Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspomena na mrtve

'Od pepela pokojnika radimo dijamant, simbol besmrtnosti'

dijamanti
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
13.11.2014.
u 09:28

Zoran Žic, vlasnik tvrtke za pogrebne usluge Miraj, prvi u Hrvatskoj i široj regiji nudi ovu uslugu

Dijamant je život. Ili je život dijamant. Ovdje nije riječ o pjesničkoj usporedbi, nego o činjenici – od našeg pepela nakon kremiranja, može se, poželimo li to mi ili netko tko nas je beskrajno volio, načiniti dijamant.

Bijeli ili plavkasti – ovisit će jedino o visini elementa bora u pokojnikovu pepelu.

Sjećanje tada postaje opipljivo, s naglaskom na estetiku, jer u dijamantu koji se izradi, a zatim ugradi u prsten ili lančić skriva se vrlo osobno mjesto žalosti, sjećanja i radosti – skriva se život.

Takav trend, već uobičajena pojava u svijetu, dolazi i na hrvatsko tržište – uvodi ga tvrtka pogrebnih usluga Miraj iz Velike Gorice.

Spomen-dijamant tako proizlazi isključivo iz primljena pokojnikova pepela s krematorija bez ikakvih aditiva. Njegova veličina ovisi isključivo o duljini postupka, a pepelom iz krematorija odrasle osobe mogu se proizvesti najmanje četiri dijamanta.

Svaki je jedinstven

– Dijamant Algordanza, kako mu je ime, pravi je dijamant. Ima ista kemijska, fizička i vizualna svojstva kao dijamant pronađen u prirodi. Za razliku od prirodnog dijamanta, Algordanza je vrlo individualan i jedinstven – objašnjava Zoran Žic, poduzetnik koji je prvi na našim prostorima, ali i u cijeloj regiji, tržištu ponudio ovu uslugu.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Foto: Robert Anić/PIXSELL

– Prije transformacije u dijamant radi se kemijska analiza pepela. Nakon toga dobivamo svojstveni „kemijski otisak prsta“ koji daje vrlo precizne informacije o pojedinostima i detaljnom sastavu pepela. To nam pruža stopostotni izvorni dijamant od pepela voljene osobe dobiven iz urne s krematorija – objašnjava proces Zoran Žic, koji je od međunarodne tvrtke Algordanza preuzeo predstavništvo za Hrvatsku.

Prije negoli dijamant koji može biti izrađen za petnaest dana bude gotov, naručitelj potpisuje ugovor kojim dobiva kod putem kojega prati tijek proizvodnog procesa, od primitka urne do izrade dijamanta. U svakom trenutku naručitelj tako zna u kojem je statusu transformacija.

– Za proizvodnju jednog dijamanta od ugljika koji se dobiva iz čistog pepela bilo je potrebno razviti određenu proceduru koja je zahtijevala posebne strojeve koji su namijenjeni isključivo za tu svrhu. Zajedno sa znanstvenicima tvrtka Algordanza razvila je taj postupak, a svaki naručitelj dobiva i certifikat – kaže Žic. Sama proizvodnja, kako kaže, podrazumijeva korak u kojem se ugljik stavlja pod pritisak.

– Nakon kremiranja ostane oko 2,5 kilograma pepela. Za proizvodnju dijamanta potrebno je barem 500 grama. Pepeo koji ostane može se ostaviti u dugotrajanom procesu izrade ili se ostatak može položiti u grob – kaže Zoran Žic, koji uz ovako luksuzne, nudi i uobičajene i već prihvaćene usluge ukopa.

Čisto bijela ili plavkasta boja

Kako je objasnio, u samom procesu proizvodnje ne može se utjecati na boju dijamanta jer je svako ljudsko biće jedinstveno i neponovljivo, a to dokazano utječe na kemijski sastav pepela, a onda u konačnici na čisto bijelu ili plavkastu boju dijamanta.

– Dijamant je oduvijek bio simbol besmrtnosti, uspomene i ljubavi. I na ovaj se način također odaju pijetet i poštovanje prema pokojniku – zaključuje Zoran Žic.

Komentara 10

Avatar dras32
dras32
10:18 13.11.2014.

Divota,kupis ženi dijamantne naušnice ona zapravo na ušima nosa baba Katu ili nekog Jozu mafijozu koji ostao dužan neke pare pa su mu u osvetu njegov dijaman prodali lokalnom zlataru hahahah

ZO
zoom
10:02 13.11.2014.

meni ovo izgleda bolesno!

BE
berija
10:40 13.11.2014.

Potpuni sumrak ljudskosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije