogi od tih nezadovoljnih i obespravljenih radnika sreću pronašli izvan Hrvatske. Kako od političara ne možemo očekivati neke velike stvari i rješavanje problema svi zajedno trebamo se početi navikavati na situacije da će nas liječiti, kuhati nam, posluživati, raditi u tvrtkama stranci iz cijeloga svijeta. Uz poneki nespretno upotrijebljen padež i nerazumijevanje ipak ćemo se nekako navići. Možda tada i svi zajedno osjetimo to imaginarno povećanje prosječne plaće od 710 kuna o kojem priča premijer a kojega većina građana ne vidi niti osjeti. 

Pogledajte video: Kako će Zagrepčani reagirati na poskupljenje cigareta i alkohola

 

Ključne riječi

Komentara 30

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
02:28 29.07.2018.

Nije davno kad ste hvalili i branili Milanovica, pisali Hrvatima kak je lijepo izvan domovine, Bljak!

ST
stefj
23:21 28.07.2018.

Ne nedostaje političara, ali ne nedostaje niti sindikalista. Te dvije kaste snose najveću odgovornost za situaciju u kojoj se nalazimo... EU je malo prodrmao stvari, ušlo je u Hrvatsku kakvo-takvo tržište koje pomalo regulira stvari, no to ne utječe niti malo na državne i javne strukture koje i dalje žive u svom svijetu... Tržište je malo počistilo privatni sektor, no i dalje je u državnim i javnim strukturama isto, prevladava negativna selekcija. Napredovanje niti malo ne ovisi o sposobnostima i znanju, jednom kada se uhljebiš, tamo si cijeli život, radio ne radio... Sada smo došli do pročišćenog privatnog sektora i javnog koji sve više isisava iz privatnog sektora i građana, uništava ga. Sada vrijedi pravilo ili si uhljeb ili bježiš van... Daljnji napredak je nemoguć bez pročišćenja državnog i javnog sektora, bez smanjenja enormne potrošnje države. Razni kvazi novinari prebacuju odgovornost na poslodavce, a s druge strane država je preko 70% svega. Nije li malo čudno da su poslodavci krivi za sve, a svaki dan ih je sve manje i sve manje je zdravog priljeva novca...

DD
ddh
23:51 28.07.2018.

Najgore ali i najintrigantnije je, kad jedan t.zv. "novinar" odnosno ljevicarsko blebetalo prica o tome, da u Hrvatskoj jedino politicara ima dosta. Posten covjek cisti prvo pred svojim vratima, ali to ne vrijedi za prljave novinare kojih jedino ima previse i to bez premca i koji niti neznaju kako se rijeci sposobnost ili postenje ispravno izgovaraju. Ti prljavi samozvani "novinari" su preplavili Hrvatsku i kao peronospora unistavaju sve pred sobom A kad ti t.zv. "novinari" pocinju pricati o postenju, je isto kao kad bi prostitutka drzala predavanja iz morala. Pa cak su vjerojatno i prostitutke postenije od raznih Bradarica, Togonala, Stankovica i ostalih istinskih neprijatelja gradjanske i postene Hrvatske. Po pokvarenosti su ti "novinari" vjerojatno na prvom mjesru na svijetu, pa si onda ti pokvarenjaci jos i umisljaju, da ce oni nekome tumaciti postenje i sposobnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije